Compania „Moldovagaz” estimează un dificit de lichidități în mărime de $30 mln. Declarația a fost făcută de către premierul Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă din 18 ianuarie. Șefa Executivului a dat asigurări că miniștrii caută soluții pentru toate scenariile posibile și a menționat că, în funcție de acțiunile concernului Gazprom, ar putea fi declarată stare de urgență.
„Moldovagaz estimează că va avea un deficit de lichiditate aproximativ de 30 mln de dolari. Guvernul, împreună cu Moldovagaz, în cadrul Comisiei Situații Excepționale a discutat opțiunile. Moldovagaz a încercat să acceseze împrumuturi, am discutat despre posibilitatea de amânare a plăților pentru Energocom pentru gazele procurate în toamna anului trecut, despre posibilitatea amânării TVA și oricum rămâne o anumită sumă. Suntem în continuare în discuții cu Gazprom ca aceste devieri financiare negative să fie acceptate până la o revizuire regulamentară a tarifelor”, a declarat premierul țării.
Șefa Executivului nu exclude că ar putea fi declarată, din nou, stare de urgență, în cazul unui pericol iminent de întrerupere a furnizării de gaz.
„Nu putem ști până în ultimul moment care va fi răspunsul final al Gazpromului, avem mai multe soluții în caz de necesitate pentru a asigura securitatea energetică a țării. În funcție de răspuns, vom veni inclusiv cu declararea stării de urgență și măsuri țintite, care nu pot fi luate în contextul obișnuit pentru a acoperi acest dificit de lichidități într-un mod corect și transparent. (…) Va trebui să venim cu starea de urgență pentru a lua anumite măsuri, care nu sunt posibile într-o procedură obișnuită. Se face exclusiv pentru a interveni rapid”, a precizat Gavrilița.
Amintim că, la sfrârșitul lunii octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență din cauza crizei în sectorul energetic. Atunci, negocierile dintre partea moldovenească și reprezentanții Gazprom cu privire la încheierea unui nou acord privind funrizarea de gaz stagnau.
Din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Tariful a constituit pentru un preț de achiziție a gazului de $450. În luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, iar Moldovagaz nu exclude că tariful pentru consumatori ar putea crește. Reprezentanții companiei au precizat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie. Vicepremierul Andrei Spînu a estimat că, dacă prețul de $647 se va menține și în februarie, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. Totuși, oficialul estimează că, luna viitoare, prețul la bursă pentru gaz va scădea.
Natalia Gavrilița a anunțat pe 18 ianuarie că Guvernul va majora mărimea compensațiilor pentru agentul termic, nu și pentru facturile la gaz.