Moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, depusă de deputații PPDA. Ce legătură are Dodon?

Deputatul fracțiunii Partidului Demnitate și Adevăr (PPDA), Dinu Plîngău, a citit de la tribuna parlamentului textul moțiunii de cenzură împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi. Acesta a declarat că diplomația moldovenească este prizonier al proceselor politice, care ar duce țara în izolare. Totodată, acesta a cerut cabinetului de miniștri să prezinte, în regim de urgență, poziția clară a guvernului asupra conflictului armat de la Nistru, precum și agenda privind implementarea Acordului de Asociere cu UE.

Plîngău a declarat că în locul promovării unei politici externe coerente, în Moldova are loc imitarea integrării europene, care este însoțită de „abateri serioase de la normele și standardele europene” în domeniul apărării drepturilor omului, libertatea presei și justiția independentă.

„Din păcate, diplomația moldovenească este prizonierul proceselor politice care duc țara în izolare pe plan regional, european și internațional”, a explicat Plîngău.

Acesta a precizat că politica externă este utilizată pentru a compromite cursul european al Moldovei.

„Politica externă este la cheremul politicienilor, printre care și președintele care nu reprezintă nici interesele naționale ale moldovenilor, ci pe cele ale Rusiei”, a afirmat deputatul.

În textul declarației citite de Plîngău se menționează, de asemenea, că președintele încalcă constituția prin faptul că „de facto dă indicații și decide direcția politicii externe a țării, înlocuiește guvernul și parlamentul”.

Plîngău a solicitat guvernului să ofere lămuriri asupra poziției privind conflictului din 1992, să intensifice discuțiile în format 5+2, să prezinte un plan de acțiune privind retragerea trupelor rusești și a munițiilor și „să transforme așa-numita misiune de pacificatori în una civilă cu mandat internațional”.

Potrivit regulamentului, Comisia juridică urmează să decidă asupra avizului moțiunii de cenzură.

Amintim că deputații Blocului ACUM au înaintat și anterior o moțiune de cenzură împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, însă aceasta nu a fost susținută.

Precizăm că, recent, ministrul Afacerilor Interne și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că conflictul din 1992 de la Nistru „a fost provocat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană” și a provocat victime umane, iar Federația Rusă a intervenit pentru a pune capăt conflictului.

„Armata Federației Ruse, care se afla atunci în regiunea transnistreană, a intervenit pentru a opri vărsarea de sânge”, a declarat Ciocoi.

Ulterior, președintele Igor Dodon a menționat că declarația lui Ciocoi ar fi fost interpretată greșit.  

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UNIAN

Industria cărbunelui din Rusia, în criză? Peste 50 de întreprinderi s-au închis deja sau urmează să o facă

Ministrul adjunct rus al Energiei, Dmitri Islamov, a declarat că pe teritoriul Federației Ruse există 51 de întreprinderi din sectorul cărbunelui — mine și cariere — a căror activitate a fost deja oprită sau ar putea fi sistată în viitorul apropiat. Potrivit Ministerului Energiei, pierderile totale ale sectorului pentru perioada ianuarie–mai se ridică la 112,6 miliarde de ruble, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 300–350 de miliarde.

Potrivit The Insider, în Rusia există aproximativ 180 de companii din industria cărbunelui. Potrivit estimărilor agenției NKR, cei mai vulnerabili s-au dovedit a fi producătorii mici și mijlocii de cărbune cu potențial energetic, ale căror venituri au scăzut din cauza reducerii încasărilor din export. După interzicerea livrărilor către UE, volumele principale au fost redirecționate către piețele din China (40–45% din exporturi în 2023–2024), India (10–12%) și Turcia (10–15%), unde companiile sunt nevoite să concureze cu alți furnizori.

În luna mai, Guvernul țării a introdus măsuri de sprijin: amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări până în decembrie 2025, restructurarea datoriilor și programe de redresare financiară. Potrivit lui Islamov, 73 de întreprinderi au solicitat sprijin de stat.

Analiștii anticipează o consolidare a pieței: structurile mai mari ar putea absorbi companiile mai slabe. Partenerul coordonator al grupului Veta, Ilia Jarski, consideră că astfel de tranzacții sunt posibile dacă există acces la finanțare prin credite.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: