nordnews.md

NM Espresso: cum un vicepreședinte de raion din Moldova a fost stropit cu verde de briliant, unde a fost trimis Dodon și cum a fost marcată ziua de 7 aprilie

Un 7 aprilie alb-negru

În Moldova, 7 aprilie este mai mult decât o simplă dată. Acum 12 ani, la Chișinău au avut loc niște evenimente pe care unii le-au numit „zi a libertății”, alții – „zi neagră în istoria Moldovei”. Societatea noastră își manifestă și astăzi atitudinea față de această zi. La o nouă aniversare de la proteste, președintele Sandu a numit evenimentele din 7 aprilie 2009 o dovadă a faptului că poporul este capabil să-și apere libertatea. La rândul său, fostul președinte Dodon a numit evenimentele din anul 2009 „o pagină rușinoasă din istoria Moldovei”.

Procuratura Generală a declarat că în rezultatul protestelor care au avut loc la Chișinău, la 7 aprilie 2009, la poliție au parvenit 77 de plângeri de la persoanele care au avut de suferit de pe urma acțiunilor polițiștilor. Au fost pornite 108 procese penale și, în consecință, au fost condamnate 27 de persoane.

Iar noi am decis să aflăm, ce înseamnă astăzi ziua de 7 aprilie 2009 pentru participanții și adepții protestului? Și unde, în opinia lor, a ajuns Moldova 12 ani mai târziu? Am discutat despre aceasta cu jurnalista și scriitoarea Paula Erizanu care în anul 2010 și-a publicat prima carte – „Aceasta este prima mea revoluție. Furați-mi-o”, dedicată evenimentelor din luna aprilie din Moldova.

Politică verde

Reprezentanții Partidului PACE al lui Gheorghe Cavcaliuc l-au stropit cu verde de briliant pe Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sângerei, din cauza că acesta s-a vaccinat împotriva coronavirusului în prima etapă a imunizării. Cavcaliuc a publicat pe Facebook o înregistrare video cu atacul asupra lui Tutunaru și a amenințat că îi va stropi cu verde de briliant pe toți funcționarii care se vor vaccina împotriva coronavirusului fără să-și aștepte rândul.

Stropit cu verde de briliant, Tutunaru s-a ales cu arsuri la ochi și a orbit parțial. Medicii speră să-i readea vederea. Cei de la Procuratura Generală au declarat că examinează circumstanțele cazului. Iar poliția a pornit un proces penal privind incidentul și spre seară a reținut atacatorul.

Incidentul a fost discutat pe larg pe rețelele sociale. De notat că toți comentatorii au cerut investigarea celor întâmplate și sancționarea celor vinovați, menționând, de exemplu, că „așa au început naziștii în Germania”. Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă”, a decis să nu se limiteze la comentarii și a stropit cu verde de briliant sigla de pe oficiul PACE în Chișinău.

Dodon, cafeniu

Președintele PSRM Dodon s-a remarcat cu o declarație foarte ciudată (chiar și pentru standardele politicii moldovenești). Comparând răpirea judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus cu expulzarea profesorilor turci, el a declarat că pedagogii au fost expulzați din Moldova „în mod civilizat” și „cu respectarea procedurilor”. Și că „le-au turnat ceai” și i-au trimis „acasă”.

NM a decis să reamintească într-un video cât de „civilizat” au fost expulzați și despre care „acasă” este vorba în cazul profesorilor pentru care Moldova a devenit casă de mai bine de 20 de ani. Și să se intereseze dacă nu e timpul să se toarne ceai și Dodon să fie trimis undeva.

Sinteză neagră despre COVID, starea de urgență și vaccinare

44 de persoane din Moldova au decedat în ultimele 24 de ore din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. Iar alte 1155 de persoane au fost diagnosticate cu COVID. Ce-i drept, acest lucru nu-i oprește pe unii dintre cei contaminați. Un pasager de pe ruta de autobuz Moldova-Polonia a prezentat la frontieră un test pozitiv de coronavirus.

În Moldova decedează acum 20 la sută dintre pacienții cu coronavirus în formă gravă. Nivelul de mortalitate din cauza coronavirusului care a crescut în ultima perioadă este motivat prin depistarea în țara noastră a tulpinei britanice a COVID-19.

Între timp, 2000 de profesori și educatori s-au vaccinat împotriva coronavirusului la Chișinău. Premierul interimar Ciocoi nu știe dacă Moldova va putea achiziționa un milion de doze din vaccinul rusesc Sputnik V despre care a vorbit recent Dodon. Iar cei de la Ministerul Sănătății nu știu, câți cetățeni ai Moldovei cu pașaport românesc s-au vaccinat împotriva coronavirusului în România.

Și în general, din cauza epidemiei de coronavirus, s-a încălcat grav dreptul la asistență medicală, iar situația privind respectarea drepturilor omului nu s-a îmbunătățit nicicum timp de un an. Despre aceasta se spune în raportul anual al organizației pentru drepturile omului  Amnesty International Moldova.

Ciocoi a mai spus că a obosit să fie „țap ispășitor” din cauza instituirii stării de urgență și a divergențelor dintre ramurile puterii. Iar deputatul Țâcu va contesta la Curtea Constituțională instituirea stării de urgență.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 8 aprilie

  •       Va avea loc ședința Autorității Naționale pentru Integritate.
  •       Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe se va întruni în ședință.
  •       OMS și Swiss Cooperation vor transmite un nou lot de îmbrăcăminte specială pentru lucrătorii medicali care luptă contra pandemiei.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: