Coronavirus
639 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 45 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 2564 de teste. Astfel, numărul total de cazuri de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a crescut până la 160 725. S-au vindecat 150 720 de persoane, 3462 au decedat (16 — în ultimele 24 de ore). 6543 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 258 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 46 — conectate la aparatele de respirație asistată.
În Germania a fost interzisă purtarea măștilor din pânză în aeroporturi, aeronave, autobuze și alte locuri publice. Iar Rusia a anunțat că vaccinul «Sputnik V» a susținut cea de-a treia fază a testelor clinice, eficiența acestuia constituie 91,6%, iar imunitatea se menține «cel puțin doi ani».
Gavriliță
Natalia Gavriliță, candidat la funcția de prim-ministru, va prezenta în parlament componența și programul guvernului său la începutul săptămânii viitoare. Fracțiunile PAS și DA nu vor vota pentru guvernul lui Gavriliță, ca să obțină astfel dizolvarea parlamentului și alegerile anticipate. Alte fracțiuni încă nu și-au anunțat decizia în acest sens.
Parteneriatul Estic
Șefii MAE din Moldova, Ucraina și Georgia au solicitat Uniunii Europene activizarea dialogului și a cooperării în cadrul Programului «Parteneriatul Estic». În adresarea comună către UE, miniștrii au menționat că este deosebit de necesară susținerea și cooperarea cu UE în domeniile transporturilor, energeticii, justiției și securității.
Energia electrică
Locuitorii de la nordul Moldovei plătesc de mai mult timp pentru energia electrică mai scump decât locuitorii din centru și din sud. După reducerea la 1 februarie a tarifelor la energia electrică, această diferență constituie 35%. Deci, dacă un locuitor din Chișinău, de exemplu, plătește 150 de lei pentru lumină, un locuitor din Bălți plătește 200 de lei. NM a analizat, de ce regiunile aceleiași țări s-au pomenit în condiții atât de inegale.
Limbă
Partidul Socialiștilor a anunțat că va organiza o masă rotundă cu participarea reprezentanților minorităților etnice, după care va elabora un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Moldovei. Cei de la PSRM sunt siguri că parlamentul va aproba acest proiect de lege.
Educație
Cei de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice s-au indignat că Ministerul Culturii a redus bugetul instituției pentru anul acesta cu 9 milioane de lei (cu 22%). AMTAP a presupus că «aceasta este o eroare sau o intenție de a distruge învățământul superior în domeniul artelor» și au amenințat cu proteste.
Migranți
În anul 2020, în pofida coronacrizei, muncitorii migranți au transferat în Moldova cu 21% mai mulți bani decât în anul 2019. De notat că volumul remitențelor din țările UE a crescut cu 44%, iar din Rusia — s-a redus cu 20%.
Procurori
Apărătorii drepturilor omului de la Asociația «Dreptul la Dreptate» au cerut să fie trași la răspundere ex-procurorii Roman Statnîi și Lilian Bacalîm. Iar câțiva foști reprezentanți ai autorităților locale și ai mediului de afaceri, împotriva cărora acești procurori au deschis dosare penale, au comunicat, de ce consideră că aceste dosare sunt fabricate. Despre toate acestea — în articolul «Dreptul la Dreptate обратились к Стояногло и Санду» («Dreptul la Dreptate s-a adresat către Stoianolgo și Sandu»).
Chișinău
Iurie Povar, președintele Uniunii Arhitecților, a demisionat din funcția de consilier al primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban. Primarul a cerut demisia lui Povar după ce acesta a autorizat construcția unui complex de blocuri lângă zona protejată din sectorul Râșcani — între Circ și Biserica «Constantin și Elena».
Consilierii municipali PAS l-au învinuit pe Ion Ceban de faptul că acesta favorizează monopolizarea pieței publicității exterioare din Chișinău. Și au declarat că intenționează să se adreseze la procuratură. Care este răspunsul lui Ceban în acest sens — aflați din articolul «Пытаетесь меня запугать? Без шансов» («Încercați să mă speriați? Nicio șansă»).
Și despre ceea ce va fi astăzi, 3 februarie
- Cinci comisii parlamentare se vor întruni în ședințe.
- Veteranii conflictului de pe Nistru vor susține o conferință de presă.
- Compania iData va prezenta rezultatele «unui studiu social-politic».