Ne înregistrăm pentru compensații la facturi, însă Guvernul nu are deocamdată un buget: „Trebuie să clarificăm cu Ministerul Finanțelor”
Full Article 5 minutes read

Ne înregistrăm pentru compensații la facturi, însă Guvernul nu are deocamdată un buget: „Trebuie să clarificăm cu Ministerul Finanțelor”

Începând de astăzi, 1 noiembrie 2023, este deschisă înregistrarea cetăţenilor pe platforma compensatii.gov.md. Compensaţiile vor fi acordate în factură la energie termică, gaze naturale şi energie electrică, precum şi sub formă de plată monetară lunară în sumă fixă de 800 de lei. Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a comunicat pe 1 noiembrie detalii despre procedura de înregistrare în sistemul informaţional şi modalitatea de acordare a compensaţiilor. Potrivit lui Buzu, autoritățile „sunt pe ultima sută de metri de a clarifica” dacă compensațiile vor fi în acest an mai mari sau mai mici, în comparație cu anul trecut. Este clarificat și impactul bugetar în acest an. 

Alexei Buzu a reiterat că toți cetățenii, care doresc să beneficieze de compensații, trebuie să se înscrie pe platforma online. Cetățenii au la dispoziție 25 de zile pentru a face acest lucru, începând de astăzi și până pe 25 noiembrie.

Formularul de înscriere are 20 de câmpuri. Cetățeanul care se va înscrie trebuie să aibă documentul de identitate, inclusiv al tuturor membrilor gospodăriei/familiei, dar și factura la energia electrică, inclusiv la sursa de energie cu care se încălzește în mod principial – gaze sau termie centrală.

Toți membrii gospodăriei trebuie să depună venitul pe fiecare lună, începând cu luna mai până în octombrie. Dacă cetățenii s-au înregistrat în sistem anul trecut, pe anumite câmpuri informația o va găsi completată. Procesul de înregistrare pentru o gospodărie cu două sau trei persoane durează până la 15 minute, a precizat Buzu.

În acest an, formularul conține și un sondaj. Astfel cetățenii sunt îndemnați să răspundă la întrebările autorităților cu privire la măsurile de eficientizare energetică.

Dacă cetățenii întâmpină dificultăți la înregistrare sunt îndemnați să se adreseze la „colegii Ministerului Muncii din prima linie” – la bibliotecari, asistenți sociali. „Ei sunt gata să vă ofere tot suportul necesar”, a menționat Buzu. Anul trecut, potrivit oficialului, responsabilii au ajutat la înregistrarea a mai mult de 38% din toate cererile din sistem. La fel, dacă cetățenii au nevoie de suport sunt îndemnați să apeleze la numărul 0 8000 5000.

În acest an, datele oferite de cetățeni sunt verificate de 9 instituții, printre care Agenția de Servicii Publice, Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale.

Întrebat dacă compensațiile vor fi în acest an mai mari sau mai mici, în comparație cu anul trecut, Buzu a spus: „Pentru compensațiile în factură suntem pe ultima sută de metri de a clarifica aceste aspecte pentru că suntem într-un proces mai complicat, nu calculăm doar pentru lunile de la sfârșitul acestui an dar și primele luni din anul viitor și atunci în discuțiile noastre cu Ministerul Finanțelor trebuie să clarificăm tot bugetul pentru anul viitor. Totodată suntem în proces de a verifica și ultimele contribuții a unor parteneri de ai noștri care au fost exprimate pe 17 octombrie. De îndată ce clarificăm aceste aspecte noi le vom comunica public”.

Oficialul a fost întrebat și care va fi impactul bugetar în acest an. El a spus că autoritățile au bugetat aproximativ un miliard de lei cu privire la impactul bugetar legat de compensația monetară de 800 de lei. „Cum am spus, îndată ce clarificăm nivelurile de compensații în factură în acest an, vom comunica acest lucru și dumneavoastră și cetățenilor”, a comunicat Buzu.

***

În luna octombrie anul trecut a fost creat programul guvernamental „Ajutor la Contor”. Acesta presupune acordarea compensațiilor pentru consumul de energie electrică, termică și gaze naturale în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică atribuit cetățenilor. Pentru implementarea programului guvernamental au fost prevăzute resurse financiare în valoare de cinci miliarde de lei. Cetățenii au beneficiat de compensații până în luna martie, inclusiv.

Peste 760 000 de gospodării din Republica Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale în sezonul de încălzire 2022-2023. Precizarea a fost făcută, în mai 2023, de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu. Pe 28 septembrie 2023, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că autoritățile alocă un buget mai mic pentru compensațiile din această iarnă. Potrivit oficialului, bugetul este mai mic întrucât în acest an și tarifele la energie sunt mai mici.

În septembrie 2023, autoritățile au anunțat că ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice. Începând cu acest an, cetățenii vor primi 800 de lei ajutor pentru perioada rece a anului. Anul trecut cetățenii beneficiau de 700 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: