Comisia Europeană deschide negocierile?
Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană va publica raportul privind progresul obținut de Moldova și Ucraina în ceea ce privește recomandările UE. Potrivit publicației Politico, Bruxelles-ul va recomanda deschiderea negocierilor privind aderarea celor două țări, însă cu anumite «atenționări» tehnice. Ar fi vorba despre construirea unui sistem judiciar solid și independent, protejarea drepturilor minorităților și punerea în aplicare a măsurilor anticorupție.
Compensații în facturile pentru gaz și căldură
Guvernul a anunțat că, din 1 noiembrie, pot fi depuse cereri privind obținerea compensațiilor pentru gaz, căldură și energie electrică în perioada rece a anului — Ajutor la contor.
La conferința de presă au participat ministrul Muncii Alexei Buzu și ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks. Buzu a subliniat că, în acest an, vor beneficia de compensații doar cei care s-au înregistrat pe platformacompensatii.gov.md.
La rândul său, Mazeiks a amintit că UE a susținut crearea în Moldova a fondului de vulnerabilitate energetică și le-a dorit cetățenilor moldoveni «o iarnă cât mai ușoară și plăcută».
NM a elaborat un ghid în care veți afla, pas cu pas, cum să vă înregistrați pentru a beneficia de compensații la facturi.
Reacții după suspendarea posturilor TV și a portalurilor web
Guvernul a comentat motivele suspendării licenței de activitate a 6 posturi de televiziune. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Vodă, «s-a demonstrat semnul de egalitate între gruparea criminală Șor și gruparea criminală Plahotniuc, care concertat au acționat în vederea intoxicării spațiului informațional, inclusiv ca urmare a interferențelor din străinătate, din partea Federației Ruse».
A comentat subiectul și ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks. Acesta a subliniat că este important ca presa să rămână liberă, însă în același timp pot fi impuse restricții necesare într-o societate democratică.
Iar președinta țării a declarat: «Este de râsul găinilor, pentru că Federația Rusă, care a alungat sau a închis toată prea liberă vine să ne dea lecții de democrație». În același timp, șefa statului consideră că este nevoie de un număr mai mare de emisiuni în limba rusă.
Ex-președintele țării Vladimir Voronin a publicat o scrisoare deschisă, adresată ambasadorilor și politicienilor străini. Comunistul și-a exprimat indignarea față de faptul că aceștia acum ar păstra tăcerea față de acțiunile guvernării, deși «erau operativi și reactivi» atunci când țara era condusă de PCRM, comuniștii fiind atunci «suspectați de atitudini dictatoriale».
Postul de televiziune ITV, care a rămas fără licență de emisie, a acționat în judecată Comisia pentru Situații Excepționale, acuzând-o de «depășirea atribuțiilor».
Între timp, Consiliul Audiovizualului a aplicat o amendă postului Jurnal TV, după ce a fost sesizat de MAN-ul condus de Ion Ceban. Sancțiunea a fost impusă pe motiv că redacția ar fi prezentat opinii drept fapte și a prezentat unilateral un subiect.
Iar la Teleradio Moldova continuă interdicția privind comunicarea în limba rusăîn timpul dezbaterilor electorale. De această dată, a fost nevoită să părăsească studioul Alla Popova, candidată a partidului «Patrioții Moldovei». «Astfel de acțiuni duc la ură interetnică. În timp ce ei povestesc atât de dulce despre înflorire și coeziune, încalcă cu îndrăzneală drepturile cetățenilor care achită impozite, din contul cărora există și Moldova 1. Mâine ne veți interzice să respirăm?», a scris ulterior candidata pe pagina sa de Facebook.
Despre alegeri
Cu câteva zile înainte de scrutinul local general, NM a analizat profilul alegătorilor din Moldova. Am aflat, de exemplu, că femeile votează mai activ decât bărbații: la alegerile din 2019, în listele de alegători erau cu 154 000 mai multe femei decât bărbați. De asemenea, sunt mai activi alegătorii cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani (63,1%). În schimb, tinerii cu vârstele cuprinse între 18 și 35 de ani votează în proporție mică — 25,8%. Detalii în materialul lui Alexandr Nugmanov.
La Dondușeni, un bărbat și o femeie au mers la poliție și au anunțat că au primit câte 1000 de lei de la reprezentanții unui partid, pentru a vota în susținerea unor anumiți candidați. Potrivit surselor NM, banii au fost oferiți de reprezentanții Partidului «Șansă».
Iar în timpul dezbaterilor electorale de la TV8 s-a produs o altercație. Totul s-a întâmplat după ce candidatul CUB Ion Bulgac l-a numit «comunist» pe Ion Purice, reprezentantul PL. Purice a amenințat că îl va acționa în judecată pe Bulgac.
Despre gaz
Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul a publicat contractul privind furnizarea de gaz în UTA Găgăuzia, raioanele Orhei și Taraclia la preț de aproape de două ori mai mic decât cel pe care îl achită în prezent consumatorii casnici Moldovagaz. Compania indicată în documente este Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, iar furnizorul — Nordgaz Furnizare. Detalii în materialul lui Evghenii Ceban și Nicolai Paholinițchi.
Ministrul Energiei Victor Parlicov a calificat drept «declarație politică înainte de alegeri» informația privind gazul ieftin. Oficialul s-a arătat sceptic față de șansele de reușită.
Între timp, directorul Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat că, în noiembrie, prețul gazului furnizat în Moldova de către Gazprom va crește cu $34,5 — până la $830,42 pentru 1000 m3. Și de această dată, întregul volum va ajunge în regiunea transnistreană.
Vești bune
34 de spitale din Moldova vor beneficia de 1200 de paturi noi. Donația vine din partea OMS, cu susținerea UE și SUA. Valoarea acesteia constituie $291 mii.
Iar cinci universități din țară vor beneficia de noi săli și laboratoare, dotate cu echipamente moderne. Autoritățile își propun să implementeze 13 proiecte în valoare de €10,4 mln. Programul este finanțat de Banca Mondială.
Moldova și Bulgaria
Președinta țării Maia Sandu, vicepreședinta Bulgariei Iliana Iotova și ministrul Culturii Sergiu Prodan au participat pe noiembrie la ceremonia de inaugurare a monumentului eroului național al Bulgariei, Vasil Levski, în orașul Taraclia.
«Comunitatea bulgară din Taraclia este o parte valoroasă a țării noastre. Viitorul european al Moldovei înseamnă și viitorul european al locuitorilor din Taraclia. Uniunea Europeană înseamnă o comunitate care oferă oportunități, egalitate și securitate pentru fiecare membru al ei, pentru toate minoritățile și pentru toți cetățenii», a menționat președinta țării Maia Sandu.
Noi șefi
Fostul bodyguard al Mariei Sandu Vasile Popa a fost numit în funcția de director al Serviciului Protecție și Pază de Stat. Până acum, el a fost vicedirector al instituției.
Interviu pentru NM
Scrisoarea trimisă de mitropolitul Vladimir patriarhului Kirill a provocat rezonanță și multe întrebări. Corespondenta NM Alina Mihalchina a discutat subiectul cu fostul secretar al Comisiei Bisericii Ortodoxe Ruse, Serghei Ciapnin, care în prezent activează la Centrul de Studii Creștine Ortodoxe din cadrul Universității Fordham din SUA. «Mitropolitul Vladimir a spus în scrisoare adevărul despre agresiunea militară. Foarte bine. Este gata să repete public?», menționează Ciapnin.
Ce ne așteaptă astăzi?
- 09:00 ședința Consiliului Superior al Procurorilor
- 09:30 ședința Consiliului Superior al Magistraturii
- 16:00 ședința CEC