Coronavirus: starea de lucruri
1028 de cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 57 de lucrători medicali, s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 3731 de teste. Astfel, numărul total de cazuri de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 175 183. S-au vindecat 160 619 persoane, 3739 au decedat (22 — în ultimele 24 de ore). 10 826 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 296 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 52 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Ucraina și România și-au actualizat listele țărilor din «zona roșie», lăsând Moldova printre țările cu risc înalt de contaminare cu coronavirus.
România și ajutorul umanitar
Ceremonia de întâmpinare a lotului de ajutor umanitar din România s-a desfășurat vineri la Chișinău. Lotul conține măști chirurgicale, măști FFP3 și combinezoane de protecție pentru medici. La ceremonie a participat președinta Moldovei, Maia Sandu și ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu. Sandu a declarat că acest ajutor constituie «o dovadă a prieteniei și solidarității». Și a menționat că vaccinul promis de București «este așteptat cu nerăbdare» la Chișinău. Iar ministrul român de externe a remarcat că «Moldova a devenit din nou un partener de încredere pentru partenerii săi occidentali». Și a dat asigurări că România va transmite Moldovei cele 200 mii de doze de vaccin care au fost promise. Dar nu a precizat, când.
Cum s-a desfășurat ceremonia — puteți afla din fotoreportajul NM.
Sandu și SIS
Maia Sandu a participat vineri și la ședința colegiului Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Sandu a declarat că ani la rând, acest serviciu a fost folosit în propriile interese de un grup îngust de persoane, însă ea nu va mai tolera acest lucru. Președinta consideră că SIS trebuie să fie reformat, pentru ca «oamenii demni și integri să fie promovați și nimeni să nu-i oblige să acționeze contrar legii».
Sandu și sectorul energetic
Sandu s-a întâlnit și cu reprezentanții companiilor energetice. Președinta a declarat că ani la rând, sectorul energetic a fost o sursă imensă de venituri ilicite pentru demnitarii corupți și că «acest lucru trebuie să înceteze». Sandu consideră că pentru început, trebuie efectuată «investigarea schemelor de corupție din sectorul energetic, care duce la îmbogățirea unor persoane din contul creșterii prețurilor pentru consumatori».
Sandu și fermierii
În aceeași zi, Sandu s-a mai întâlnit cu bancherii și fermierii. Ea a discutat cu aceștia, cum ar putea băncile să susțină agricultura în depășirea crizei financiare provocate de pandemie și de seceta din anul trecut.
Imunizarea
Colaboratorii Ambasadei Moldovei în Rusia s-au vaccinat cu «Sputnik V». Ambasadorul Vladimir Golovatiuc a comunicat pentru NM că MAE al Rusiei a propus diplomaților străini să se vaccineze: «Au fost vaccinați doar acei colaboratori ai ambasadei care au dorit. Complicații n-au fost». Anterior, la propunerea autorităților israeliene, diplomații moldoveni din Israel s-au vaccinat împotriva coronavirusului cu vaccinul Pfizer.
Chișinău și maidanezii
La Chișinău, după un incident recent cu atacul unui maidanez asupra unui copil de 10 ani, problema câinilor fără adăpost a redevenit subiect de dezbateri. Potrivit diverselor estimări, numărul maidanezilor din Chișinău variază de la 2,5 mii până la 5 mii. NM a încercat să afle, de ce la Chișinău, această problemă nu se rezolvă ani la rând și ce propun în acest sens primăria, chinologii și apărătorii drepturilor animalelor. Detalii despre aceasta — în articolul «Собачье дело» («Cazul câinilor»).
Consilierii municipali de la PAS au acuzat primăria de incapacitatea de a face față acestei sarcini. Și au propus o soluție care «ar putea urni din loc această problemă»: să se stabilească inventarierea și monitorizarea maidanezilor capturați și sterilizați. Primarul Ion Ceban a numit această propunere «sterilă» și a sugerat consilierilor municipali de la PAS să se ocupe singuri de inventariere.
Lumea și justiția
Ziua Mondială a Justiției Sociale este marcată în lume la 20 februarie, la inițiativa ONU. NM a decis să întrebe trecătorii de pe străzile Chișinăului, cum înțeleg ei justiția socială și dacă ea există în Moldova. Ce cred despre aceasta chișinăuienii — aflați din video-ul NM.
Și despre datele meteo
Sinopticienii prognozează că săptămâna viitoare, temperatura aerului în Moldova se va încălzi până la +9°С — +12°С. În timpul nopții, la nordul țării se vor menține gerurile — până la −4°С, iar la sud, temperatura nu va scădea sub 0°С.
P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu — trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.