Navalnîi, condamnat la încă 9 ani de închisoare, pentru deturnare de fonduri și lipsă de respect față de judecător
Full Article 2 minutes read

Navalnîi, condamnat la încă 9 ani de închisoare, pentru deturnare de fonduri și lipsă de respect față de judecător

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost condamnat la 9 ani de închisoare, în închisoare de maximă securitate, într-un nou dosar, în care este acuzat de escrocherie și lipsă de respect față de judecător. De asemenea, politicianul care deja este în închisoare de mai bine de un an, va trebui să achite o amendă de 1,2 mln ruble (circa 10,3 mii euro). Hotărârea a fost pronunțată pe 22 martie.

Procuratura a solicitat ca Navalnîi să fie condamnat la 13 ani de închisoare și la amendă de 1,2 mln ruble.

Dosarul a fost inițiat la sfârșitul anului 2020. Navalnîi este acuzat că a cheltuit în propriul interes 356 din 588 mln de ruble, transferate în diferite fonduri, inclusiv în Fondul pentru Lupta cu Corupția. Acuzația de lipsă de respect față de judecător a apărut pe parcurs, după ce politicianul a fost învinuit că a calomniat un veteran de război. Noul dosar a fost inițiat la sfârșitul lunii mai 2021. Ulterior, dosarele au fost comasate.

În timpul audierilor, unul dintre martorii acuzării – fostul angajat al Fondului de Luptă cu Corupția Feodor Gorojanko a refuzat să depună mărturie împotriva lui Navalnîi și a calificat procesul drept „absurd și regizat”. Ulterior, acesta a plecat din Rusia.

***

La câteva săptămâni după ce s-a întors din convalescența sa din Germania, în ianuarie 2021, Navalnîi a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor unei eliberări condiționate anterioare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: