MAE-ul rus: Kievul va dăuna serios UE, dacă nu va prelungi acordul privind tranzitarea gazului rusesc
Full Article 2 minutes read

MAE-ul rus: Kievul va dăuna serios UE, dacă nu va prelungi acordul privind tranzitarea gazului rusesc

Kievul va „dăuna” serios Uniunii Europene dacă nu va prelungi acordul de tranzit de gaze cu Moscova. Declarația a fost făcută adjunctul ministrului rus de Externe, Mihail Galuzin, într-un interviu pentru portalul pro-Kremlin TASS.

În același timp, oficialul a subliniat că prin canalele oficiale „nu au fost primite notificări de la partea ucraineană cu privire la astfel de intenții”. Cu toate acestea, potrivit lui, Moscova nu va fi surprinsă dacă Kievul va decide să „anuleze” acordul de tranzit al gazelor pe teritoriul Ucrainei.

Galuzin a precizat că, în prezent, Gazprom livrează gaze naturale țărilor europene prin Ucraina, în conformitate cu un acord încheiat cu Naftohaz la 30 decembrie 2019, care prevede utilizarea sistemului ucrainean de transport de gaze pentru tranzitul de gaze până în 2024 inclusiv. El a subliniat că acest document a fost semnat pe baza normelor juridice ale UE și stabilește volume garantate de pompare, cu posibilitatea de a le crește.

De menționat că declarațiile lui Guluzin au fost făcute în contextul unei recente afirmații a fostul șef al OMV, Gerhard Royce. Cel din urmă a spus, în cadrul unei emisiuni televizate, că Ucraina nu intenționează să prelungească acordul de tranzit de gaze cu Rusia, care expiră în 2024. În același timp, el a precizat că Ucraina intenționează să-și respecte obligațiile contractuale până în 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: