Electorală
Curtea de Apel a respins contestația Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) împotriva deciziei CEC privind deschiderea a 150 de secții de votare în străinătate. Cei de la AUR au declarat că vor depune un recurs la Curtea Supremă de Justiție.
Comisia Electorală Centrală a acreditat deja 1704 observatori pentru alegeri: 1397 naționali și 307 internaționali. CEC va recepționa cererile de acreditare până la sfârșitul săptămânii.
Candidați
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a îndemnat toate partidele pro-europene și cele unioniste să se retragă din cursa electorală în favoarea PAS. Acesta este „unicul partid pro-european care are șanse reale de a accede în parlament și de a obține majoritatea”, au precizat liberal-democrații.
Iar NM a continuat să studieze declarațiile de avere și interese personale ale candidaților la funcția de deputat și să găsească în acestea multe lucruri curioase. De exemplu, s-a constatat că mai mulți deputați DA, care au ajuns în lista electorală a partidului, trăiesc doar din salariul de deputat și din îndemnizații. Dar există în lista DA și „milionari”, și fermieri, care au în proprietate aproape 100 ha de terenuri agricole, însă veniturile sunt cu mult mai mici decât cele de deputat.
Apropo, Partidul DA a cerut ca CEC să interzică transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, așa cum CEC a făcut la alegerile prezidențiale din toamna trecută.
Olimpiadă
Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu membrii echipei Moldovei la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Sandu le-a dorit sportivilor succese și le-a înmânat drapelul Moldovei cu care aceștia vor defila la ceremonia de inaugurare și la cea de închidere a jocurilor.
Chișinău
Guvernul a refuzat să transmită municipiului Chișinău Stadionul Republican, pe locul căruia SUA intenționau să-și construiască ambasada în Moldova. Primarul capitalei Ion Ceban a declarat că primăria încearcă să-și recapete în proprietatea municipală mai multe obiective emblematice pentru municipiu, ca să le restaureze. Este vorba și despre Circ, și despre Palatul Feroviarilor etc.
În același timp, primarul a publicat fotografiile primelor șapte autobuze care au ajuns la Chișinău din cele 58 achiziționate de primărie. Aceste autobuze vor circula pe rutele din suburbii.
Situația epidemiologică
55 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 2971 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 256 614 persoane. 249 590 dintre acestea s-au vindecat, 6187 au decedat (3 – în ultimele 24 de ore). 837 de persoane bolnave continuă să se trateze, 34 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 7 – conectate la aparatele de respirație asistată.
Imunizare
Peste 250 mii de persoane din Moldova s-au vaccinat deja complet și tot cam atâtea și-au administrat prima doză a vaccinului. Însă cei care s-au imunizat oricum sunt obligați să poarte mască și să respecte alte măsuri restrictive. NM s-a interesat, de ce se întâmplă așa și cât de justificată este această situație.
Iar cei de la OMS au avertizat că tulpina „indiană” a coronavirusului („Delta”) se transmite în doar câteva secunde. Dar pe lângă faptul că această tulpină este extrem de contagioasă, ea „practic scapă de răspunsul imun”, iar persoanele vaccinate și cele care au fost deja bolnave de coronavirus rămân în grupul de risc.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 29 iunie
CEC va susține un briefing în cadrul căruia va comunica despre organizarea alegerilor parlamentare.
La Pro TV vor avea loc noi dezbateri electorale.
Expert-Grup va prezenta un studiu despre „clientela politică la nivel local”.
P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.