Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se va întâlni, miercuri, 27 octombrie, în Rusia, cu șeful companiei Gazprom, Alexei Miller. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă. Spînu a mai menționat că autoritățile de la Chișinău își doresc desfășurarea unui audit cu privire la datoria acumulată față de Gazprom.
„După discuția de la Moscova, noi rămânem în continuare în comunicare cu Gazpromul. Discuțiile sunt dificile, însă miercuri voi avea o nouă discuție la Sankt Petersburg cu Miller, în care vom continua subiectele din agenda care a fost discutată și la Moscova. Noi suntem deschiși și corecți. Înțelegem discutația extrem de dificilă de pe piața internațională a gazelor naturale și explozia prețurilor în toată Europa. Vom merge în fața cetățenilor doar cu un acord care să fie și în interesul nostru”, a declarat Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a menționat că va discuta cu Alexei Miller inclusiv despre datoria comercială, care s-a acumulat începând cu anul 1994 între Moldovagaz și grupul de companii Gazprom.
„Avem nevoie de un audit independent, care să ne confirme această datorie, înainte de a putea semna orice fel de angajamente”, a menționat Spînu.
Un alt subiect care urmează a fi discutat la Sankt Petersburg este prețul la gaze pentru anul viitor.
„Noi ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară celor oferite și altor state cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung în perioada recentă. Noi am mers cu mai multe opțiuni, una dintre ele fiind prețul la burse pentru contracte anuale sau o formulă mixtă, care să ia în calcul atât prețul la bursă a gazului, cât și cotația petrolului. Miercuri voi merge să continui discuția pornind de la aceste propuneri”, a adăugat Spînu.
Vicepremierul Andrei Spînu a menționat că Gazpromul a propus o reducere de 25% pentru gazul furnizat în Moldova, „în anumite condiții”.
Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.
Pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz. Premierul Natalia Gavrilița a prezentat în plenul legislativului 8 măsuri pe care urmează să le adopte Comisia pentru Situații Excepționale în următoarele 30 de zile. Ucraina a anunțat că este gata să ofere Moldovei gaz pe datorie, fiind vorba despre 15 mln m3.
Pe 23 octombrie, Spînu a precizat că oferta companiei Gazprom nu este în avantajul cetățenilor moldoveni și a menționat că este inacceptabil ca „Moldova să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”. În cadrul discuțiilor, partea rusă a dat asigurări că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic.
A doua zi, reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov a declarat că, în cazul în care Chișinăul nu va achita în totalitate datoria de $709 mln, compania Gazprom ar putea sista livrarea gazului către Republica Moldova.