Moldovagaz cere ANRE să fie revizuite tarifele la gaz pentru consumatori: „Căutăm soluții exclusiv comerciale”
Full Article 3 minutes read

Moldovagaz cere ANRE să fie revizuite tarifele la gaz pentru consumatori: „Căutăm soluții exclusiv comerciale”

„Moldovagaz” va solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifelor la gaz pentru consumatori, în conformitate cu „prețul real de pe piață al gazului natural”. Informația a fost confirmată, pe 20 ianuarie, de către președintele Consiliului de administrație al întreprinderii, Vadim Ceban.

Vadim Ceban a argumentat că, în prezent, Moldovagaz cumpără gaz natural de la furnizor cu $647/1000 m3 și îl vinde consumatorilor cu $430.

Desigur, formula de calcul a tarifului este mai complicată, însă esența situației este aceasta: întreprinderea este nevoită să funcționeze în minus. Reieșind din considerente comerciale, așa cum am făcut-o încă de la începutul mandatului meu de conducător al Consiliului e administrație al Moldovagaz, pentru depășirea problemei, trebuie să căutăm soluții exclusiv comerciale. O astfel de decizie este adresarea către ANRE cu solicitarea de a revizui tariful, în funcție de prețul real de pe piață la gazul natural”, a declarat Ceban.

Amintim că, pe 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care a anunțat intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie. Companiei Moldovagaz îi lipsește suma de $25 mln pentru a achita integral avansul către Gazprom, întrucât, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, în timp ce consumatorii achită facturile la un preț de achiziție de $450.

În prezent, tariful pentru gazele naturale, cu TVA inclus, este de 11,08 lei. De asemenea, Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei. Mai exact, statul compensează primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația este de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care consumă mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

Pe 11 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că, dacă prețul de $647, cu care R. Moldova cumpără gaz din Federația Rusă în luna ianuarie se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. 

Pe 20 ianuarie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Moldova din cauza crizei de pe piața energetică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: