„Partea română urmărește cu deosebită atenție și îngrijorare”. MAE al României a criticat votul deputaților moldoveni
Full Article 3 minutes read

„Partea română urmărește cu deosebită atenție și îngrijorare”. MAE al României a criticat votul deputaților moldoveni

Ministerul de Externe din România a venit cu o reacție la votul din ședința din 3 decembrie a deputaților Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă, MAE-ul de la București menționează că mai multe proiecte de legi au fost adoptate fără transparență decizională și consultare publică, precum și fără respectarea procedurilor parlamentare.

„România condamnă modul netransparent și contrar practicilor democratice în care au acționat, la 3 decembrie 2020, în Parlamentul Republicii Moldova, PSRM și Platforma ,,Pentru Moldova’’, care include Partidul Șor, ignorând flagrant votul masiv exprimat de cetățenii Republicii Moldova la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020”, se arată în declarație.

România consideră că rapiditatea cu care au fost adoptate în Parlamentul de la Chișinău modificări de o amploare semnificativă și cu un impact major asupra funcționării instituțiilor statului, fără transparență decizională și consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic din Republica Moldova.

„Modul în care au acționat aceste forțe politice este cu atât mai grav cu cât, în mod clar, scopul direct urmărit a fost limitarea atribuțiilor funcției prezidențiale, pe care candidatul susținut de PSRM a pierdut-o în mod categoric și democratic la alegerile prezidențiale. Partea română urmărește cu deosebită atenție și îngrijorare evenimentele în curs din Republica Moldova și reitereaza susținerea pentru eforturile Președintelui ales în vederea reinstaurării legalității în procesul de guvernare”, susțin autoritățile române.

Totodată, partea română face apel la toate partidele politice să acționeze cu responsabilitate și să acorde prioritate stabilității și parcursului democratic, în spirit european, al Republicii Moldova.

Tot astăzi, în fața Ambasadei Republicii Moldova de la București s-a desfășurat un protest organizat de Partidul Mișcarea Populară (PMP), condus de către europarlamentarul Eugen Tomac. Politicianul a înmânat reprezentanților misiunii diplomatice o notă de protest politic față de votul din 3 decembrie și l-au acuzat pe Igor Dodon și PSRM de organizarea unei lovituri de stat.

***

În cadrul ședinței din 3 decembrie, PSRM și deputații din Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit PDM, iar ulterior Pro Moldova, au votat în mare viteză mai multe legi controversate.

Totodată, deputații PSRM au susținut, în prima lectură, proiectele legii bugetar-fiscală, a bugetului de stat și al celui al asigurărilor medicale.

Deputații din PAS și cei ai Platformei DA au anunțat că vor contesta votul la Curtea Constituțională.

UE și SUA au criticat felul cum au fost aprobate proiectele de legi în cadrul ședinței din 3 decembrie. Cu o reacție negativă a venit și avocatul poporului, Mihail Cotorobai.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: