Andrei Mardari / NewsMaker: foto simbol

Municipiile Chişinău, Bălţi şi Cahul, cu tot mai multe construcții ridicate ilegal. Analiza CNA

Problemele din sectorul construcțiilor, inclusiv tendințele de corupție în procesul autorizării, construirii şi înregistrării bunurilor imobile în mun. Chişinău, Bălţi şi Cahul au fost analizate în cadrul unui Studiu strategic, efectuat de către Direcția analitică a CNA. Autorii Studiului au constatat că tot mai multe construcții sunt ridicate ilegal în cele 3 municipii. 

Documentul vizează perioada 2018-2021 și are la bază analiza a numeroase informații, deținute de către administrațiile publice locale ale celor 3 municipii, dar și informații culese din Registrul bunurilor imobile al Agenției Servicii Publice.

Autorii Studiului au constatat mai multe vulnerabilități și riscuri, atribuite domeniului construcțiilor. Acestea au fost depistate pe tot procesul de edificare a bunurilor imobile, începând cu etapa de planificare a construcțiilor, de eliberare a actelor permisive, de monitorizare a lucrărilor până la recepția finală a obiectelor.

Ofițerii CNA au formulat mai multe recomandări pentru un șir de autorități, implicate în procesul de construcții, pentru a îmbunătăți legislația în domeniu și a exclude riscurile de corupție.

Autorii consideră că administrația publică locală trebuie să exercite un control mai riguros asupra procesului de edificare a construcțiilor prin monitorizarea eliberării actelor permisive, în scopul neadmiterii abaterilor aferente.

Autorii studiului mai susțin că aprobarea unui regulament de demolare a construcțiilor și modificarea Regulamentului de recepție a construcțiilor și instalațiilor aferente, în special a celor finanțate din surse private, ar exclude mai multe vulnerabilități și ar corecta situația din domeniul construcțiilor în trei cele mai mari orașe ale țării.

Totodată, ei consideră important ca în momentul înregistrării bunurilor în Registrul bunurilor imobile, statul să solicite obligatoriu actele permisive pentru efectuarea construcțiilor.

Mai multe detalii despre lacunele din domeniul construcțiilor, despre deficiențele cadrului legal, dar și inacțiunile, în unele cazuri, ale autorităților, găsiți în studiu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu permite vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Platforma Temu este acuzată că nu a evaluat în mod corespunzător riscurile de vânzare a produselor ilegale pe piața sa. Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu ar fi încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că „platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale”.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: