Moscova, supărată pe reacția UE și a României: „Chemăm partenerii să renunțe la amestecul în treburile interne ale Moldovei”

Autoritățile de la Moscova au venit cu o reacție la criticile reprezentanților Uniunii Europene la mai multe legi aprobate recent în parlament, inclusiv cea privind statutul limbii ruse și difuzarea programelor în această limbă. O declarație în acest sens a fost făcută de către purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing din 23 decembrie, scrie agenția TASS.

Maria Zaharova a declarat că toate aceste declarații conțin „critici și elemente de șantaj”.

„La început, reprezentantul oficial al UE și Bruxelles-ului a acuzat parlamentarii moldoveni că proiectele de legi au fost introduse „în grabă și în mod netransparent”, iar votarea s-a făcut „fără respectarea procedurilor parlamentare necesare”, cu susținerea „persoanelor implicate în acte de corupție”. Ulterior, au venit critici din partea reprezentantului UE la Chișinău, care a făcut aluzii la susținerea financiară a republicii. În sfîrșit, după aprobarea legilor, MAE-ul României a declarat că acestea „influențează negativ dezvoltarea Moldovei, stabilitatea sa financiară și autoritatea internațională”, a relatat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

Zaharova a subliniat că, acum trei ani, când limba rusă a fost privată de statutul de limbă de comunicare interetnică, iar presa rusă a fost restricționată pentru difuzare, UE și România nu au vorbit despre discriminare, încălcarea libertății presei și drepturile cetățenilor privind limba vorbită.

„În pofida restricțiilor, limba rusă nu a încetat să fie limbă de comunicare interetnică, iar necesitatea presei ruse în Moldova nu a scăzut. 80% din populația țării utilizează rusa, inclusiv etnicii ruși, moldoveni, ucraineni, găgăuzi, evrei sau reprezentanți ai altor naționalități. Subiectul privind statutul limbii ruse este important în contextul reglementării transnistrene”, a adăugat Zaharova.

Reprezentanta diplomației ruse a mai spus că legile adoptate recent în parlament au o importanță mare pentru stabilitatea politică din interiorul țării.

„Chemăm partenerii noștri să renunțe la politica „dublelor standarde”, să impună decizii politice care le sunt convenabile, în detrimentul cetățenilor moldoveni și la amestecul în treburile interne ale statului suveran moldovenesc”, a conchis Zaharova.

***

Reacția vine după ce, în cadrul ședinței din 3 decembrie, deputații din PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit PDM, iar ulterior Pro Moldova, au votat în mare viteză mai multe legi controversate.

UE și SUA au criticat felul cum au fost aprobate proiectele de legi în cadrul ședinței din 3 decembrie. Cu o reacție negativă a venit și avocatul poporului, Mihail Cotorobai, dar și Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Pe 22 decembrie, Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, depusă de deputații fracțiunii parlamentare Platforma DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagini din vila în care Plahotniuc și Țuțu se ascundeau în Grecia: peste 155 mii euro, 17 pașapoarte false și obiecte de lux – confiscate (VIDEO)

Autoritățile din Grecia publică imagini video din timpul perchezițiilor efectuate astăzi, 22 iulie, în vila din Grecia în care se ascundeau de justiție fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și fostul deputat și omul său de încredere, sportivul Constantin Țuțu. Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate și a Traficului de Droguri din Republica Elenă anunță că, în timpul perchezițiilor, au fost găsit și confiscate peste 155 de mii de euro, pașapoarte și alte acte de identitate false, telefoane și ceasuri de lux.

Publicația Rise Moldova, care anunță că a consultat documentul intern al poliției elene, scrie că în urma descinderilor au fost confiscate:

  • 17 pașapoarte și cărți de identitate false din diverse state;
  • peste 155.000 de euro în numerar;
  • ceasuri de lux, printre care mărci precum Breguet, Urwerk și Kees Engelbarts;
  • dispozitive electronice criptate (USB, SSD), multiple telefoane și laptopuri;
  • un SUV Skoda Kodiaq, folosit exclusiv de Plahotniuc.

Potrivit sursei citate Plahotniuc și Țuțu se ascundeau într-o vilă luxoasă din Saronida, sudul Atenei. Pentru a nu fi prinși, cei doi se comportau extrem de precaut, scrie Rise – Plahotniuc a schimbat 22 de țări, din 2023 până în prezent, iar Țuțu – 11.

Pe 22 iulie, însă, aceștia au fost reținuți pe Aeroportul Internațional „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce încercau să fugă spre Dubai. Potrivit documentului intern consultat de Rise, cei doi au fost interceptați în ultimul moment de autoritățile elene, care au reușit să întârzie decolarea avionului.

În momentul reținerii, ambii aveau asupra lor doar câte un rucsac și foloseau acte false: Plahotniuc deținea un pașaport bulgar cu identitate falsă, iar Țuțu – documente românești contrafăcute.

Ei urmează să fie prezentați procurorilor din Atena pe 23 iulie.

***

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului. Între timp, presa din Grecia anunță că, pe lângă Țuțu și Plahotniuc, pe aeroportul din Atena a fost reținută și Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019.

Cei trei ar fi fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Presa din Grecia mai scrie, pe surse, că Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei. De menționat că reținerea lui Țuțu și Kuznețova nu a fost confirmat, oficial, de autoritățile din Republica Moldova, până la această oră.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a inițiat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia. Reprezentanții instituției au precizat că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Procuratura Generală a precizat, la rândul său, că Plahotniuc, care se afla în urmărire internațională, este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: