vesti24.md

Moscova avertizează rușii despre „riscurile” călătoriilor în Moldova: „Controale amănunțite la aeroport și refuzuri”

Ministerul de Externe al Federației Ruse susține că deținătorii de pașapoarte rusești „sunt adesea supuși unor proceduri umilitoare de control amănunțit” la sosirea pe aeroportul din Chișinău. „După aceasta, li se refuză nu foarte rar intrarea în țară sub pretexte inventate sau fără nicio explicație”, a adăugat instituția rusă. În final, Ministerul rus de Externe le-a recomandat „insistent cetățenilor ruși să țină cont de riscurile menționate atunci când își planifică călătoriile în Republica Moldova”. NewsMaker a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, precum și din partea Poliției de Frontieră.

Ministerul rus de Externe a publicat un „avertisment pentru cetățenii ruși care intenționează să călătorească în Republica Moldova”, menționând că „autoritățile moldovenești continuă o politică discriminatorie față de cetățenii ruși care intră în Republica Moldova”.

„La sosirea pe aeroportul din Chișinău, deținătorii pașapoartelor rusești sunt adesea supuși unor proceduri umilitoare de control amănunțit, care pot dura câteva ore. În timpul acestor controale, cetățenilor ruși, inclusiv copiilor, nu li se oferă condiții de bază, precum apă, hrană sau posibilitatea de a comunica cu lumea exterioară”, se arată în declarația Ministerului.

Instituția rusă a adăugat că „după aceasta, cetățenilor li se refuză nu foarte rar intrarea în țară sub pretexte inventate sau fără nicio explicație”.

„Autoritățile moldovenești interzic zilnic intrarea în țară pentru câteva zeci de cetățeni ai Federației Ruse. Posibilitățile de acordare a asistenței consulare de către Ambasada Rusiei la Chișinău în astfel de situații sunt grav limitate, întrucât autoritățile moldovenești refuză accesul angajaților ambasadei la cetățenii ruși”, a comunicat Ministerul rus de Externe.

Într-un final, Ministerul de Externe al Rusiei a recomandat „insistent cetățenilor ruși să țină cont de riscurile menționate atunci când își planifică călătoriile în Republica Moldova”.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, dar și de la reprezentanții Poliției de Frontieră.

Actualizare: Chișinăul a respins acuzațiile Moscovei privind tratamentul cetățenilor ruși la frontieră. Ministerul Afacerilor Externe a declarat că „Republica Moldova este un stat sigur și deschis pentru vizitatori”, însă „autoritățile ruse aleg, din nou, să tensioneze relațiile și să divizeze prin declarații nefondate”. Potrivit Chișinăului, doar persoanele care ridică semne de întrebare pentru autoritățile competente sunt returnate, iar „toți ceilalți sunt bineveniți să se bucure de ospitalitatea proverbială a moldovenilor”.

***

Amintim că în anul 2022, pe rețelele de socializare apăreau tot mai des istorii despre cetățenii Rusiei, care fugeau de mobilizarea militară și nu erau acceptați în Republica Moldova. NewsMaker a clarificat câte cazuri de acest gen existau în realitate. Mai multe detalii în materialul Cum rușii „sunt întorși” la aeroportul din Chișinău.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

new-homes.co.uk

Prima casă: creditele ipotecare se scumpesc din nou, în Moldova. Expert: inflația e de vină

Beneficiarii programului „Prima Casă” au început să primească mesaje despre majorarea ratelor la creditele ipotecare, din 1 iulie. Mai devreme, expertul în economie Stas Madan a menționat, într-o postare pe rețelele sociale, că dobânda va crește cu 2,12 puncte procentuale, iar ajustarea vine din cauza inflației mai mari din ultima perioadă.

Calculele expertului reies din ratele la depozitele noi pentru luna mai, publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

„Pentru o familie care are un credit de 1 milion de lei pe o perioadă de 25 de ani rata dobânzi ar putea crește de la 6,9 la 9,02%. Adică, dacă familia a achitat în prima jumătate a anului o rată lunară la bancă în sumă de aproximativ 7 mii de lei, după 1 iulie în a doua jumătate a anului suma achitată lunar la bancă va constitui aproximativ 8 400 Lei”, a subliniat Stas Madan.

Potrivit expertului, această creștere a dobânzii se datorează inflației mai mari din ultima perioadă, care a impus BNM să ducă o politică monetară mai restrictivă, care la rândul ei a dus la creșterea costului banilor în economie.

„Vestea bună e că inflația bate în retragere și cel mai probabil pentru prima jumătate a anului 2026 rata dobânzii la creditele ipotecare va reveni pe o tendință de scădere“, a punctat expertul, precizând că rata de referință în cadrul programului „Prima Casă” nu este decisă „nici de Guvern, nici de Banca Națională a Moldovei, dar rezultă din condițiile pieței”.

Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în anul 2018, iar până în prezent au fost finanțate peste 8 000 de cereri. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: