hotel național
Максим Андреев, NewsMaker

NM Espresso: câți cetățeni „nu au deloc încredere” în Sandu și Dodon și cum „Șor” promovează demolarea hotelului Național

Electorală

Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de WatchDog.MD, în parlament ar accede două forțe politice: PAS și blocul PCRM-PSRM. Dacă s-ar lua în calcul doar opțiunile respondenților deciși, PAS ar acumula 50,9% din voturi, PCRM-PSRM — 30,5%.

Celelalte partide și blocuri nu ar depăși pragul electoral. De notat că 76 la sută dintre cei chestionați au declarat că, cu siguranță, nu vor merge la alegeri.
Sondajul a mai demonstrat că cetățenii nici nu au auzit despre mai multe partide care participă la alegeri. Iar aproape 40% dintre respondenți nu au încredere în niciun politician din Moldova. Peste 40% dintre aceștia «nu au deloc încredere» în președintele Maia Sandu, iar aproape 60% — în Igor Dodon, liderul PSRM.

 

Candidați

NM a continuat șirul de publicații despre veniturile și bunurile candidaților diferitelor partide.

Lista electorală a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) reprezintă un potpuriu politic alcătuit din unioniști succesivi din două țări: aici sPotrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de WatchDog.MD, în parlament ar accede două forțe politice: PAS și blocul PCRM-PSRM. Dacă s-ar lua în calcul doar opțiunile respondenților deciși, PAS ar acumula 50,9% din voturi, PCRM-PSRM — 30,5%. Celelalte partide și blocuri nu ar depăși pragul electoral. De notat că 76 la sută dintre cei chestionați au declarat că, cu siguranță, nu vor merge la alegeri.
Sondajul a mai demonstrat că cetățenii nici nu au auzit despre mai multe partide care participă la alegeri. Iar aproape 40% dintre respondenți nu au încredere în niciun politician din Moldova. Peste 40% dintre aceștia «nu au deloc încredere» în președintele Maia Sandu, iar aproape 60% — în Igor Dodon, liderul PSRM.e regăsesc și cunoscuți politicieni din Moldova, și moldoveni necunoscuți care de mai mult timp locuiesc în România, și deputați din parlamentul României. În articolul «Золото унионистов» («Aurul unioniștilor»), NM a relatat, din ce trăiesc și ce dețin aceștia.

Sandu

Comentând protestul organizat de AUR lângă sediul președinției, Maia Sandu a menționat că partidele participante la alegeri încearcă prin astfel de acțiuni să atragă atenția alegătorilor.

De aceea, potrivit lui Sandu, nu e de mirare că diferite proteste au devenit mai frecvente în perioada campaniei electorale.

Un nou protest a fost organizat joi, lângă sediul președinției, la care, judecând după lozinci, au venit agricultorii. Fermierii au acuzat-o pe Sandu de faptul că aceasta le-a permis asistență, dar nu a făcut nimic. Cei din administrația președintelui au declarat că acest protest este «electoral».

Agricultorii

10 mii de hectare de terenuri agricole au fost afectate din cauza ploilor torențiale, grindinei și a vântului puternic din ultimele două luni. Conform estimărilor Ministerului Agriculturii, daunele constituie 227 milioane de lei.

Ministerul a solicitat guvernului să aloce resurse din fondul de rezervă pentru a acoperi cel puțin parțial pierderile producătorilor agricoli.

Stoianoglo

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibilă plângerea procurorului Eduard Bulat, care a încercat să conteste numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general.

Judecătorii au considerat că cererea lui Bulat este insuficient de întemeiată și motivată. Decizia CSJ este definitivă și nu poate fi atacată.

Pașapoarte

Cei din compania «Garsų pasaulis» din Lituania, care livrează Agenției Servicii Publice blanchete pentru actele de identitate și participă la o nouă licitație pentru achiziționarea blanchetelor, au refuzat să comenteze scandalul care s-a iscat din cauza acestei licitații.

Cei din companie au declarat că sunt departe de politică. Reprezentanții administrației prezidențiale au declarat că au recomandat directorului Agenției Servicii Publice să suspende licitația «în legătură cu riscurile înalte de corupție».

Chișinău

Audierile publice privind demolarea hotelului Național, inițiate de viceprimarul Victor Chironda, s-au transformat într-o farsă din cauza «acompaniatorilor» lui Ilan Șor.

Două grupuri de «acompaniatori» au venit în mod organizat la aceste audieri: femei de vârstă pensionară și bărbați care s-au prezentat ca fiind «urbaniști» și «oleacă de constructori». Cum aceștia au transformat totul într-un circ — aflați din reportajul «Это — дворец Дракулы» («Acesta este castelul lui Dracula»).
Iar Chironda a anunțat joi, despre o nouă construcție planificată la Chișinău.

Compania «Stilproiect-Lux», care a luat în arendă 0,17 ha de teren municipal pentru o perioadă de cinci ani, intenționează să construiască acolo un bloc de locuit. Și aceasta, chiar dacă terenul arendat se află în curțile blocurilor de locuit, unde construcțiile capitale sunt interzise.

Situația epidemiologică

82 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5371 de teste.

Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 256 816 persoane. 249 774 dintre acestea s-au vindecat, 6194 au decedat (în ultimele 24 de ore, nicio persoană nu a decedat din cauza COVID). 848 de persoane bolnave continuă să se trateze, 44 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 9 — conectate la aparatele de respirație asistată..

Și despre ceea ce va fi astăzi, 2 iulie 

  • Va avea loc ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.
  • Compania «Intellect group» va prezenta un studiu cu privire la ratingul politicienilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: