„Moscova vrea să dea, dvs nu vreți să luați”. Maia Sandu, luată la rost în timpul vizitei în Zona de Securitate (VIDEO)

Schimb de replici între președinta Maia Sandu și unii locuitori din Zona de Securitate. Ultimii, nemulțumiți de criza energetică, au criticat autoritățile R. Moldova. „Toată vara nu ați avut când să vă bateți capul?”, a comunicat o femeie la întrevederea cu Maia Sandu, din data de 9 ianuarie. „Nu noi am planificat această criză”, a reacționat șefa statului, adăugând că „este tranzit pentru gazul rusesc” și „contracte care ar trebui să se îndeplinească”. Menționăm că imaginile, cu schimbul de replici, au fost intens distribuite pe canalele de Telegram critice față de guvernare, inclusiv preluate de cele din regiunea transnistreană. Amintim că pe 9 ianuarie, într-un mesaj pentru locuitorii regiunii transnistrene, Maia Sandu a declarat că „această criză este creată de Gazprom” și că „nu este o problemă că gazul nu poate trece prin Ucraina”. 

„Toată vara nu ați avut când să vă bateți capul? Amu când am ajuns…”, a comunicat o femeie la întrevederea cu Maia Sandu. „Nu noi am planificat această criză”, a reacționat șefa statului.

„Nu ați planificat-o, dar Ucraina de când a spus că oprește gazul?”, a adăugat femeia. „Este tranzit pentru gazul rusesc, dacă ar vrea să-l transmită. (…) Avem contracte și ar trebui să se îndeplinească contractele”, a intervenit din nou Maia Sandu.

„Moscova vrea să dea, dumneavoastră nu vreți să luați”, a continuat femeia. „Întotdeauna Rusia e vinovată”, a mai spus aceasta.

Într-un alt video de la aceeași întâlnire și care este distribuit pe online, un bărbat a menționat că odată cu modificările efectuate prețurile vor fi mai mari și a adăugat: „Lăsați-ne în pace, să fie așa cum a fost”.

„Noi nu avem de unde să plătim atâția bani”, a adăugat o femeie. „Noi avem salarii mici”, a spus o altă locuitoare.

„Dacă o să revină (nota red: gazul rusesc), înapoi o să reveniți și voi”, a comunicat președinta.

„Nu, nu”, au reacționat mai multe persoane.

Pe 9 ianuarie, președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian au efectuat o vizită de lucru în Zona de Securitate. La fața locului au fost prezenți și reprezentanți ai companiilor Moldovagaz și Premier Energy. În prima parte a zilei, oficialii au vizitat satul Varnița. În a doua parte a zilei, Maia Sandu a fost în satele Copanca și Hagimus din raionul Căușeni. În timpul unor declarații de la Varnița, Maia Sandu a declarat că localitățile din Zona de Securitate au nevoie de lemne, peleți, inclusiv generatoare. „Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate”, a adăugat președinta.

Maia Sandu a avut și un mesaj, în limba rusă, pentru locuitorii regiunii transnistrene. „Vreau ca ei să cunoască că această criză este creată de Gazprom. Este rută alternativă. Nu este o problemă că gazul nu poate trece prin Ucraina. Gazprom a decis că nu vrea să furnizeze gaz”, a comunicat Maia Sandu. Detalii AICI.

Înainte de aceasta, pe 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova a decis că 14 localități din Zona de Securitate, aflate sub controlul Chișinăului dar care sunt racordate la infrastructura energetică a malului stâng al Nistrului, vor fi conectate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor din cadrul Moldovagaz. Totodată, două dintre acestea vor fi conectate și la rețelele electrice ale Premier Energy.  Detalii AICI.

Între timp, pe 9 ianuarie, președintele interimar al Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că localitățile din Zona de Securitate pot fi conectate la rețelele Moldovagaz în maximum 3 luni de zile iar procedura include lucrări care presupun traversarea râului Nistru. Ultimele sunt efectuate de companii specializate și se regăsesc în România. Detalii AICI.

***

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.

Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

După oprirea livrărilor de gaz, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate.

Între timp, Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Detalii AICI. Compania „Tiraspoltransgaz” ar fi refuzat propunerea. Detalii AICI. Totodată, în luna decembrie, Guvernul de la Chișinău ar fi venit cu soluții către responsabilii din regiune. „Până astăzi nu avem niciun răspuns”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan. Detalii AICI. Pe 6 ianuarie, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a spus că nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Chișinăului cu privire la asistență. Detalii AICI. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a prezentat scrisoarea prin care autorităților nerecunoscute de la Tiraspol li s-a propus sprijin. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: