Compania „Energocom” din Republica Moldova a semnat un memorandum de înțelegere cu Societatea Națională din România „Nuclearelectrica”. Potrivit ministrului Energiei de la Chișinău, documentul va produce efecte în următorii ani. Oficialul a mai spus că Moldova nu are capacitatea să dezvolte propriile proiecte de generare nucleară, dar poate beneficia de relația specială cu România. La fel, ministrul a declarat că Moldova examinează posibilitatea să participe în calitate de coinvestitor a Centralei nucleare-electrice de la Cernavodă „ca să ne asigurăm pe viitor de energie sigură, durabilă și la prețuri competitive”.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei din Moldova, memorandumul a fost semnat în orașul român Cernavodă.
„Obiectivul Memorandumului este de a explora opțiunile pentru asigurarea livrării energiei produse de Nuclearelectrica din noile capacități ce urmează să între în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum și de a sprijini dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare”, a comunicat Ministerul.
Ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că este un document ce va produce efecte în următorii ani, în contextul în care Republica Moldova și-a propus să atingă zero emisii de carbon până în 2050.
„Pentru a atinge țelul nostru de decarbonizare va fi nevoie de energie nucleară în mixul nostru energetic, energie care este neutră din punct de vedere climatic. Republica Moldova nu are capacitatea să dezvolte propriile proiecte de generare nucleară, dar poate beneficia de relația specială cu România și de faptul că România intenționează să crească volumul energiei nucleare produse. Anume în acest context, examinăm posibilitatea ca Republica Moldova să participe în calitate de coinvestitor, ca să ne asigurăm pe viitor de energie sigură, durabilă și la prețuri competitive”, a spus Parlicov.
„Ne bucurăm foarte mult să începem o nouă colaborare în domeniul energetic la Cernavodă, un proiect strategic cu care țară noastră se mândrește foarte mult. Din 400 de reactoare nucleare din lume, unitățile 1 și 2 de la Cernavodă sunt în primele 5 locuri din lume după eficiență și siguranță. Am o mare simpatie pentru Republica Moldova, iar planurile de investiții la unitățile 3 și 4 sunt unul din proiecte pe care le putem face împreună”, a declarat ministrul Energiei al României Sebastian Burduja.
Directorul general Nuclearelectrica Cosmin Ghiță a menționat că „unitățile 3 și 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă vor fi un pilon pentru sectorul energetic atât al României, cât si al Republicii Moldova, precum și pentru decarbonizarea țărilor”.
„Prin punerea în funcțiune comercială a încă două reactoare CANDU și prin proiectul reactoarelor modulare mici, Nuclearelectrica poate contribui cu energie curată la securitatea energetică a României și, simultan, poate sprijini Republica Moldova și alte țări din regiune. Împreună cu Energocom putem identifica, din timp, soluții eficiente de sprijin, cu scopul comun de a atinge securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din Moldova”, a spus reprezentantul Nuclearelectrica.
Energocom a cumpărat energie electrică produsă de Nuclearelectrica în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!