Дарья Слободчикова / NewsMaker

NM Espresso: despre audierea lui Dodon, «Șor» în afara legii și tariful la gazele naturale care deocamdată nu se reduce

Bălți: cu un primar nou

Judecătoria municipiului Bălți a validat marți mandatul primarului nou ales Nicolai Grigorișin. Acesta a învins în condițiile unei prezențe la urnele de vot extrem de scăzute pentru Moldova — 9,98%.

Iar noi, împreună cu experții, am analizat, care sunt consecințele alegerilor de la Bălți pentru concurenți, cât se va menține Grigorișin, ce se va întâmpla cu ratingul lui Tauber la Bălți și ce ar trebui să se schimbe pentru ca asemenea alegeri să nu mai aibă loc în Moldova.

Partidul de la guvernare PAS examinează chestiunea privind anunțarea partidului «Șor» în afara legii. Despre aceasta a comunicat ministrul justiției Sergiu Litvinenco.

Și în aceeași zi, comisia parlamentară a aprobat demersurile procuraturii cu privire la ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor.

Justiția: Dodon, Plahotniuc, Botnari

Mai multe noutăți au venit din domeniul justiției. Procuratura îl va audia pe Dodon într-un dosar despre furtul a aproape 12 milioane de dolari prin intermediul schemei de import al energiei electrice din Ucraina. Sunt vizate scheme frauduloase din perioada 2008-2009, prin intermediul întreprinderii «Energocom».

Dodon a comentat deja. Acesta susține: «Nu știu ce să mai inventeze pentru a distrage oamenii». Dar promite că va veni la audieri.

Interpol l-a anunțat în căutare pe ex-deputatul PDM Constantin Botnari, care a fost cândva mâna dreaptă a lui Vladimir Plahotniuc.

Iar în Moldova, a fost deschis un nou dosar împotriva lui Plahotniuc și Botnari. Acesta vizează pașapoartele false. Ambii au fost anunțați în căutare în acest dosar, iar procurorii au solicitat pentru Botnari mandat de arestare.

Tarifele: gazele naturale și transportul de călători

Se pare că ieftinirea gazelor naturale se amână. ANRE a amânat examinarea noului tarif la gazele naturale pentru consumatori. ANRE intenționa să reducă tariful de la 11,08 lei până la 10,88 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Însă examinarea acestei chestiuni a fost amânată din cauza unei scrisori pe care au primit-o dimineață de la compania «Moldovagaz».

Iar vicepremierul Spânu susține că nu există premise de creștere a tarifelor la serviciile de transport auto de călători.

Covid și vaccinarea

554 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus au fost confirmate marți în Moldova.

În aceeași zi, Moldova a primit un nou lot de vaccinuri împotriva coronavirusului. Este vorba despre 74 880 de doze de vaccin Pfizer. Acestea vor fi distribuite în centrele de vaccinare din toată Moldova.

Păduri tăiate, case ridicate

În pădurile Moldovei se construiesc și se revând ilegal imobile. Volumul tranzacțiilor «gri» cu închirierea secundară a terenurilor forestiere, care se află în gestiunea Agenției de Stat «Moldsilva», ajunge până la 5,8 milioane de euro. Acest lucru a fost constatat de un audit efectuat de Curtea de Conturi la Agenția «Moldsilva».

Hărțuirea: ce-i de făcut?

În parlament s-a discutat marți despre un proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale la locul de muncă. La audieri au fost prezenți deputați, reprezentanți ai Ministerului Muncii și ai societății civile, dar nu au fost reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor — cei de care depinde modul în care vor fi implementate aceste inovații la locurile de muncă. De ce? Toate detaliile — în reportajul «Человека домогаются, а он не знает» («O persoană este hărțuită, iar ea nici nu știe»).

Interesant, pe scurt

Elon Musk va plăti în anul 2021 impozite în valoare de 11 miliarde de dolari.

Un nou troleibuz turistic va apărea în Chișinău.

Un muzeu al obiectelor aruncate a fost deschis în Chișinău.

La Moscova a fost reconstituit apartamentul din filmul «Ирония судьбы» («Ironia destinului»). În acesta poate fi sărbătorit Revelionul.

În încheiere. De la 25 decembrie, în Moldova începe vacanța de iarnă. Cu această ocazie, NM prezintă, cum și unde în Chișinău vă puteți petrece timpul, în mod util, cu copiii. În noua noastră prezentare — spectacole, filme și show-uri interactive.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 22 decembrie

  • Guvernul se va convoca în ședință.
  • La Chișinău se va desfășura ședința Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Igor Grosu

Grosu, prezent la Congresul PNL: „Vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, a participat pe 12 iulie la Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL) din România. Politicianul a susținut un discurs în timpul reuniunii, în care a urat succes PNL-ului și a făcut apel la liberali să fie alături de Republica Moldova la alegerile parlamentare din 28 septembrie, pentru a da statului o perspectivă „clară” privind integrarea europeană.

Noi, în Republica Moldova, urmărim foarte atent ce se întâmplă în România. Pentru că de felul cum merg lucrurile la București, în întreaga Românie foarte mult depind și felul în care merg lucrurile în R. Moldova. Vă mulțumesc pentru tot ajutorul pe care l-ați acordat constant la nivel de Guvern, la nivel de agenții, primării. Lucrul ăsta este apreciat, lucrul ăsta este de menționat de fiecare dată, fiindcă ajutorul României nu s-a oprit niciodată și este complicat să-l cuantificăm, pentru că el este continuu”, a declarat Igor Grosu.

Liderul PAS a mai notat interferențele ruse cu care s-a confruntat România în perioada alegerilor prezidențiale din 2025. E a subliniat că Rusia are o „atenție permanentă” față de România și Republica Moldova. „Ei ne privesc ca un tot întreg, ca un neam, ca o națiune. Măcar aici sunt sinceri, că ne tratează ca pe neamul românesc. Dvs ați simțit cumva pe pielea dvs lucruri pe care noi le simțim de 35 de ani, dar asta te face mai tare și mai pregătit”, a adăugat acesta.

Igor Grosu a remarcat că, în toamnă, și în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Politicianul a declarat că scrutinul va fi despre calea pe care va merge statul, iar opțiunile sunt două: aderarea la UE sau rămânerea în „incertitudine”.

De ales nu prea avem multe. Dar un lucru simt și sunt sigur că cu ajutorul dvs, cu ajutorul prietenilor o să învingem și o să dăm Republicii Moldova o perspectivă foarte clară de integrare europeană. Vă rugăm să fiți alături. Și când spun că fiți alături, am în vedere să discutați cu primarii, primar la primar, ministru la ministru, om la om, politician la politician, să le transmiteți încrederea și sprijinul, că Republica Moldova nu este singură, are mulți prieteni și va reuși”, a menționat președintele PAS.

La final, Igor Grosu a urat succes în continuare Partidul Național Liberal, pe care l-a numit „partid-frate”. „Împreună o să facem echipă, împreună vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus el

Facebook/Igor Grosu

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Național Liberal sunt membri ai Partidului Popular European – una dintre cele mai mari formațiuni transnaționale din Parlamentul European.

Congresul extraordinar al PNL a avut loc în Sala Unirii din Parlamentul României. Pe lângă liberali, la reuniune au mai participat președintele țării, Nicușor Dan, și reprezentanți ai formațiunilor din coaliția de guvernare.

În cadrul reuniunii a fost votată conducerea formațiunii. Astfel, premierul Ilie Bolojan a fost ales președinte al Partidului Național Liberal, cu 976 de voturi. El a fost singurul care a candidat pentru această poziție. De asemenea, vicepreședinți ai partidului au fost aleși Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu, Adrian Veştea şi Nicoleta Pauliuc, iar Dan Motreanu a fost numit secretar general al PNL.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: