Moldovatransgaz: consumatorii finali nu vor fi afectați de majorarea tarifelor pentru transportarea gazelor

Majorarea tarifelor pentru transportarea gazelor nu va afecta consumatorii finali. Asigurările vin din partea companiei „Moldovatransgaz”, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției. Precizările au fost făcute după ce, săptămâna trecută, în cadrul ședinței Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a fost propusă pentru examinare modificarea tarifului pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale.

Tariful actual pentru prestarea serviciului de transportare a gazelor naturale constituie 32,32 lei/1000 m3 și a fost calculat reieșind din volumul de gaze naturale total transportat pe teritoriul Republicii Moldova în mărime de 19948,45 milioane m3, inclusiv: pentru consumatorii Republicii Moldova – 997,613 milioane m3 și volumul de gaze naturale tranzitat – 18950,84 milioane m3. În 2019, volumul de transportare a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova în regim tranzit s-a diminuat considerabil: cu 88,9% (revers) și cu 93,5% (clasic)..

Printre alți factori importanți care vor influența modificarea tarifelor pentru prestarea serviciului de transportare a gazelor naturale se numără actualizarea acestora, în conformitate cu cerințele Metodologiei tarifare în vigoare, aprobată de ANRE, luând în considerare indicii efectivi pe perioada 2015-2018, indicii preconizați pe anul 2019, precum și și indicii prognozați pe anul 2020. Printre factori se mai numără și actualizarea mărimii uzurii și a rentabilității, luând în considerare introducerea noilor active materiale pe termen lung și a activelor nemateriale în perioada anilor 2018-2019.

Potrivit „Moldovatransgaz”, în legătură cu factorii menționați, a apărut necesitatea aprobării tarifului pentru transportarea gazelor naturale pentru utilizatorii rețelei de transport din Republica Moldova și tarifele pentru transport gaze pentru consumatorii transfrontalieri, în regim de tranzit, în funcție de direcția fluxului de transportare a gazelor naturale (clasic și/sau în revers). Se prevede ca aceste tarife să fie provizorii până la intrarea în vigoare a noii Metodologii de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale, care va pune în aplicare un nou model de calculare a tarifelor de transport gaze pe baza principiului „intrare – ieșire”.

Amintim că, în data de 27 decembrie, operatorii de rețea de transport gaze ai Republicii Moldova și Ucrainei au semnat Acordul tripartit de interconectare pentru toate punctele de interconectare: Alexeevka, Grebeniky, Căuşeni, Ananyiv, Limanskoe pentru asigurarea transportului de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2020.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Grosu, despre intenția Olesei Stamate de a candida la parlamentare: „Gălăgie care nu trebuie să ne sustragă”

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a comentat intenția deputatei neafiliate Olesea Stamate – exclusă anterior din PAS în urma scandalului privind legea amnistiei – de a participa la alegerile parlamentare din toamnă în calitate de candidat independent.

În cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Grosu a declarat că preocuparea sa principală este actuala echipă PAS.

„Sincer să vă spun, preocuparea mea principală este Partidul Acțiune și Solidaritate. Dumneavoastră ați spus foarte corect – a fost parte din echipă și cu asta e spus totul. Preocuparea mea este echipa PAS, echipa pe care noi am reușit să o atragem, oamenii de rezonanță, cu prestație publică foarte bună, care nu a lunecat de valori de pe parcursul pe care noi l-am setat, care nu caută scuze, nu inventează diferite piste greșite și false. Preocuparea mea e despre oamenii aceștia și parcursul european. În rest e fon, așa, gălăgie care nu trebuie să ne sustragă de la obiectivul nostru principal”, a subliniat Igor Grosu.

Amintim că deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: