NATO și Republica Moldova lansează Programul de dezvoltare profesională pentru funcționarii publici

NATO și Republica Moldova au inaugurat pe 28 februarie un Program de dezvoltare profesională pentru funcționarii publici și instituțiile moldovenești din sectorul de securitate și apărare. La eveniment au participat oficialii moldoveni, Oficiul de Legătură al NATO din Republica Moldova, țări aliate și partenere ale NATO, precum și reprezentanți ai societății civile.

Noul șef al Biroului de legătură NATO din Republica Moldova, Michaela Šimáková, a subliniat că Programul reprezintă o altă piatră de hotar în parteneriatul de lungă durată NATO-Republica Moldova.

„Am încredere că Programul va face diferența pentru Moldova. Programul este determinat de cerere și adaptat pentru a răspunde nevoilor și cerințelor autorităților moldovenești. Oficiul de legătură NATO de la Chișinău va continua să sprijine și să faciliteze parteneriatul NATO-Moldova, inclusiv prin consolidarea capacităților”, a declarat ea.

Secretarul de stat al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Adrian Băluţel, susține că acest program va ajuta Moldova să promoveze coordonarea între instituții în problemele de securitate.

„În contextul actual, şi pe baza experienţei din crizele recente, este indispensabil să privim securitatea cu o perspectivă largă. Acest program va ajuta Moldova să-și dezvolte capacitățile și să promoveze coordonarea între instituții în probleme de securitate,” a spus Adrian Băluţel.

Obiectivul Programului de Dezvoltare Profesională NATO-Republica Moldova este de a spori dezvoltarea profesională a personalului civil și a capacităților de serviciu public din sectorul de apărare și securitate. Înființat ca răspuns la solicitarea Moldovei, Programul include oportunități de dezvoltare profesională, cum ar fi formare, cursuri, stagii și vizite de studiu, care vor permite beneficiarilor să dobândească mai multă expertiză și experiență practică. Activitățile sunt organizate de Biroul de legătură NATO de la Chișinău în strânsă coordonare cu instituțiile din Republica Moldova.

NATO sprijină programul prin Fondul fiduciar pentru consolidarea capacității de apărare, sponsorizat de țările aliate și partenere, inclusiv Cehia, Germania, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Regatul Unit, Finlanda, Suedia și Elveția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Igor Grosu

Grosu, prezent la Congresul PNL: „Vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, a participat pe 12 iulie la Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL) din România. Politicianul a susținut un discurs în timpul reuniunii, în care a urat succes PNL-ului și a făcut apel la liberali să fie alături de Republica Moldova la alegerile parlamentare din 28 septembrie, pentru a da statului o perspectivă „clară” privind integrarea europeană.

Noi, în Republica Moldova, urmărim foarte atent ce se întâmplă în România. Pentru că de felul cum merg lucrurile la București, în întreaga Românie foarte mult depind și felul în care merg lucrurile în R. Moldova. Vă mulțumesc pentru tot ajutorul pe care l-ați acordat constant la nivel de Guvern, la nivel de agenții, primării. Lucrul ăsta este apreciat, lucrul ăsta este de menționat de fiecare dată, fiindcă ajutorul României nu s-a oprit niciodată și este complicat să-l cuantificăm, pentru că el este continuu”, a declarat Igor Grosu.

Liderul PAS a mai notat interferențele ruse cu care s-a confruntat România în perioada alegerilor prezidențiale din 2025. E a subliniat că Rusia are o „atenție permanentă” față de România și Republica Moldova. „Ei ne privesc ca un tot întreg, ca un neam, ca o națiune. Măcar aici sunt sinceri, că ne tratează ca pe neamul românesc. Dvs ați simțit cumva pe pielea dvs lucruri pe care noi le simțim de 35 de ani, dar asta te face mai tare și mai pregătit”, a adăugat acesta.

Igor Grosu a remarcat că, în toamnă, și în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Politicianul a declarat că scrutinul va fi despre calea pe care va merge statul, iar opțiunile sunt două: aderarea la UE sau rămânerea în „incertitudine”.

De ales nu prea avem multe. Dar un lucru simt și sunt sigur că cu ajutorul dvs, cu ajutorul prietenilor o să învingem și o să dăm Republicii Moldova o perspectivă foarte clară de integrare europeană. Vă rugăm să fiți alături. Și când spun că fiți alături, am în vedere să discutați cu primarii, primar la primar, ministru la ministru, om la om, politician la politician, să le transmiteți încrederea și sprijinul, că Republica Moldova nu este singură, are mulți prieteni și va reuși”, a menționat președintele PAS.

La final, Igor Grosu a urat succes în continuare Partidul Național Liberal, pe care l-a numit „partid-frate”. „Împreună o să facem echipă, împreună vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus el

Facebook/Igor Grosu

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Național Liberal sunt membri ai Partidului Popular European – una dintre cele mai mari formațiuni transnaționale din Parlamentul European.

Congresul extraordinar al PNL a avut loc în Sala Unirii din Parlamentul României. Pe lângă liberali, la reuniune au mai participat președintele țării, Nicușor Dan, și reprezentanți ai formațiunilor din coaliția de guvernare.

În cadrul reuniunii a fost votată conducerea formațiunii. Astfel, premierul Ilie Bolojan a fost ales președinte al Partidului Național Liberal, cu 976 de voturi. El a fost singurul care a candidat pentru această poziție. De asemenea, vicepreședinți ai partidului au fost aleși Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu, Adrian Veştea şi Nicoleta Pauliuc, iar Dan Motreanu a fost numit secretar general al PNL.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: