Moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, depusă de deputații PPDA. Ce legătură are Dodon?
Full Article 3 minutes read

Moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, depusă de deputații PPDA. Ce legătură are Dodon?

Deputatul fracțiunii Partidului Demnitate și Adevăr (PPDA), Dinu Plîngău, a citit de la tribuna parlamentului textul moțiunii de cenzură împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi. Acesta a declarat că diplomația moldovenească este prizonier al proceselor politice, care ar duce țara în izolare. Totodată, acesta a cerut cabinetului de miniștri să prezinte, în regim de urgență, poziția clară a guvernului asupra conflictului armat de la Nistru, precum și agenda privind implementarea Acordului de Asociere cu UE.

Plîngău a declarat că în locul promovării unei politici externe coerente, în Moldova are loc imitarea integrării europene, care este însoțită de „abateri serioase de la normele și standardele europene” în domeniul apărării drepturilor omului, libertatea presei și justiția independentă.

„Din păcate, diplomația moldovenească este prizonierul proceselor politice care duc țara în izolare pe plan regional, european și internațional”, a explicat Plîngău.

Acesta a precizat că politica externă este utilizată pentru a compromite cursul european al Moldovei.

„Politica externă este la cheremul politicienilor, printre care și președintele care nu reprezintă nici interesele naționale ale moldovenilor, ci pe cele ale Rusiei”, a afirmat deputatul.

În textul declarației citite de Plîngău se menționează, de asemenea, că președintele încalcă constituția prin faptul că „de facto dă indicații și decide direcția politicii externe a țării, înlocuiește guvernul și parlamentul”.

Plîngău a solicitat guvernului să ofere lămuriri asupra poziției privind conflictului din 1992, să intensifice discuțiile în format 5+2, să prezinte un plan de acțiune privind retragerea trupelor rusești și a munițiilor și „să transforme așa-numita misiune de pacificatori în una civilă cu mandat internațional”.

Potrivit regulamentului, Comisia juridică urmează să decidă asupra avizului moțiunii de cenzură.

Amintim că deputații Blocului ACUM au înaintat și anterior o moțiune de cenzură împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, însă aceasta nu a fost susținută.

Precizăm că, recent, ministrul Afacerilor Interne și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că conflictul din 1992 de la Nistru „a fost provocat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană” și a provocat victime umane, iar Federația Rusă a intervenit pentru a pune capăt conflictului.

„Armata Federației Ruse, care se afla atunci în regiunea transnistreană, a intervenit pentru a opri vărsarea de sânge”, a declarat Ciocoi.

Ulterior, președintele Igor Dodon a menționat că declarația lui Ciocoi ar fi fost interpretată greșit.  

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: