NATO îi oferă României cel mai performat sistem anti-drone din Europa. Cum se va apăra de dronele folosite de Rusia în Ucraina
Full Article 2 minutes read

NATO îi oferă României cel mai performat sistem anti-drone din Europa. Cum se va apăra de dronele folosite de Rusia în Ucraina

România va instala la granițe un sistem de apărare împotriva dronelor, pe care îl va primi cu împrumut de la NATO, pentru a se apăra de avioanele militare fără pilot folosite de Rusia în Ucraina. Acesta va avea mai mulți senzori care vor detecta dronele ostile și le va distruge prin bruierea semnalului GPS sau cu ajutorul unui tun care trage cu o plasă specială, scrie Adevărul.

Sursa citată precizează că sistemul se va baza pe tehnologia dezvoltată de mai multe state membre NATO, iar în primă fază sistemul va putea fi doar utilizat de România, urmând ca ulterior complexul de apărare să fie cumpărat de Ministerul Apărării Naționale dacă statele furnizoare vor fi de acord. Totul, prin contracte G2G.

Sistemul de luptă împotriva dronelor va realiza detectarea, clasificarea, localizarea, urmărirea, dar și anihilarea dronelor care vor ajunge în spațiul aerian al României. Pentru detectarea dronelor sistemul dispune de analizoare de radiofrecvență, senzori acustici și optici, dar și de un radar. În momentul în care o dronă a fost detectată și identificată, se intră în alertă și se trece la anihilarea ei. Această misiune se poate face prin bruierea semnalului GPS, mai ales că dronele Shahed 136 folosite de ruși se bazează pe acest sistem pentru a se orienta spre ținte.

Dacă o astfel de metodă nu funcționează, se va putea utiliza un dispozitiv cu microunde de mare putere (HPM) care generează un impuls electromagnetic (EMP) capabil să distrugă electronica dronei. În acest caz, drona se oprește efectiv, căzând instantaneu necontrolat la sol. În fine, pentru distrugerea dronei ostile s-ar mai putea utiliza un tun care aruncă peste ea o plasă specială și o prăbușește, dar și un laser de mare putere, dar această ultimă opțiune este puțin probabil să ajungă în România, cel puțin în prima fază.

Adevărul scrie că decizia Guvernului de la București de a instala un astfel de sistem de apărare a venit după ce pe teritoriul României au ajuns cel puțin patru drone utilizate de Rusia în atacurile asupra Ucrainei. Trei drone au căzut chiar lângă Dunăre – granița naturală dintre România și Ucraina, dar una a fost găsită la doar 10 km de Tulcea, mult în interiorul teritoriului național.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: