Facebook/Igor Dodon

Nemerenco: maratoanele de imunizare nu mai sunt eficiente, încercăm să le înlocuim

Organizarea unor maratoane de vaccinare nu mai este eficientă, iar în prezent, autoritățile din domeniul sănătății mizează pe comunitățile mai mici și pe instrumente noi de comunicare, pentru a convinge populația să se imunizeze împotriva coronavirusului. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, pe 16 septembrie.

Ala Nemerenco a dat de înțeles că organizarea maratoanelor de imunizare împotriva COVID-19 este costisitoare, iar la cele mai recente evenimente de acest fel a participat un număr mic de persoane.

„Maratoane nu s-au organizat din cauza că, la ultimele maratoane, a fost o cuprindere foarte joasă. Nu este eficientă implicarea tuturor acestor resurse – implicare financiară, umană, materială. Trebuie să se finalizeze cu un rezultat. Acum încercăm să înlocuim aceste maratoane, care erau destul de căutate și întrebate în momentul în care nu existau suficiente doze de vaccin. Acum mizăm mai mult pe comunitățile mici – mergem în comunități”, a argumentat Ala Nemerenco.

Ministrul Sănătății a amintit că, luni, a avut o discuție online cu primarii din întreaga țară. La discuție au participat circa 300 de persoane.

„Trebuie să vedem cum apropiem vaccinurile de oameni. Pentru ei este mult mai complicat să vină la un maraton la Chișinău sau în raion și ar prefera să se apropie aceste maratoane de ei. Avem un alt grup de lucru cu privire la comunicarea cu populația, cum să aducem mesaje mai clare și mai explicite. De multe ori, nu este vorba despre nedorința de vaccinare, dar despre răspunsuri la multe întrebări, pe care oamenii nu le au”, a menționat Nemerenco.

***

Din 2 martie până în prezent, numărul persoanelor imunizate cu schema completă în Republica Moldova a ajuns la 742 231. Amintim că, în cadrul primelor maratoane de imunizare, se formau cozi din sute de oameni, care își doreau să se vaccineze cu preparatul preferat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol/army.md

Moldova cumpără rachete antiaeriene? Ministerul Apărării: „Toate eforturile sunt pentru creșterea nivelului de siguranță”

Ministerul Apărării al Republicii Moldova anunță că a luat măsuri pentru consolidarea capacităților de apărare antiaeriană ale țării, în contextul încălcărilor repetate ale spațiului aerian național de către rachete și drone din Federația Rusă. Potrivit instituției, astfel de incidente au fost înregistrate în ultimii trei ani și au reprezentat o amenințare directă la adresa securității cetățenilor.

„Aceste situații au pus în pericol direct siguranța cetățenilor noștri. Protejarea vieții și securității oamenilor rămâne o prioritate esențială pentru Ministerul Apărării. În acest context, instituția a întreprins măsurile necesare pentru consolidarea capacităților de apărare aeriană ale țării, inclusiv cu sprijinul partenerilor externi”, anunță Ministerul Apărării.

Instituția precizează că, din considerente de securitate și confidențialitate, nu poate anunța public mai multe detalii: „Vă asigurăm, însă, că toate aceste eforturi sunt pentru creșterea nivelului de siguranță a populației și protecția spațiului aerian național”.

Potrivit portalului Agora.md, care citează date din Registrul armamentului convențional al ONU, Republica Moldova a achiziționat din Polonia 44 de sisteme antiaeriene portabile de tip Piorun. Nu este clar dacă livrarea include doar lansatoarele, doar rachetele sau ambele.

Sistemele Piorun, produse de compania poloneză MESKO, sunt concepute pentru a combate elicoptere, avioane, drone și rachete de croazieră. Acestea sunt echipate cu focoase dotate cu senzori de proximitate, ceea ce le permite să neutralizeze ținta chiar și în cazul unei treceri foarte apropiate.

Amintim că, în aprilie, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi declara că Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de asistență militară pentru Republica Moldova, care va include și sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit acestuia, noile sistem vor fi capabile să intercepteze și să distrugă aparate de zbor, avioane, elicoptere și unele tipuri de rachete. Ajutorul urmează să fie acordat sub formă de grant.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: