NM Espresso: despre audierea lui Dodon, «Șor» în afara legii și tariful la gazele naturale care deocamdată nu se reduce
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre audierea lui Dodon, «Șor» în afara legii și tariful la gazele naturale care deocamdată nu se reduce

Bălți: cu un primar nou

Judecătoria municipiului Bălți a validat marți mandatul primarului nou ales Nicolai Grigorișin. Acesta a învins în condițiile unei prezențe la urnele de vot extrem de scăzute pentru Moldova — 9,98%.

Iar noi, împreună cu experții, am analizat, care sunt consecințele alegerilor de la Bălți pentru concurenți, cât se va menține Grigorișin, ce se va întâmpla cu ratingul lui Tauber la Bălți și ce ar trebui să se schimbe pentru ca asemenea alegeri să nu mai aibă loc în Moldova.

Partidul de la guvernare PAS examinează chestiunea privind anunțarea partidului «Șor» în afara legii. Despre aceasta a comunicat ministrul justiției Sergiu Litvinenco.

Și în aceeași zi, comisia parlamentară a aprobat demersurile procuraturii cu privire la ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor.

Justiția: Dodon, Plahotniuc, Botnari

Mai multe noutăți au venit din domeniul justiției. Procuratura îl va audia pe Dodon într-un dosar despre furtul a aproape 12 milioane de dolari prin intermediul schemei de import al energiei electrice din Ucraina. Sunt vizate scheme frauduloase din perioada 2008-2009, prin intermediul întreprinderii «Energocom».

Dodon a comentat deja. Acesta susține: «Nu știu ce să mai inventeze pentru a distrage oamenii». Dar promite că va veni la audieri.

Interpol l-a anunțat în căutare pe ex-deputatul PDM Constantin Botnari, care a fost cândva mâna dreaptă a lui Vladimir Plahotniuc.

Iar în Moldova, a fost deschis un nou dosar împotriva lui Plahotniuc și Botnari. Acesta vizează pașapoartele false. Ambii au fost anunțați în căutare în acest dosar, iar procurorii au solicitat pentru Botnari mandat de arestare.

Tarifele: gazele naturale și transportul de călători

Se pare că ieftinirea gazelor naturale se amână. ANRE a amânat examinarea noului tarif la gazele naturale pentru consumatori. ANRE intenționa să reducă tariful de la 11,08 lei până la 10,88 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Însă examinarea acestei chestiuni a fost amânată din cauza unei scrisori pe care au primit-o dimineață de la compania «Moldovagaz».

Iar vicepremierul Spânu susține că nu există premise de creștere a tarifelor la serviciile de transport auto de călători.

Covid și vaccinarea

554 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus au fost confirmate marți în Moldova.

În aceeași zi, Moldova a primit un nou lot de vaccinuri împotriva coronavirusului. Este vorba despre 74 880 de doze de vaccin Pfizer. Acestea vor fi distribuite în centrele de vaccinare din toată Moldova.

Păduri tăiate, case ridicate

În pădurile Moldovei se construiesc și se revând ilegal imobile. Volumul tranzacțiilor «gri» cu închirierea secundară a terenurilor forestiere, care se află în gestiunea Agenției de Stat «Moldsilva», ajunge până la 5,8 milioane de euro. Acest lucru a fost constatat de un audit efectuat de Curtea de Conturi la Agenția «Moldsilva».

Hărțuirea: ce-i de făcut?

În parlament s-a discutat marți despre un proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale la locul de muncă. La audieri au fost prezenți deputați, reprezentanți ai Ministerului Muncii și ai societății civile, dar nu au fost reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor — cei de care depinde modul în care vor fi implementate aceste inovații la locurile de muncă. De ce? Toate detaliile — în reportajul «Человека домогаются, а он не знает» («O persoană este hărțuită, iar ea nici nu știe»).

Interesant, pe scurt

Elon Musk va plăti în anul 2021 impozite în valoare de 11 miliarde de dolari.

Un nou troleibuz turistic va apărea în Chișinău.

Un muzeu al obiectelor aruncate a fost deschis în Chișinău.

La Moscova a fost reconstituit apartamentul din filmul «Ирония судьбы» («Ironia destinului»). În acesta poate fi sărbătorit Revelionul.

În încheiere. De la 25 decembrie, în Moldova începe vacanța de iarnă. Cu această ocazie, NM prezintă, cum și unde în Chișinău vă puteți petrece timpul, în mod util, cu copiii. În noua noastră prezentare — spectacole, filme și show-uri interactive.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 22 decembrie

  • Guvernul se va convoca în ședință.
  • La Chișinău se va desfășura ședința Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: