Natalia Gavrilița, despre protestele organizate de Șor și Cavcaliuc: „Noi nu luăm lecții de la infractori”

Prim-ministra Natalia Gavrilița a comentat protestele organizate pe 16 octombrie de Partidul „ȘOR” și PACE, liderii cărora au fugit de justiția moldovenească în țări europene.  Într-o postare pe pagina sa de Facebook, șefa Cabinetului de miniștri de la Chișinău dă asigurări că Guvernul respectă dreptul fiecărui cetățean al țării la libera exprimare, însă nu va tolera acțiuni de destabilizare, care să pună în pericol viața și sănătatea celorlalți cetățeni.  

„Dreptul de a protesta nu înseamnă dreptul de a pune viața și sănătatea celorlalți în pericol – fie prin recurgerea la materiale interzise (precum cele pirotehnice), fie prin blocarea la nesfârșit a unor artere pe care le folosesc oamenii în drum spre serviciu sau școală, sau ambulanțele care trebuie să transporte de urgență persoane la spital”, a menționat Natalia Gavrilița.

Șefa Guvernului spune că instituțiile statului sunt gata să intervină „profesionist” și „în limitele prevăzute de lege”, pentru a se asigura că manifestațiile se desfășoară într-un cadru civilizat, „fără a genera instabilitate și haos”.

„Cei care vor dori să transforme o formă legitimă de exercitare a unui drept fundamental într-o acțiune de destabilizare vor fi sancționați, în strictă conformitate cu legea”, a ținut să precizeze premierul.

Prim-ministra a acuzat, în cadrul mesajului postat organizatorii protestelor din ultima vreme din centrul capitalei că ar încerca să destabilizeze situația în țară. „Sunt făcute de gruparea pentru hoție și război, care se teme de pușcărie și e gata să dea foc la țară pentru a-și salva pielea”, a scris Gavrilița cu referire la organizatorii protestelor – deputatul fugar Ilan Șor și fostul șef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, actualul lider al PACE, care se ascunde în Marea Britanie.

„Noi nu luăm lecții de viață de la infractorii din cauza cărora Moldova e săracă, vulnerabilă și total dependentă energetic. Nu vom permite destabilizarea situației din țară, dezbinarea societății și promovarea urii. Dimpotrivă, vom continua să menținem pacea și stabilitatea, să fim alături de oameni și agenții economici în perioada de criză și să punem Republica Moldova pe un făgaș de creștere și dezvoltare”, a conchis premierul țării, Natalia Gavrilița.

***

Menționăm că ieri, 16 octombrie, în capitală a avut loc o nouă manifestație a Partidului ȘOR, căreia i s-a alăturat și PACE. La manifestație au participat și reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Protestatarii au instalat noi corturi la intersecția str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, polițiștii au ridicat corturile instalate ieri de protestatari, precum și pe cele instalate anterior în fața Președinției și Parlamentului.

Într-o declarație din 16 octombrie, oamenii legii au menționat că „organizatorii protestului au încălcat intenționat cerințele stabilite anterior în cadrul ședinței comune dintre ei, Primăria mun.  Chișinău și Poliție”. Totodată, polițiștii au anunțat că timp de o săptămână au fost inițiate 178 de proceduri contravenționale pentru încălcările admise de protestatarii. Reprezentanții Poliției au mai precizat că angajații subdiviziunilor MAI „vor aplica legea și vor interveni prompt în cazul în care drepturile cetățenilor vor fi lezate”.

Amintim că pe 11 octombrie, Maia Sandu a cerut Guvernului să schimbe temporar legislația din cauza protestelor Partidului ȘOR. Președintele Republicii Moldova a cerut cabinetului de miniștri să examineze modificarea temporară a legislației „care va permite Poliției să asigure ordinea publică”.

Pe 13 octombrie, membrii CSE au dispus că desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.

Pe 15 octombrie, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a promis intervenții „prompte” și „hotărâte” în cazul în care protestatarii nu vor respecta decizia CSE, care interzice desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice în zilele lucrătoare. „Securitatea nu poate fi negociată”, a precizat ministra.

***

Protestele anti-guvernamentale masive au început în Republica Moldova pe 18 septembrie. Atunci, mii de simpatizanți ai Partidului „ȘOR” au ieșit în stradă pentru a cere demisia președintei țării și a Guvernului Gavrilița, pe care îi acuză de incompetență. Fruntașii formațiunii politice au anunțat proteste non-stop în așa numitul „Orășel al schimbării”, instalat în fața Parlamentului, precum și manifestații masive în fiecare duminică, până când revendicările înaintate – demisia conducerii țării și organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate – nu vor fi luate în seamă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Pe bicicletă, de la Iași la Chișinău și înapoi: acțiunea unor cicliști amatori, la care s-au alăturat polițiști din R. Moldova și România VIDEO

În aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din Iași până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică pentru a promova mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți. La eveniment s-au alăturat și polițiști din Republica Moldova și România.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că, în aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din România până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică care promovează mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport, dar și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți.

„În acest context, s-au alăturat și colegii noștri din cadrul Inspectoratului de Securitate Publică a IGP și împreună am arătat că, dincolo de granițe, siguranța și educația rutieră sunt obiective comune. (…) Prezența colegilor polițiști pe bicicletă are scopul de a contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în rândul bicicliștilor, prin vizibilitate crescută și conștientizare publică, dar și colaborarea între instituții și întărirea relațiilor dintre polițiile din România și Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții poliției din Republica Moldova.

Poliția Română a spus că a ales să sprijine participanții pe tot parcursul traseului, cu polițiști care pedalează peste 300 de kilometri alături de cicliștii amatori.

Conform poliției din România, organizatorul acestui eveniment este jurnalistul Lucian Mîndruță. „Este o tură de vizibilitate. Nu blocăm traficul, doar îl convingem să ne observe. Să înțeleagă că și noi avem un loc pe drum”, a comunicat Lucian Mîndruță.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: