NM Espresso: cu cine s-a înțeles Sandu în privința celor 15 milioane de euro, cum Partidul „Șor” a intrat în top-3 al liderilor și cum se fură banii de pe cardurile bancare
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: cu cine s-a înțeles Sandu în privința celor 15 milioane de euro, cum Partidul „Șor” a intrat în top-3 al liderilor și cum se fură banii de pe cardurile bancare

Coronavirus: sinteză

655 de cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 22 de lucrători medicali, s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 1879 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 177 407. S-au vindecat 162 595 de persoane, 3799 au decedat (18 – în ultimele 24 de ore). 9412 persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 281 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 48 – conectate la aparatele de respirație asistată.

În spitalele din Chișinău nu mai sunt locuri libere pentru pacienții cu COVID. Locuri suplimentare vor fi organizate în cabinetele medicilor și ale surorilor medicale. Potrivit informațiilor primăriei, în spitalele municipale sunt acum peste 1400 de paturi pentru bolnavii cu coronavirus – aproape 50% din numărul total din țară.

Sandu și banii

Președinta Maia Sandu a semnat Acordul de finanțare în valoare de 15 milioane de euro pentru combaterea efectelor pandemiei, pe care Comisia Europeană este dispusă să le ofere Moldovei. Sandu a propus ca acești bani să fie repartizați pentru susținerea sistemului medical, a agriculturii și a întreprinderilor mici și mijlocii.

BOP: politică și coronavirus

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, în parlament ar accede patru partide: PAS, Partidul Socialiștilor, „Șor” și „Partidul Nostru”. Celelalte nu ar depăși pragul electoral de 5%. De notat că PAS ar acumula de aproape 1,5 ori mai multe voturi decât PSRM, iar „Șor” ar fi în top-3. Acestea sunt rezultatele „Barometrului Opiniei Publice” (BOP) din luna februarie.

Acesta a mai demonstrat că aproape 60 la sută din cetățenii Moldovei nu doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului, iar peste 80% dintre locuitorii țării nu au încredere în partidele politice și în parlament. În schimb, circa 70% au încredere în biserică. Din articolul «Политики хуже ковида» („Politicienii, mai răi decât coronavirusul”), aflați ce anume provoacă cea mai mare nemulțumire cetățenilor și în cine aceștia au mai multă încredere – în Putin sau în Merkel.

Spânu și offshorurile

RISE Moldova a constatat că Andrei Spânu, secretarul general al administrației prezidențiale, este coproprietarul câtorva companii, inclusiv offshore. Spânu a administrat una dintre respectivele companii în perioada în care era viceministru al tineretului și sportului, obținând din activitatea acesteia venituri de circa 8 milioane de lei. Socialiștii s-au adresat deja către Procuratura Generală cu solicitarea de a verifica această informație.

Durleșteanu și PAS

Ex-ministrul finanțelor Mariana Durleșteanu, propusă de către PSRM în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, a învinuit Partidul PAS de imitarea democrației: „O tulpină nouă de virus de ură și discriminare planează în sfera politicului de la Chișinău: `Cine nu-i cu noi, este împotriva noastră`”. Cu o zi mai devreme, Durleșteanu a comunicat că îl va da în judecată pe deputatul Igor Grosu, liderul PAS, care a declarat că Durleșteanu a reușit să obțină suportul „a tot ce este mai compromis, corupt și vândut din politica R. Moldova”.

Moldova și limba

Hotărârea Curții Constituționale privind neconstituționalitatea Legii cu privire la funcționarea limbilor în Moldova nu numai că a provocat dispute lingvistice înverșunate pe rețelele sociale, dar și a abordat subiectul, dacă Moldova va fi și mai departe un stat multietnic. În articolul «Куда мы пришли» („Unde am ajuns”), NM a analizat, încotro merge Moldova și cine și cum a reformatat în ultimii ani politica națională și lingvistică a țării.

CFM și banii

Lucrătorii căilor ferate din Ocnița au organizat un protest pentru a cere achitarea salariilor pe care ei nu îl mai primesc deja de câteva luni. Protestatarii au mai declarat că inițiază o grevă. Cum s-a desfășurat protestul, puteți vedea în stream-ul NM de la Ocnița.

Iar cei de la CFM au anunțat că au achitat salariile pe luna noiembrie pentru o treime din colaboratorii nodului feroviar Ocnița. Cei de la CFM au dat asigurări că acest lucru nu are nicio legătură cu protestul: „Au apărut niște bani și noi am achitat parțial salariile, parțial – pentru combustibil”.

Chișinău și cimitirul

Decizia Judecătoriei sectorului Ciocana privind restabilirea în funcție a lui Pavel Eni, directorul cimitirului „Sfântul Lazăr”, l-a indignat pe Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău: „Noi toți am văzut imaginile în care ei împărțeau banii pentru un loc la cimitir. Și uite ce minune! Nenea Pavel Eni a fost restabilit în funcție!”. Primăria a contestat această decizie la Curtea de Apel. Eni are statut de învinuit într-un dosar penal despre extorcare.

Bani și carduri

În anul 2020, escrocii au sustras peste 3 milioane de lei de pe cardurile bancare din Moldova. Adesea, infractorii cibernetici înșeală cetățenii la telefon, profitând de credulitatea oamenilor. În articolul «Отдайте ваши денежки» („Dați-ne bănuții”), NM a relatat despre câteva metode de escrocherie telefonică, dar și cum să nu fiți înșelat.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 23 februarie

Curtea Constituțională își va expune decizia în privința legalității deciziei Maiei Sandu de a o desemna în mod repetat pe Natalia Gavriliță în calitate de candidat la funcția de premier.

Va avea loc ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: