Ucraina, aproape să se retragă de la Congresul Mondial al Viei și Vinului de la Chișinău din cauza Rusiei. Reacții

O delegație ucraineană, participantă la Congresul Mondial al Viei și Vinului de la Palatul Republicii din Chișinău, a anunțat pe 17 iunie că își întrerupe activitatea după ce la eveniment au fost prezenți delegați ai Federației Ruse, a fost afișat drapelul Rusiei și s-au desfășurat evenimente interguvernamentale cu participarea acesteia. La scurt timp, a anunțat că, în urma protestelor exprimate și a acțiunilor Ambasadei Ucrainei în Moldova — inclusiv o întâlnire a ambasadorului cu ministrul Agriculturii de la Chișinău — simbolurile și materialele informative rusești au fost înlăturate. Astfel, autoritățile ucrainene au recomandat delegației să-și continue participarea la eveniment, cu excepția reuniunilor oficiale interguvernamentale.

„Delegația ucraineană din partea Ukrvinprom și a Institutului ucrainean al vinului își întrerupe participarea la cel de-al 46-lea Congres Mondial al Organizației Internaționale a Viei și Vinului”, a scris pe Facebook directorul general al organizației ucrainene pentru viticultură și industria vinicolă „Ukrvinprom”, Volodimir Kucerenko, adăugând că delegația avea programate mai multe prezentări în timpul Congresului.

El a menționat că „această decizie a fost luată la recomandarea oficială a Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova și în conformitate cu dispoziția Ministerului Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, în legătură cu o serie de fapte inacceptabile: prezența demonstrativă a delegației Federației Ruse, afișarea oficială a drapelului statului agresor, desfășurarea unor evenimente interguvernamentale cu participarea acestuia și toate acestea — în ziua unor noi atacuri masive asupra orașelor ucrainene”. „Considerăm o astfel de „neutralitate” drept o complicitate directă cu agresorul, iar participarea Ucrainei alături de o țară care, zi de zi, ne ucide cetățenii și ne distruge infrastructura — inacceptabilă și umilitoare”, a adăugat el.

Ulterior, Kucerenko a declarat că „urmare a protestelor exprimate și a acțiunilor operative și principiale ale Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, inclusiv întâlnirea ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei cu ministrul Agriculturii din Republica Moldova, simbolurile și materialele informative (posterele) rusești au fost înlăturate de la locul desfășurării Congresului”: „În urma acestui fapt, la recomandarea Ministerului Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, rezervele privind delegația ucraineană au fost retrase, iar nouă ni s-a recomandat să continuăm participarea la sesiunile științifice ale Congresului, cu excepția reuniunilor oficiale interguvernamentale”.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului. Deocamdată nu avem un răspuns.

Politicieni și societatea civilă reacționează: „Niște demisii se cer obligatoriu”

Participarea delegației Federației Ruse la Congresul Mondial al Viei și Vinului precum și afișarea drapelului rusesc în cadrul evenimentului au stârnit un val de critici în spațiul public. Mai mulți actori politici și reprezentanți ai societății civile au cerut demisii, în reacție: „Nu am cuvintele decente ca să spun ce gândesc despre asta. Niște demisii se cer obligatoriu”, a scris într-o postare pe rețelele sociale, directorul executiv al WatchDog, Valeriu Pașa.

La rândul său, Blocul „Împreună” a solicitat demiterea ministrelor Agriculturii și Economiei, acuzând autoritățile de „iresponsabilitate” și „ignorarea contextului geopolitic”: „Condamnăm cu fermitate situația. Faptul că, autoritățile noastre au ignorat contextul internațional, au permis prezența simbolurilor unui stat agresor și au reacționat doar după protestul oficial al delegației ucrainene, constituie un act de iresponsabilitate gravă și o lovitură de imagine pentru Republica Moldova în fața partenerilor săi externi”.

Și Partidul Național Moldovenesc a condamnat prezența oficială a Rusiei, considerând-o inacceptabilă în actualul climat de securitate: „Este inacceptabil faptul că organizatorii au arborat drapelul statului agresor alături de drapelele României și Ucrainei, în timp ce Rusia bombardează zilnic orașe ucrainene și amenință securitatea întregii regiuni. Republica Moldova nu poate să pretindă solidaritate internațională, cât timp tolerează, pe teritoriul său, prezența oficială a reprezentanților unui stat terorist, cum este Rusia”.

Cu o reacție a venit și fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, care a solicitat explicații în raport cu situația creată: „Deci, domnilor guvernanți PAS-iști, este Rusia țară agresor sau nu? Este ea amenințare pentru noi, așa cum ați stipulat, sau nu? Sau v-ați încurcat în ce credeți cu adevărat și în ce ne prezentați publicului larg”.

Oficiul Viei și Vinului: Prezența reprezentanților Rusiei a fost coordonată pe intern

Contactat de NewsMaker, Maxim Cataranciuc, vicedirectorul Oficiului Viei și Vinului, a explicat că Congresul este un eveniment pur științific, în care au fost acceptați inclusiv reprezentanții Federației Ruse, iar subiectul a fost comunicat și coordonat.

„Da, noi înțelegeam că sunt riscuri, dar cunoscând persoanele respective, din delegația rusă, personal, pot să spun că sunt persoane foarte neutre care nu au nimic în a susține ceea ce se întâmplă acum în țara vecină. Noi, când am primit mesajul public de la delegația ucraineană, am reacționat foarte prompt și am decis să păstrăm neutralitatea evenimentului că nu mai arborăm steagurile. În realitate, nimeni nu a părăsit nici sala, nici evenimentul și delegația Ucrainei este aici, pe loc, în Republica Moldova și participă la toate evenimentele”, a subliniat Maxim Cataranciuc.

Ministra Agriculturii, cu scuze în fața delegației ucrainene

Într-o declarație pentru presă, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a transmis scuze publice delegației ucrainene și tuturor participanților la Congres, reafirmând suportul și sprijinul pentru Ucraina.

„Republica Moldova aduce scuze delegației ucrainene și tuturor participanților la Congres. Considerăm că această afișarea drapelului Federației Ruse nu trebuia să aibă loc. În contextul cerințelor organizației internaționale și a protocolului, au fost impuse afișarea simbolurilor. Totodată, la insistența Ministerului Agriculturii și a Oficiului Național al Viei și Vinului, am reușit să înlăturăm problemele protocolare, ca să putem să oprim delegația ucraineană să participe în continuare la Congres”, a declarat Ludmila Catlabuga.

Totodată, ministra a precizat că la insistența Republicii Moldova, componența delegației ruse a fost redusă „la minim”.

***

În perioada 16–20 iunie, Chișinăul găzduiește Congresul Mondial al Viei și Vinului. Evenimentul reunește 300 de experți, cercetători, viticultori, enologi, producători și decidenți politici din 51 de țări. Potrivit organizatorilor, este pentru prima dată când în Moldova este desfășurată această reuniune. Congresul Mondial al Viei și Vinului are loc la Palatul Republicii și MAIB Park din Chișinău. Evenimentul este organizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului. Menționăm că la deschiderea Congresului a ținut un discurs și președinta Maia Sandu.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib lansează cea de-a patra emisiune de obligațiuni corporative

Maib oferă investitorilor o nouă oportunitate de a-și diversifica portofoliul financiar prin lansarea celei de-a IV-a emisiuni de obligațiuni corporative, începând cu 10 iulie 2025.

Noua emisiune va fi disponibilă pentru subscriere pe o durată de 20 de zile calendaristice, timp în care investitorii pot contracta până la 7.500 de obligațiuni, fiecare cu valoarea nominală de 20.000 de lei. Această subscriere este de clasa a VI-a cu marja de (+1.0%), iar rata cuponului constituie 6.82% în primul an.

Avantajele investiției în obligațiunile corporative maib:

  • Dobândă lunară achitată direct în contul tău;
  • Soluție inteligentă de economisire, alternativă la instrumentele clasice;
  • Tranzacționabile prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei;
  • Utilizabile ca gaj în anumite condiții;
  • Disponibile pentru subscriere la sucursalele maib, la maib park sau online cu semnătură electronică calificată.

Oferta este deschisă pentru persoane fizice, rezidente și nerezidente ale Republicii Moldova. Subscrierea se face conform principiului „primul venit, primul servit”, iar în cazul unei suprasubscrieri, maib își rezervă dreptul de a închide anticipat perioada de ofertare.

Ce trebuie să știi:

  • Dobânzile obținute din obligațiuni reprezintă venit impozabil, conform prevederilor Codului Fiscal. 
  • Înainte de a investi, îți recomandăm să consulți Prospectul de ofertă publică disponibil pe www.maib.md
  • Poți completa o cerere online pe pagina oficială, iar echipa noastră te va contacta în scurt timp pentru a te ghida în procesul de subscriere. 

Fiecare reușită are în spate o investiție bună. Investește cu încredere în obligațiunile corporative maib.

Tu conduci. maib

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: