Андрей Мардарь / NewsMaker

NM Espresso: despre auditul la «Moldovagaz», salariul judecătorilor CCM și despre modul de viață în Moldova

Bălți

Nicolai Grigorișin, candidatul la funcția de primar al municipiului Bălți, care a rămas fără concurent după excluderea Marinei Tauber din cursă, este gata să participe în turul doi oricare ar fi circumstanțele. Deocamdată nu e clar, cine va fi concurentul său, dar, potrivit afirmațiilor lui Grigorișin, oficial, nimeni dintre candidați nu a părăsit cursa electorală. Dacă vă mai amintiți, zilele trecute, candidatul PAS și cel al Blocului PCRM-PSRM au declarat că se retrag din cursă. După turul întâi, aceștia s-au clasat pe locul trei.

Între timp, Nicolai Chirilciuc, candidatul partidului «Patrioții Moldovei», și-a declarat disponibilitatea de a participa în turul doi. În turul întâi, acesta a ocupat locul cinci, cu 1,25% din voturi. Cei din partid au precizat că Chirilciuc va deveni concurentul lui Grigorișin dacă aceasta va fi decizia CEC.

Transnistria

Iar la 12 decembrie, în Transnistria va fi ales liderul regiunii. În buletinul electoral sunt doar doi candidați — liderul actual al Transnistriei, Vadim Krasnoselski și mai puțin cunoscutul ex-deputat al poporului Serghei Pînzari. Cum au fost desemnați candidații — aflați din articolul «В Приднестровье нельзя быть против» («În Transnistria nu poți fi împotrivă»).

Chișinău

În Chișinău, s-au încheiat dezbaterile publice pe marginea proiectului bugetului municipal pentru anul 2022. În comparație cu anul 2021, veniturile vor crește, cheltuielile se vor reduce, dar oricum, deficitul bugetar va depăși 1 miliard de lei. În articolul «Кишинев сводит доходы с расходами» («Chișinăul unește veniturile și cheltuielile»), NM a relatat, cum intenționează autoritățile capitalei să câștige bani în anul viitor și pe ce îi vor cheltui.

«Moldovagaz»

La inițiativa PAS, parlamentul ar putea să permită Curții de Conturi (CC) să efectueze un audit în compania «Moldovagaz» (de notat că, potrivit legii, CC poate efectua un audit doar în companiile cu o cotă a statului mai mare de 50%). De asemenea, conform unui proiect de lege al PAS, Curtea de Conturi va obține acces nelimitat la datele personale și informațiile care conțin taină comercială.

Vizite

Premierul Natalia Gavrilița a plecat într-o vizită în România, unde va avea întrevederi cu primele persoane ale țării, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis. Potrivit afirmațiilor lui Gavrilița, ea va discuta la București despre prioritățile cooperării bilaterale.

Iar mâine, prim-ministrul Lituaniei Ingrida Šimonytė va sosi într-o vizită în Moldova. Într-un interviu pentru NM, oficialul a povestit, ce au în comun Lituania și Moldova și prin ce se deosebesc, a reușit sau nu Lituania să învingă corupția și cum funcționează propaganda Rusiei.

Justiția

Șase judecători care activau la Judecătoria sectorului Ciocana au fost transferați în același timp la judecătoriile sectoarelor Buiucani și Centru. În articolul «В судах Кишинева тасуют кадры» («Cadrele din judecătoriile din Chișinău, amestecate»), NM a relatat , ce se știe despre acești magistrați și cu ce se vor ocupa ei acum.

CCM

Salariile judecătorilor de la Curtea Constituțională vor fi majorate de la 44 700 de lei până la 82 000 de lei. În opinia premierului Gavrilița, un asemenea salariu va fi o garanție că magistrații de la CCM vor emite decizii în interesele poporului. Gavrilița a mai menționat că în unele țări, judecătorii de la Curțile Constituționale primesc de două ori mai mult.

Modul de viață

În pofida crizelor, pandemiei și a schimbării guvernului, cei mai mulți locuitori ai Moldovei sunt mulțumiți de modul lor de viață. În același timp, cei mai mulți oameni mulțumiți sunt printre tineri și persoanele căsătorite. Acestea sunt datele unui studiu realizat de ONU.

Situația epidemiologică

Cea de-a treia doză a vaccinului împotriva coronavirusului a fost administrată deja la peste 8500 de persoane din Moldova. De asemenea, circa 4000 de copii cu vârsta de peste 12 ani au fost deja vaccinați cu prima doză. Astfel, 28 la sută din populația țării noastre s-au vaccinat împotriva Covid. În Chișinău s-au vaccinat — 41% din locuitori.

Iar în ultimele 24 de ore, în țara noastră s-au depistat 609 cazuri noi de contaminare cu coronavirus, inclusiv la 14 lucrători medicali. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 23 de victime ale Covid-ului (două victime — în ultimele 24 de ore).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 9 decembrie

  • Va avea loc ședința parlamentului și cea a Curții de Conturi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ce ar însemna pentru Moldova cumpărarea acțiunilor Purcari de către grupul polonez Maspex: „Este important”

În luna mai, a devenit public faptul că grupul polonez Maspex intenționează să cumpere pachetul majoritar de acțiuni al companiei Purcari (în prezent, grupul include fabricile Purcari, Bostavan, Bardar din Moldova, două crame în România și una în Bulgaria – NM). Într-un interviu pentru NM, Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiţii private „Horizon Capital”, a explicat ce implică această tranzacție și ce impact poate avea pentru Republica Moldova.

Tofan a subliniat că Maspex este unul dintre cei mai mari jucători regionali în industria alimentară, cu venituri anuale de aproximativ 3,5 miliarde de euro, și că intrarea acestuia în acționariatul Purcari ar aduce beneficii importante. „A fost evident că un investitor strategic de talia Maspex ar aduce o altă forță în acționariat. Maspex deține branduri precum ‘Żubrówka’, cea mai vândută vodcă din Europa de Est, și Carlo Rossi, cel mai vândut vin din Polonia”, a explicat omul de afaceri.

El consideră că această tranzacție este o oportunitate majoră pentru Moldova, mai ales în ceea ce privește accesul pe piețe internaționale. „Este important pentru noi și pentru Moldova, deoarece avem un vin cu adevărat bun — poate cel mai bun din punct de vedere al raportului calitate-preț. Totuși, ne-a lipsit forța comercială necesară pentru a pătrunde în marile lanțuri de magazine — precum Tesco, Auchan, Biedronka (lanț polonez de retail) și altele. Pentru a concura cu asemenea retaileri și a ajunge pe rafturi, este nevoie de sprijin puternic”, a explicat Tofan.

În opinia sa, prezența Maspex va consolida poziția Purcari pe piața internațională și va contribui la creșterea exporturilor moldovenești: „Eu sunt convins că parteneriatul cu Maspex ne va oferi o forță comercială mult mai mare. La o cifră de afaceri de 100 de milioane de dolari a grupului Purcari și la dimensiunea Maspex, poziția noastră va fi mult mai solidă. Pentru Moldova, aceasta înseamnă o creștere semnificativă a exporturilor”.

Totodată, Tofan a menționat că Maspex are deja relații comerciale cu Moldova, prin intermediul brandului său Tymbark: „Ei deja cumpără cireșe, vișine, concentrat de mere. Cred că investițiile în această zonă se vor accelera”.

Referindu-se la detaliile tranzacției, omul de afaceri a precizat că, în prezent, nu poate oferi informații exacte despre cine va vinde acțiunile: „În prezent, o parte din acțiuni aparțin fondului Horizon Capital, o parte fondatorului companiei, Victor Bostan, iar o parte sunt tranzacționate liber la bursă și pot fi cumpărate de orice doritor. Deocamdată nu pot spune exact de la cine vor cumpăra acțiuni cei de la Maspex, pentru că, sincer, nici eu nu știu. Din informațiile publice, se știe că fondatorul Victor Bostan va păstra circa 75% din acțiunile sale — deci va vinde doar o parte și va rămâne la conducerea companiei. Restul investitorilor vor decide individual”, a subliniat Vasile Tofan.

În ceea ce privește prețul oferit de Maspex, Tofan a explicat că oferta include o primă generoasă față de cotațiile actuale: „aspex a oferit 21 RON pe acțiune, în timp ce anterior acțiunile se tranzacționau în jur de 14 RON. Este o primă de aproximativ 50% față de prețul de piață. Fiecare investitor decide singur dacă acceptă oferta. Ca să înțelegeți, avem aproximativ 70 de fonduri-investitor și circa 11.000 de investitori de retail — adică oameni simpli, care au cumpărat acțiuni”.

Întrebat de ce ar vinde cineva o companie profitabilă, omul de afaceri a explicat că astfel de decizii depind exclusiv de perspectiva fiecărui investitor: „Oferta presupune o primă de 50% față de prețul actual al pieței. Fiecare investitor își va face propria evaluare. Dacă mă întrebați personal, eu consider că este un preț bun”, a menționat partener senior al fondului de investiţii private „Horizon Capital”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: