Primul Festival al Vinului de Autor din Moldova va avea loc pe 2 septembrie la Chișinău. Pentru o zi, piața Muzeului Național de Istorie va deveni teritoriul vinificației moldovenești. Evenimentul va reuni aproximativ 30 mici vinificatori din toată țara. Festivalul este organizat de Asociația Micilor Vinificatori din Moldova împreună cu partenerul strategic USAID Moldova și Biroul Național al Viei și Vinului. Vă vom relata de ce ar trebui să mergeți acolo și ce surprize interesante pregătesc organizatorii.
Festivalul Vinului de Autor promite o experiență unică de vin cât și culinară. Oaspeții vor putea degusta soiuri exclusive de vinuri de la micii vinificatori din diferite regiuni ale Moldovei. Masterclassurile despre arta degustării vor fi susținute de sommelieri celebri care vor împărtăși secretele recunoașterii nuanțelor subtile ale aromelor și gusturilor, vor explica cum să înțelegeți și să evaluați vinurile. Pentru a face mai convenabilă navigarea într-o astfel de varietate de vinuri, oaspeților li se va oferi în calitate de instrucțiune un Ghid în care vor putea face notițe despre vinurile consumate.
Festivalul va deveni o platformă de întâlnire cu producătorii. Va fi posibil să vă întâlniți și să comunicați cu mici vinificatori ale căror creații au câștigat premii binemeritate la prestigioasele competiții internaționale. Vinurile lor sunt adevărate opere de artă. La degustări, oaspeții vor putea savura vinuri deja îndrăgite, cât și vinuri recent lansate. Prețul biletului include un pahar de marca «Vin de Autor» și 12 doze de vin. Oaspeții vor fi cei care decid ce soiuri să guste.
Acolo unde este vin, este mâncare, așa că nimeni nu va pleca flămând de la festival. Partea gastronomică este reprezentată de mâncarea potrivită, inclusiv fructe de mare.
Tema vinului va fi completată de o expoziție de artefacte din istoria vinificației în Moldova, care, potrivit oamenilor de știință, își are originea aici de peste 7.000 de ani. Vorbim despre vechii vinificatori ai culturii arheologice Cucuteni-Tripolia.
Festivalul va dura o zi. Programul va fi însoțit de muzică jazz live, voce, evenimente interesante de divertisment pentru adulți, în timp ce micuții oaspeți vor fi încântați de zona pentru copii cu animatori.
Organizatorii sunt încrezuți că festivalul nu va deveni doar un eveniment anual, ci și unul dintre evenimentele principale, întrucât reunește o gamă inedită de vinuri de autor într-un singur loc și contribuie la dezvoltarea turismului vinicol.
Partidul Inima Moldovei, condus de Irina Vlah, a organizat joi un protest în fața Parlamentului, cerând introducerea unei pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru falsificarea alegerilor. Formațiunea acuză partidul de guvernământ PAS că ar „pregăti fraudarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie“.De asemenea, Vlah a menționat că dacă va ajunge în Parlament, va crea o comisie de anchetă pentru revizuirea alegerilor prezidențiale din toamna trecută.
„Inima Moldovei, după ce va ajunge în Parlament, va crea o Comisie de anchetă care va scoate la iveală toate falsificările și va revizui rezultatele alegerilor prezidențiale. Dacă vinovăția se confirmă, alegerile vor fi anulate”, a declarat Irina Vlah.
În cadrul protestului, membrii formațiunii au acuzat partidul de guvernământ PAS că ar „pregăti fraudarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie“.
„La alegeri corecte, galbenii nici măcar nu vor trece pragul electoral în parlament. De aceea, ei mizează pe resurse administrative, propagandă murdară, intimidare și falsificarea rezultatelor. Dar să-și amintească istoria lui Plahotniuc, care, de asemenea, se credea de neînvins în 2019 și ținea totul sub control. Nimic nu l-a ajutat. Nici Sandu și nici întreaga bandă de infractori galbeni nu vor fi ajutați”, a menționat unul dintre liderii formațiunii, Cantemir Sergiu Butuc.
NewsMaker a solicitat un comentariu de la serviciul de presă al PAS, dar la momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns.
Amintim că lidera Partidului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, a lansat, pe 1 iulie, o dedicație muzicală adresată Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care urmează să-și încheie mandatul parlamentar pe 11 iulie.
Membrii partidului au creat o serie de video-uri de „rămas-bun muzical” – „PAS, duceți-vă naiba”.
„În aceste clipuri am transmis emoțiile oamenilor pe care îi întâlnim în toată țara și, mai ales, speranța uriașă că pe 28 septembrie vom reda Moldova cetățenilor ei”, menționează Vlah.
Un motociclist a fost ucis de un urs, pe Transfăgărășan. Incidentul s-a petrecut joi dimineața, în apropierea pasajului Vidraru, într-o zonă intens frecventată de turiști, scrie presa din România.
Potrivit primelor informații, motociclistul făcea parte dintr-un grup de turiști care s-au oprit pe marginea drumului. În acel moment, ursul a apărut și a atacat victima, pe care ar fi târât-o în pădure, spre zona lacului Vidraru. Vehiculul pe care îl conducea era înmatriculat în Italia, iar bărbatul pare să fi fost cetățean străin.
La fața locului, echipele de intervenție au găsit urme de sânge și fragmente din echipamentul motociclistului. Salvatorii chemați au suspectat încă de la început că bărbatul a fost tras în pădure de animal, iar operațiunea de căutare a fost extinsă și în apele lacului. O amplă intervenție este în desfășurare, la care participă pompieri, jandarmi montani, salvamontiști și scafandri, care încearcă să recupereze trupul victimei din zona împădurită și din lac.
Autoritățile au emis avertismente pentru turiștii care se aventurează pe trasee montane sau pe drumuri din apropierea pădurilor: să nu se apropie de animalele sălbatice, să nu încerce să le hrănească sau să se fotografieze cu ele, chiar dacă par inofensive.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Ucraina a lansat un atac masiv asupra regiunii ruse Lipețk în noaptea de 3 iulie, a anunțat guvernatorul Igor Artamonov. Ținta principală ar fi fost uzina „Energia” – cel mai mare producător din Rusia de baterii pentru drone, rachete, aviație și flota navală, scrie The Moscow Times cu referire la Astra și Supernova +.
În imaginile surprinse de martorii oculari, analizate de Astra, se poate vedea că una dintre drone s-a prăbușit lângă fabrică, iar pe teritoriul acesteia a izbucnit un incendiu. Canalul ucrainean de monitorizare Supernova+ susține că, în urma loviturii, a fost afectată secția a patra a uzinei. Anterior, fabrica fusese deja atacată – în noaptea de 23 mai, când un atelier a luat foc, iar nouă angajați au fost răniți.
Tot în timpul atacului din noaptea trecută, fragmente ale unei drone au căzut peste o locuință privată din Lipețk. „O femeie născută în 1954, care locuia în acea casă, a murit. Alte două persoane au fost rănite”, a transmis Artamonov. Conform Supernova+, ținta atacului ar fi fost aerodromul militar „Lipețk-2”.
De asemenea, o dronă a lovit o secțiune aflată în construcție a unui bloc de locuințe din Eleț. Nu s-au înregistrat victime, însă suflul exploziei a avariat geamurile în partea deja locuită a clădirii. „Locatarii au fost evacuați. La fața locului intervin toate serviciile de urgență”, a mai precizat guvernatorul.
Potrivit raportului Ministerului rus al Apărării, în cursul nopții, sistemele de apărare aeriană au doborât 69 de drone ucrainene de tip aerian. Dintre acestea, 27 au fost interceptate deasupra regiunii Belgorod, 22 – deasupra regiunii Voronej, 10 – în Lipețk, 8 – în Kursk și 2 – în Crimeea ocupată. În timpul raidului cu drone, „pentru siguranța zborurilor”, au fost instituite temporar restricții pentru decolările și aterizările de pe aeroporturile din Saratov și Tambov. Ulterior, aceste restricții au fost anulate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Compania Lenovo a organizat la Chișinău a doua conferință Lenovo Day 25. NM, în parteneriat cu Lenovo, relatează cum a decurs unul dintre principalele evenimente de profil din Moldova.
Pe 25 iunie, la centrul Digital Park din Chișinău, s-a desfășurat cea de-a doua conferință anuală de amploare Lenovo Day 25. Evenimentul, la care au fost prezentate cele mai recente dezvoltări ale gigantului IT mondial Lenovo, a adunat zeci de parteneri, clienți, retaileri și distribuitori Lenovo.
Conform tradiției, la Lenovo Day pentru oaspeți a fost organizată o zonă demonstrativă cu principalele noutăți ale companiei: laptopuri, tablete și consola de jocuri Legion Go.
Printre upgrade-urile interesante ale gamei Lenovo se numără: ThinkPad cu carcasă ultra-rezistentă din carbon, laptopuri de gaming Lenovo Legion echipate cu ecran OLED și laptopurile flagship Lenovo Yoga. Apropo, pentru gameri s-a organizat un concurs: se putea juca jocul pe calculator Formula 1, în urma căruia trei lideri au primit premii de la Lenovo.
La conferință au vorbit în fața oaspeților mai mulți speakeri. Tema principală a Lenovo Day 25 a fost Inteligența Artificială.
Directorul de vânzări Lenovo în țările Europei de Est și Asiei Centrale, Evgheny Trotsenko, a menționat că Lenovo are cel mai mare portofoliu din industrie de dispozitive cu suport pentru inteligență artificială (IA), optimizate pentru IA și gata pentru a lucra cu IA. Compania investește anual 2,3 miliarde de dolari în inovații. „Anul trecut îl putem numi oficial anul IA”, a spus Trotsenko.
El a remarcat că există trei tipuri de inovații pe care le creează Lenovo: tehnologii inventate de Lenovo (prima hartă cu caractere chinezești), tehnologii care au creat sau definit o categorie nouă (precum Yoga și balamaua de 360 de grade, ecran pliabil etc.). A treia categorie, potrivit lui Trotsenko — sunt tehnologiile care ocupă o poziție de lider în industria IT (cum ar fi răcirea cu apă, supercomputerele etc.).
Prezentarea managerului de vânzări pentru dispozitive de consum Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, David Zirakashvili, a fost dedicată noului portofoliu de produse bazate pe inteligență artificială pentru utilizatorii casnici.
El a evidențiat seriile de laptopuri Yoga și IdeaPad, care au devenit deja sinonime cu calitatea înaltă și inovația. Gama lor include diferite configurații de laptopuri cu IA pe procesoare Qualcomm, AMD și Intel. În acest an, Lenovo va încânta Moldova cu disponibilitatea noilor Yoga Slim 9 — primul laptop din lume cu cameră sub ecran, precum și seria limitată Aura Edition, dezvoltată în parteneriat cu Intel. Pentru gameri a fost pregătit un adevărat cadou — laptopurile Lenovo Legion cu răcire lichidă avansată și ecran OLED, precum și consola de jocuri Legion Go.
De asemenea, Zirakashvili a vorbit despre noua soluție software Lenovo AI Now — un asistent virtual care învață din comportamentul utilizatorului și funcționează chiar și fără internet.
Managerul de vânzări pentru dispozitive comerciale Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, Victor Tabarian, la rândul său, a vorbit despre noutățile pentru segmentul de business ThinkPad și ThinkBook, în care flagship-ul a devenit ThinkBook Plus Gen 6 cu un ecran glisant unic — suprafața acestuia poate fi mărită aproape de 1,5 ori cu un simplu gest al mâinii în fața camerei.
Laptopurile Lenovo reprezintă o combinație de fiabilitate dovedită în timp, performanță ridicată, securitate complexă și confort pentru afaceri, ceea ce le face unele dintre cele mai bune laptopuri pentru utilizare corporativă. Dispozitivele trec prin peste 200 de teste de calitate conform a 12 metode și 26 de proceduri, inclusiv teste după standardul militar MIL-STD-810G/H. Aceste teste simulează condiții extreme — lovituri la cădere, vibrații, expunere la praf, umiditate, temperaturi extreme și diferențe de presiune. Datorită acestora, laptopurile suportă condiții dure de exploatare.
În sprijinul cuvintelor vorbitorului, la Lenovo Day laboratorul Mendelevium a efectuat un test de impact al laptopului Lenovo ThinkPad X1 Carbon. Spectacolul impresionant a demonstrat fiabilitatea legendarului laptop și capacitatea acestuia de a funcționa în condiții extreme. ThinkPad a arătat rezistență la temperaturi înalte și scăzute, umiditate crescută și alte influențe externe, confirmându-și reputația de dispozitiv calitativ și performant.
Compania dezvoltă în regiune platforma Lenovo 360, care unește partenerii și ajută la creșterea vânzărilor și a profiturilor datorită programelor motivaționale exclusive și instruirilor. Despre avantajele acesteia le-a vorbit oaspeților managerul pentru lucrul cu distribuitorii din regiunea EECA Mihail Vorobiev.
Printre altele, participanților li s-au prezentat soluții pentru infrastructura IT scalabilă, care ajută afacerile să se adapteze la creștere și cerințele de securitate, precum și să faciliteze implementarea inteligenței artificiale în diverse domenii. O prezentare separată despre acest lucru a fost susținută de specialistul tehnic Lenovo în Europa de Est și Asia Centrală Grigory Pryalukhin. El a spus că firma ține cont de tendințele actuale ale pieței, cerințele de securitate, scalabilitate și eficiență, oferind soluții care se adaptează ușor la creșterea afacerii și la volumul de date în creștere.
În plus, Lenovo dezvoltă activ un ecosistem de soluții AI gata pentru diverse domenii, create împreună cu parteneri și furnizori verificați. Acest lucru simplifică considerabil implementarea inteligenței artificiale pentru clienții companiei și asigură suport tehnic de calitate în toate etapele acestui proces complex.
La final, în cadrul conferinței a fost organizată o tombolă, în care s-a oferit tableta flagship Idea Tab Pro unuia dintre oaspeții evenimentului, iar evenimentul a continuat seara în format de networking.
Lenovo — lider global IT cu o cifră de afaceri de 57 miliarde de dolari și cel mai mare producător de PC-uri din lume. Compania activează pe 180 de piețe, inclusiv în Moldova, unde Lenovo este prezentă din 2014.
Fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, va candida pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare din septembrie. Popescu afirmă, într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, că această decizie reprezintă „un pas firesc spre consolidarea parcursului european al Republicii Moldova”.
Potrivit acestuia, scrutinul din toamnă este unul „fără exagerare, cel mai important din istoria recentă a țării”, iar rezultatul va influența direcția în care va merge Moldova – fie spre integrarea europeană, fie spre „izolare, corupție și instabilitate”.
Nicu Popescu susține că, alături de președinta Maia Sandu și echipa PAS, a contribuit la obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, la lansarea reformelor și la încheierea unor acorduri importante, precum liberalizarea roamingului și recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în UE.
„Am muncit zi de zi pentru ca Moldova să fie pașnică, respectată, sigură și prezentă la masa deciziilor europene. Nu am stat pe margine – am fost acolo unde s-au luat deciziile, am negociat sprijin, am construit alianțe și am transformat aspirațiile noastre europene în pași concreți. (…) Dar ceea ce contează acum nu este doar ce am reușit până acum, dar ceea ce urmează să facem. Nici eu, nici majoritatea covârșitoare a cetățenilor acestei țări nu vrem să pierdem ceea ce am câștigat prin muncă, prin reforme și prin sacrificii. Vrem să protejăm fiecare pas făcut și să accelerăm drumul nostru spre Europa. Drumul e deschis. Europa ne așteaptă. Totul depinde de noi”, a scris fostul ministru de Externe pe rețele.
Nicu Popescu a fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în trei Guverne. Pentru prima dată a ocupat această funcție în Guvernul Sandu, în perioada 8 iunie – 14 noiembrie 2019. A fost ministru de Externe și în Guvernul Gavrilița, care a activat din 6 august 2021 până pe 16 februarie 2023. Și-a continuat activitatea în calitate de șef al diplomației moldovenești și în Executivul condus de Dorin Recean, care a fost învestit pe 16 februarie 2023.
În ianuarie 2024, Popescu a demisionat din funcțiile guvernamentale, invocând motive personale și dorința de a se dedica cercetării și educației. NM a prezintat principalele realizări ale lui Popescu în calitate de șef al diplomației moldovenești – AICI.
***
Amintim că alegerile parlamentare vor avea loc în această toamnă, pe 28 septembrie. Partidul de guvernământ, Acțiune și Solidaritate (PAS), a început deja să-și prezinte primii candidați pentru funcția de deputat. Printre aceștia se numără maestrul Nicolae Botgros, fostul ministru al Muncii Marcel Spătari, jurnalistul Constantin Cheianu, activista Ludmila Adamciuc și rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan.
Președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a anunțat deja că va deschide lista electorală a formațiunii pentru scrutinul din toamnă. Pe listă se va regăsi și actualul prim-ministru, Dorin Recean.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.