Vizita lui Scholz
Cancelarul Germaniei și liderul social-democraților germani, Olaf Scholz, a efectuat o vizită de lucru în Moldova. El s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Cu Sandu, Scholz a discutat despre impactul războiului din Ucraina asupra Moldovei, amenințările hibride și realizările Chișinăului pe calea integrării europene. Iar cu Recean — posibilitățile de creștere a sprijinului pentru Moldova pe drumul european.
Acum 12 ani — aproape în aceeași zi — Moldova a fost vizitată de cancelarul Germaniei de atunci, Angela Merkel. Despre cum s-au schimbat relațiile dintre Chișinău și Berlin în acest timp, de ce nu trebuie să așteptăm prea mult de la această vizită și de ce este totuși importantă în contextul actual — în materialul NM.
Alegeri
Pe 21 august a început perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile prezidențiale din Moldova. În prima zi, grupurile de inițiativă ale cinci pretendenți și-au depus documentele pentru a participa la alegeri: foștii premieri Ion Chicu și Vasile Tarlev, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, fostul ministru al apărării Valeriu Pleșca și fostul deputat Octavian Țîcu. După înregistrarea la CEC, aceștia vor putea începe colectarea de semnături pentru susținerea lor.
Despre candidatura oficială a lui Stoianoglo a anunțat liderul socialiștilor, Igor Dodon.
Între timp, vicepreședintele Partidului Social-Democrat European (PSDE), Eremei Priseajniuc, a decis să părăsească formațiunea. El a menționat că motivul a fost dezacordul cu desemnarea lui Valeriu Pleșca ca și candidat la președinție din partea PSDE.
Electorala și securitatea cibernetică
Va putea Moldova face față posibilelor atacuri cibernetice în timpul alegerilor prezidențiale și a referendumului? Există un echilibru ideal între libertatea de exprimare și problemele de securitate? Subiectele au fost abordate în interviul acordat redactorului-șef adjunct NM, Olga Gnatkova, de către ambasadorul american cu misiuni speciale pentru spațiu cibernetic și politici digitale al Departamentului de Stat al SUA, Nathaniel Fick, care efectuează o vizită la Chișinău.
SIS și «Promsvyazbank»
Serviciul de Informații și Securitate a explicat blocarea accesului în Moldova la site-urile «Promsvyazbank» din Rusia. Motivul invocat a fost că banca operează eludând prevederile legii.
Chișinău, Tiraspol, Comrat
Tensiunile între Chișinău și Tiraspol și Chișinău și Comrat cresc. Principalul motiv — acțiunile destabilizatoare ale Rusiei. Dar nu doar Rusia este de vină, ci și abordarea dură a guvernului moldovean față de aceste regiuni, consideră Centrul pentru Crize Internaţionale (International Crisis Group), care și-a publicat raportul cu recomandări. În materialul «Pedepse fără recompense pentru Găgăuzia și Transnistria?» NM a povestit despre principalele concluzii din acest raport.
Nu fumați!
Guvernul a extins lista locurilor unde fumatul este interzis în Moldova:
- pe teritoriul tuturor organelor de stat, instituțiilor medicale, educaționale, sociale, culturale și sportive;
- în raza de 10 metri de la ferestrele deschise și de la intrările în spații publice închise și birouri;
- pe locurile de joacă pentru copii, terenurile sportive, parcurile de distracții, parcurile acvatice, lângă piscine și pe plaje;
- la stațiile de transport public și în apropierea lor;
- în spațiile comune ale blocurilor de locuințe — pe scări, pe coridoare, în lifturi, pe balcoanele comune.
Ministerul Sănătății a menționat că scopul acestui proiect este de a proteja populația de efectele nocive ale tutunului.
Satul european
Guvernul a aprobat 612 proiecte care vor fi realizate în cadrul programului «Satul European 2024». Pentru implementarea acestora se vor cheltui aproximativ 2,8 miliarde de lei. Majoritatea proiectelor prevăd construcția rețelelor de apă și canalizare.
Fermierii rămân nemulțumiți
Fermierii moldoveni s-au arătat nemulțumiți de ajutorul de 100 de milioane de lei oferit de guvern. Ei spun că ar fi preferat declararea stării de urgență în agricultură. Ce va urma, rămâne de văzut.
Tragedia războiului
NM a povestit istoria unui băiat din Moldova, care din cauza războiului din Ucraina a ajuns în Crimeea ocupată. Tutorele său este convins că Rusia nu lasă nimănui de ales și, astfel, comite o crimă: «Când i-au evacuat, nu le-au spus că puteți rămâne aici sau puteți veni cu noi. Nu au avut de ales. Pur și simplu au fost luați pentru că așa era nevoie.»
Ce ne așteaptă astăzi:
- 10:00 — evenimentul de constituire de către PAS a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor și desemnare a candidatului la alegerile prezidențiale 2024, Maia Sandu
- 13:00 — va avea loc o conferință de presă organizată de Ministerul Culturii