Alianța pentru vaccinuri, Gavi, a publicat pe 3 februarie un raport privind planul de distribuție a vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Din document reise că Republica Moldova va beneficia de 156 de mii de doze produse de Oxford/AstraZeneca și 24 570 de doze Pfizer/BioNTech. Cifrele sunt diferite de cele prezentate, anterior, de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Contactați de NM, reprezentanții instituției au precizat că „totul depinde de stoc și de producere”.
De ce Gavi anunță 156 de mii de doze, iar Ministerul Sănătății – 264 de mii?
Pe 30 ianuarie, MSMPS a anunțat într-un comunicat de presă că primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Reprezentanții instituției au precizat că este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. Aceștia au mai menționat că vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și trimestrul II.
Pe 3 februarie, Gavi, Alianța pentru Vaccinuri a publicat un document în care sunt indicate dozele de vaccinuri care urmează să fie distribuite în diferite state din Europa, Africa și Asia. În dreptul Republicii Moldova au fost indicate cifrele 156 000 și 24 570. Totodată, autorii precizează că datele sunt estimative și s-ar putea schimba.
De asemenea, experții de la Gavi menționează că vaccinul AstraZeneca nu a fost înregistrat pentru utilizare de urgență conform procedurii OMS, dar că procedura se află în desfășurare.
Ministerul Sănătății explică diferența de cifre
NM a încercat să afle de ce datele publicate de Gavi sunt diferite de cele ale MSMPS. Contactată de NM, consiliera Ministerului Sănătății în domeniul comunicării, a precizat că numărul de doze depinde de stoc și de producere, iar în comunicatul MSMPS a fost indicat numărul maxim de doze care vor ajunge în Moldova prin intermediul platformei COVAX.
„Republica Moldova așteaptă distribuirea dozelor de Oxford/AstraZeneca prin intermediul platformei COVAX. Livrarea se va face în tranșe, începând cu trimestrul I și poate fi extins până în trimestrul II. În total, vor fi livrate de la 156.000 la 264.000 doze de vaccin produs de Oxford/AstraZeneca. Aceasta este o cifră estimativă a numărului de doze, din considerentele aspectelor speciale de producere și furnizare echitabilă. Vaccinul anti COVID-19 produs de Oxford/AstraZeneca poate fi păstrat la toate nivelurile la o temperatură de +2°C – +8°C.
***
Anterior, MSMPS a anunțat că Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră ar urma să procure prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial.
Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020, prin intermediul scrisorii de intenție, semnată de MSMPS. Iar la data de 7 decembrie a fost expediată solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19.