Referendum: reacția Parisului și Washingtonului
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a salutat rezultatele referendumului constituțional din Moldova și a menționat că țara poate conta pe sprijinul Franței pentru a-și construi viitorul european. Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a lăudat «opțiunea pro-europeană a cetățenilor Moldovei, în ciuda interferențelor externe evidente», promițând sprijin din partea UE.
Coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a calificat rezultatele alegerilor din Moldova «un pas istoric în viitor» pe calea integrării europene a țării, acuzând în același timp Rusia de încercarea de a influența rezultatele votului.
Referendum: a ajutat MAN?
Primarul Chișinăului și lider al formațiunii «Mişcarea Alternativă Naţională» (MAN), Ion Ceban, a declarat că rezultatele referendumului «ar fi arătat altfel dacă nu ar fi fost MAN». El susține că echipa sa a desfășurat o campanie activă în favoarea referendumului.
Alegeri: de ce prognozele nu s-au adeverit
Totuși, rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului au fost surprinzătoare pentru mulți. Doar puțin peste 50% dintre alegători s-au pronunțat în favoarea includerii cursului european în Constituție.
Pe 3 noiembrie, în Moldova va avea loc turul doi al alegerilor prezidențiale, în care se vor confrunta președinta în exercițiu Maia Sandu și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo. În articolul «Alegeri la limită», NM a analizat de ce prognozele și sondajele nu s-au adeverit și ce ne așteaptă în continuare.
Ministrul Educației din Moldova, Dan Perciun, a atribuit responsabilitatea pentru modul în care s-a votat în nordul și sudul țării autorităților. Potrivit lui, rezultatele votului ar fi putut fi diferite dacă nu ar fi fost «practica locală de cumpărare a voturilor, care a atins proporții naționale».
Împotriva UE sau împotriva sărăciei?
Între timp, NM a încercat să afle dacă există vreo legătură între rezultatele alegerilor și situația economică a Moldovei. Experții nu văd o legătură directă, dar identifică totuși anumite corelații.
Dezbateri între Sandu și Stoianoglo
Echipele lui Sandu și Stoianoglo au convenit să organizeze dezbateri duminică, 27 octombrie. Dezbaterile vor fi moderate, la propunerea echipei lui Stoianoglo, de jurnalistul și prezentatorul TV Gheorghe Gonța, cel care, cu o zi înainte de votare, a îndemnat alegătorii să boicoteze referendumul.
Maia Sandu a explicat de ce a acceptat condițiile lui Stoianoglo: «Suntem gata să participăm la dezbateri cu orice moderator cu care se vor simți confortabil. Pentru noi este important să avem aceste dezbateri, astfel încât oamenii să audă răspunsurile noastre la întrebări.» Dezbaterile vor avea loc la Palatul Republicii și vor fi transmise de Teleradio-Moldova.
Între timp, jurnaliștii moldoveni au criticat alegerea moderatorului dezbaterilor. Ei consideră că Gonța, având în vedere acțiunile sale anterioare și legăturile cu politicienii, nu poate asigura dezbateri corecte și obiective.
Iar PAS a condamnat declarațiile xenofobe la adresa lui Alexandr Stoianoglo. Partidul a emis o declarație după ce unii activiști PAS au îndemnat la vot împotriva lui Stoianoglo în turul doi, subliniind apartenența sa etnică și lansând insulte.
«Lupta» pentru Usatîi?
Alexandr Stoianoglo intenționează să se întâlnească cu liderul «Partidului Nostru», Renato Usatîi, care a ocupat locul trei la alegerile prezidențiale, pentru a discuta posibilul său sprijin în turul doi. Stoianoglo este, de asemenea, dispus să se întâlnească cu alți candidați.
Maia Sandu s-a adresat anterior alegătorilor lui Renato Usatîi: «Știu că avem divergențe. Dar, în același timp, știu că voi, la fel ca mine, nu doriți întoarcerea bandiților la putere.»
Șor: proteste, rețineri
Oligarhul fugar Ilan Șor a declarat în cadrul emisiunii propagandistului rus Vladimir Soloviov că intenționează să conteste rezultatele referendumului și a amenințat cu proteste.
Între timp, poliția din Moldova a anunțat că a identificat toți cetățenii care au primit bani de la «gruparea criminală a lui Șor prin intermediul băncii ruse Promsviazbank». Potrivit autorităților, cetățenii «și-au vândut» voturile la alegeri și la referendum.
Poliția investighează peste 400 de cazuri de mituire a alegătorilor. Cei implicați riscă amenzi de până la 37,5 mii de lei. Poliția a explicat, de asemenea, ce trebuie de făcut pentru a evita amenda.
În plus, oamenii legii au reținut patru persoane suspectate de trafic de droguri în Chișinău. Potrivit surselor NM, printre cei reținuți se află și activistul formațiunii de tineret a blocului «Victorie», Alexandr Locoman. Blocul a declarat că nu are nicio legătură cu persoana reținută.
Comuniștii despre falsificările electorale
Partidul Comuniștilor (PCRM) a declarat că au avut loc «falsificări grosolane» la referendumul constituțional. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, susține că angajații ambasadelor Moldovei «au introdus buletine cu voturi «da».
Voronin a mai afirmat că boicotarea referendumului a fost o greșeală: «Am fost din nou, pentru a nu știu câta oară, trădați de cel care se autointitulează mare politician, Igor Dodon, care a venit cu ideea boicotului referendumului».
Avia
Compania aeriană low-cost olandeză Transavia intră pe piața din Moldova. În iulie 2025, compania va lansa o cursă directă de la Chișinău la Paris. Avioanele vor zbura de două ori pe săptămână în zile fixe.
Premii pentru sportivi
Guvernul va aloca 33 de milioane de lei pentru a premia sportivii moldoveni care au ocupat locuri pe podium la Jocurile Olimpice și la cele Paralimpice din 2024.
Se așteaptă înghețuri
În următoarele 24 de ore, în Moldova se așteaptă înghețuri la sol de până la −4°C. În acest sens, meteorologii au emis un cod galben.
Ora de iarnă
În noaptea de duminică, 27 octombrie, Moldova va trece la ora de iarnă. Amintim că ceasurile trebuie date înapoi cu o oră. În UE, se preconizează anularea schimbării orei de vară și de iarnă în 2026. Autoritățile moldovene au promis că vor renunța, de asemenea, la această practică.
Ce se va întâmpla astăzi, 23 octombrie
• 10:00 — Ședința Guvernului
• 10:00 — Ședința CEC
• 11:00 — Conferință de presă după ședința Guvernului.