CtEDO, de partea lui Stoianoglo
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a recunoscut că lui Alexandr Stoianoglo i-a fost încălcat dreptul la justiție, atunci când a fost suspendat din funcție și nu a avut cum să conteste decizia. Potrivit hotărârii, Stoianoglo trebuie să primească din partea statului suma de 3600 euro. Ministerul Justiției a comunicat că va achita prejudiciul, iar legislația va fi modificată pentru ca, pe viitor, să fie evitate astfel de situații.
Stoianoglo a susținut o conferință de presă și a anunțat că intenționează să conteste în instanța de judecată decretul președintei Maia Sandu, privind demiterea sa. Potrivit ex-procurorului general, acțiunile privind demiterea sa trebuie investigate penal.
Moldova și relațiile internaționale
Prim-ministrul Dorin Recean efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, «pentru promovarea agendei de integrare europeană, participare la Global Gateway Forum și consolidarea cooperării cu NATO». După participarea la forumul organizat de șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, premierul se va întâlni cu șeful diplomației europene Josep Borrell, precum și cu alți oficiali europeni.
Între timp, speakerul Igor Grosu a participat la Summitul parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea, care s-a desfășurat la Praga. «O lume întreagă este zguduită de atacuri ce distrug pacea și ordinea cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii», a spus Igor Grosu. Președintele Parlamentului a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și cea a grupării HAMAS în Israel. Grosu a menționat că Moldova este ținta atacurilor hibride din partea Rusiei.
«Rusia nu va renunța de bunăvoie la acțiunile ostile la adresa Republicii Moldova, fiindcă vrea să-şi păstreze statutul de metropolă, iar Moldova să rămână o colonie subdezvoltată şi ostilă Occidentului», a menționat Igor Grosu și și-a exprimat speranța că, în decembrie, Consiliul European va da undă verde lansării negocierilor privind aderarea Moldovei și Ucrainei la UE.
De asemenea, Grosu a avut o întrevedere cu noul președinte al Adunării Parlamentare a NATO, Michal Szczerba. Oficialii au convenit ca următorul seminar la nivel de alianță și de cooperare între țările Europei Centrale și de Est, denumit Rose-Roth, să fie organizat în 2024 în Republica Moldova.
Iar ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru și președinta de onoare a Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI), Laura Ștefan, au semnat Tratatul internațional privind schimbul de date în scopul verificării declarațiilor de avere. Mecanismul va servi drept instrument pentru Autoritatea Națională de Integritate de a solicita și transmite, în același timp, între statele semnatare, date privind bunurile persoanelor.
Steven Fisher a publicat un mesaj de rămas-bun la finalul mandatului său de ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii în Republica Moldova. «Prieteni, îmi va fi dor de voi», a spus diplomatul britanic în clipul filmat în parcul Valea Morilor. Înainte de plecare, el a fost decorat cu medalia «Meritul diplomatic» clasa I.
Energie
Până în anul 2030, în Republica Moldova pot fi construite parcuri eoliene de circa 600 MW. Cel puțin asta arată datele preliminare ale unui studiu realizat de Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova al USAID Moldova. Astfel, în Moldova sunt cel puțin 11 zone cu potențial de energie eoliană nevalorificat, ce ar permite creșterea ponderii energiei verzi produse în țară până la 30% către 2030.
Ministerul Energiei a precizat că aceste rezultate urmează să fie valorificate în vederea organizării, până la sfârșitul anului, a primelor licitații de către Guvern în cazul parcurilor eoliene mari.
De asemenea, Ministerul Energiei a anunțat că Institutul de Oncologie va fi reabilitat energetic, cu sprijinul UE. Spitalul și-ar putea reduce consumul de energie cu până la 50%.
Alegeri-2023
Victor Chironda a lansat o nouă provocare pentru Ion Ceban. Fostul viceprimar a anunțat că îl va aștepta, zilnic, pe edilul care pretinde la al doilea mandat, la Arca de Triumf din centrul Chișinăului, pentru o dezbateri libere pe tema problemelor capitalei.
Candidatul PSDE la funcția de primar al capitalei Vadim Brânzaniuc a promis că, dacă ajunge în fruntea Primăriei, va crea o companie aviatică low-cost municipală. Aceasta ar urma să se numească Air Chișinău.
Partidul Comuniștilor l-a numit «trădător» pe deputatul Veaceslav Nigai, care a părăsit partidul și s-a alăturat formațiunii «Respect Moldova», înființată de ex-democratul Eugeniu Nichiforciuc.
Candidatul Platformei DA la funcția de primar al orașului Ialoveni Liviu Vovc s-a adresat către CEC cu solicitarea privind excluderea Partidului «Șansă», afiliat lui Ilan Șor, din cursa electorală. În replică, liderul partidului, Alexei Lungu, l-a acuzat pe Vovc că răspândește informații false.
Redacția NM nu a reușit să adreseze 5 întrebări incomode candidatului PAS la șefia Primăriei Chișinău — Lilian Carp. În locul său a venit colegul său de partid și parlament, Alex Trubca. Iată ce a ieșit…
Diverse
Parlamentul a anunțat desfășurarea unui nou concurs pentru selectarea a doi candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea Parlamentului. Persoanele interesate pot depune dosarele până la data de 10 noiembrie.
SIS a decis blocarea a 22 de portaluri. 21 dintre ele sunt rusești, iar unul ține de CSI.
În perioada 25-30 octombrie în Moldova se vor desfășura exerciții militare. În cadrul acestora vor participa și soldați americani. Ministerul Apărării a avertizat că tehnica militară ar putea fi observată în timpul deplasării.
Externe
Președintele francez Emmanuel Macron a efectuat o vizită în Israel, în semn de solidaritate după atacurile HAMAS. Acesta s-a întâlnit și cu persoanele din diaspora franceză, ai căror apropiați au avut de suferit din cauza războiului declanșat de gruparea teroristă.
Președintele Băncii Mondiale Ajay Banga și-a exprimat îngrijorarea față de efectele războiului israelo-palestinian asupra economiei mondiale. «Consider că ne aflăm într-o etapă foarte periculoasă», a subliniat expertul.
Iar miliardarul american Elon Musk și-a exprimat convingerea în legătură cu necesitatea înghețării războiului la scară largă provocat de Rusia în Ucraina. Acesta consideră că Occidentul trebuie să își îmbunătățească relația cu Moscova, întrucât politica SUA ar împinge Rusia la colaborare cu Iran și China.
Cultură
În perioada 1-9 noiembrie, în Moldova se va desfășura un eveniment cinematografic important. În premieră pentru țara noastră, va avea loc Luna filmului european. Pe 3 noiembrie, la Cineplex Loteanu va fi difuzat filmul apreciat cu Palm d’Or «Anatomy of a Fall». Intrarea este liberă.
Ce ne așteaptă pe 25 septembrie?
- 10:00 Conferința Internațională pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete și violenței domestice
- 13:00 Conferință de presă organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu tema «Lansarea celui de-al doilea raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală pentru alegerile locale generale»