Moldova va putea importa gaze din Turcia și Grecia. Ucraina și România au semnat acordul de livrare a gazelor în regim revers prin coridorul transbalcanic
Full Article 2 minutes read

Moldova va putea importa gaze din Turcia și Grecia. Ucraina și România au semnat acordul de livrare a gazelor în regim revers prin coridorul transbalcanic

Ucraina și România au semnat acordul de livrare a gazelor în regim revers prin coridorul transbalcanic. Documentul a fost semnat după trei ani de negocieri și prevede transportarea gazelor din Europa de Sud și Turcia – prin Bulgaria și România – în Ucraina și mai departe în Moldova, se arată într-un comunicat de presă al companiei ucrainene.

Documentul a fost semnat de către „Operatorul sistemului de transport al gazelor ucrainene” și compania „Transgaz”. Negocierile au fost intermediate de Comisia Europeană, cu participarea operatorilor din Bulgaria, Grecia și Moldova.

Astfel, de la 1 ianuarie 2020, la punctul interstatal „Isaccea 1-Orlovka 1”, pe ruta Ucraina-România,  va fi disponibilă capacitatea de 17,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi, precum și în sens invers – 15,8 milioane de metri cubi pe zi.

Mai mult, un astfel de acord creează o oportunitate tehnică suplimentară pentru Moldova de a importa gaze din Turcia și Grecia, dacă Gazprom va sista tranzitul către Europa pe teritoriul Ucrainei.

În următoarele zile vor avea loc primele licitații pentru rezervarea capacităților la punctul interstatal „Isaccea1-Orlovka 1”.

Anterior, Ucraina și România nu puteau livrea gaze în revers, deoarece o astfel de oportunitate era blocată de contractul de tranzit cu Rusia, care expiră pe 31 decembrie curent.

Amintim că Rusia și Ucraina nu au reușit, deocamdată, să ajungă la o înțelegere privind semnarea unui nou acord privind tranzitul de gaz. Cel vechi expiră la 31 decembrie 2019.

Ucraina insistă ca Rusia să achite amenda de circa trei miliarde de dolari, conform deciziei Curții de Arbitraju de la Stockholm și solicită semnarea unui acord pe un termen mai lung. De cealaltă parte, Moscova refuză să achite banii şi este dispusă să încheie un acord pe termen de doar un an.

Anterior, directorul „Naftogaz”, Andrei Kobolev, a declarat că, dacă negocierile nu vor se vor solda cu succes până la finele anului 2019, atunci acestea ar putea fi reluate în aprilie-mai 2020.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: