Bugetul și impozitele: cum deputații au împărțit banii
Parlamentul a discutat azi și a aprobat legile financiare principale ale țării, conform cărora vom trăi în anul viitor. S-a discutat aprins, opoziția a fost critică, însă ambele proiecte au fost aprobate în prima lectură, cu voturile socialiștilor și ale democraților. Deputații ACUM au criticat politica bugetar-fiscală, inclusiv pentru faptul că unele stipulări ale acesteia îi pot lipsi pe cetățenii Moldovei de serviciile electronice ale Google, Microsoft și Amazon. Iar proiectul bugetului a fost criticat pentru deficitul enorm — 7,4 miliarde de lei. Însă ministrul finanțelor Pușcuța a dat asigurări că bani vor fi.
La fel de aprinse au fost și discuțiile despre amendamentele la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, care au fost pregătite de Ministerul Justiției în termeni record. Opoziției nu i-a plăcut mai ales faptul că se încearcă aprobarea proiectului de lege în mod netransparent, fără discuții largi.
Șeful MAEIE: ce a declarat la OSCE despre Transnistria
Noul șef al MAEIE Aureliu Ciocoi a declarat de la tribuna OSCE despre necesitatea «retragerii trupelor armate străine de pe teritoriul Moldovei». La fel, Ciocoi a declarat că Chișinăul insistă asupra inițierii discuțiilor cu Tiraspolul despre chestiunea principală a negocierilor — statutul Transnistriei în componența Moldovei.
Democrații își depun mandatele: unde pleacă Botnari și Botnari
Deputatul Partidului Democrat Constantin Botnari care, în perioada lui Plahotniuc, a fost secretar general al partidului și, potrivit informațiilor presei, a fost și responsabil de finanțe, și-a depus mandatul de deputat. Tizul său, deputat democrat și el, Alexandru Botnari a decis să plece nu doar din parlament, dar și din partid. Botnari a spus că aceasta este «o decizie mai veche» și că el dorește să revină la activitatea de la primărie. La recentele alegeri locale, el a fost reales în calitate de primar de Hâncești.
Finanțarea PSRM: procuratura a reluat investigațiile
Procuratura Anticorupție a reluat investigațiile în cazul despre finanțarea ilegală din străinătate a Partidului Socialiștilor. Liderul DA și ex-ministrul de interne Năstase a comentat astfel acest lucru: «Eforturile noastre au început să aducă rezultate. Împotriva lui Dodon și a lui Plahotniuc vor fi deschise dosare penale».
Filat: libertatea ar putea fi de scurtă durată
Conducerea Penitenciarului nr. 13 din Chișinău, în care a stat ex-premierul Vlad Filat, a contestat la Curtea de Apel decizia cu privire la eliberarea acestuia înainte de termen. La fel, potrivit ministrului justiției Nagacevschi, Administrația Penitenciarelor va efectua o investigație internă, deoarece «există suspiciuni privind eliberarea ilegală a lui Filat». Și încă un amănunt curios: noul șef al Penitenciarului nr. 13, care a fost numit ieri de Nagacevschi, a fost membru al comisiei care a aprobat cererea lui Filat cu privire la eliberarea condiționată înainte de termen.
Platon: minus trei ani?
Avocații lui Veaceslav Platon au solicitat reducerea termenului de pedeapsă al acestuia cu peste 1000 de zile, în legătură cu condițiile rele de întreținere. Dacă vă amintiți, de același articol au profitat și avocații lui Filat, pentru care, în această vară, a fost redus termenul de pedeapsă cu aproape 700 de zile.
Plahotniuc: unde nu are voie
Elveția și Liechtenstein i-au interzis lui Vladimir Plahotniuc intrarea pe teritoriul lor pentru o perioadă de 10 ani. Motivele interdicției nu au fost anunțate.
Parc IT în Chișinău: e o revoluție?
La Chișinău s-a deschis Digital Park, cel mai mare parc de tehnologii informaționale din țară. El a fost creat după modelul Silicon Valley din SUA. Premierul Chicu a numit acest proiect «revoluționar» pentru țară.
Podurile din Chișinău: ele nu se vor prăbuși?
Felul în care arată unele poduri din Chișinău pot speria și provoca neîncredere în securitatea lor: bucăți de beton desprinse de pe grinzi și stâlpi, rosturi de dilatare deteriorate ș.a. Experții însă afirmă că podurile din capitală nu prezintă pericol, însă trei din ele necesită reparație urgentă. NM a analizat, ce cred despre aceasta cei de la primărie și dacă au ei de gând să repare podurile.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 6 decembrie
- Va avea loc ședința în plen a parlamentului.
- Se vor întruni în ședință Consiliul Superior al Procurorilor și Comisia Electorală Centrală.
- Consiliul Superior al Magistraturii va comunica, în cadrul unui briefing, despre «transformările în domeniul justiției».
- Ministerul Agriculturii va organiza o conferință de presă despre relansarea Fondului Ecologic Național.
- Va avea loc decernarea premiilor anuale ale ONU în domeniul drepturilor omului.