Coronavirusul
În ultimele 24 de ore, 143 de persoane din Moldova au fost diagnosticate cu COVID-19.
Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, este de părere că Paștele Blajinilor ar trebui să fie anulat. Potrivit afirmațiilor sale, creșterea numărului de cazuri de coronavirus depistate zilnic, a numărului total de persoane infectate și a indicelui de contaminare ar putea duce la escaladarea situației epidemiologice. El a subliniat faptul că epidemia ar putea ieși de sub control.
Carantina în parlament
În parlamentul Republicii Moldova a fost anunțată carantină începând cu data de 22 mai, din cauza că Eugen Nichiforciuc, deputat PDM, și soția sa au fost diagnosticați cu coronavirus.
Ieșirea din carantină va fi posibilă doar după prezentarea testelor negative la COVID-19. În pofida carantinei, deputatul Partidului „Șor” Marina Tauber a participat la acțiunea de protest din 22 mai de la Cahul, organizată în susținerea lui Ilan Șor. Cei de la poliție au comunicat pentru NM că Tauber nu poate fi amendată pentru încălcarea măsurilor de carantină, pentru că are imunitate parlamentară.
Mitropolia, îndemnată să se abțină
Avocatul Poporului s-a adresat către Mitropolia Moldovei, sugerând slujitorilor bisericii să-și retragă apelul către autorități și să se abțină de la declarații care ar putea afecta sănătatea publică și liniștea societății.
Apelul Mitropoliei Moldovei către autorități de a face imunizarea împotriva coronavirusului benevolă și declarațiile slujitorilor bisericii precum că vaccinurile contra COVID-19 vor duce la controlarea populației cu ajutorul microcipurilor introduse în organism și a rețelei 5G au îngrijorat Oficiul Avocatului Poporului.
Furtul miliardului: detalii noi
Procurorul general Alexandru Stoianoglo a declarat că este gata să inițieze procedura de revizuire în dosarul businessmanului Veaceslav Platon și a înaintat acuzații fostului lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc în legătură cu dosarul despre „furtul miliardului”. Compania „Zenit Management” este vizată în dosarul despre furtul miliardului. Platon susține că „Zenit Management” care, în versiunea procuraturii, îi aparține lui, în realitate, este a lui Vladimir Plahotniuc și a lui Ilan Șor și că procuratura are dovezi în acest sens. Potrivit afirmațiilor sale, Șor și Plahotniuc ar putea fi trași la răspundere pentru jaful bancar în cazul companiei „Zenit” doar dacă lui Platon îi vor fi retrase acuzațiile.
O sursă a NM din procuratură a confirmat informația conform căreia, din punct de vedere juridic, cazul companiei „Zenit” nu poate fi incriminat nimănui altcuiva atâta timp cât în acest caz este condamnat Platon. În același timp, potrivit afirmațiilor sursei, aceasta nu înseamnă că dacă o nouă investigație va stabili implicarea acestuia, el nu va putea tras la răspundere. Detalii – în investigația NM «Кража миллиарда упирается в Zenit» („Furtul miliardului se sprijină pe Zenit”).
CC (nu) este împotriva lui Stoianoglo
Hotărârea Curții Constituționale (CC) care a declarat neconstituțională procedura de numire a procurorului general a provocat diferite interpretări. Iar CC a subliniat că acest lucru nu se referă nicicum la actualul procuror general, Alexandru Stoianoglo. Unii reprezentanți ai societății civile însă consideră că hotărârea CC oferă posibilitatea legală de a-l demite pe Stoianoglo. NM și câțiva experți au analizat, ar putea totuși hotărârea CC să-l afecteze pe Alexandru Stoianoglo și dacă sunt cumva capcane în acest caz.
Spânzurători pentru judecători
Curtea de Apel (CA) Cahul a amânat ședința în cazul lui Ilan Șor pentru data de 12 iunie. Avocații lui Șor au făcut acest anunț, după ședință. Iar lângă sediul CA, au protestat simpatizanții lui Șor.
În cadrul acestei acțiuni, Valerii Klimenko, membru al Consiliului Municipal Chișinău, a declarat că ar trebui să se revină la pedeapsa capitală, pentru a face ordine în țară. „Trebuie să instalăm două-trei spânzurători pe piață”, a subliniat Klimenko. La rândul său, deputatul Marina Tauber a avertizat că „dacă va fi nevoie, vom demola judecătoria, și parlamentul, și guvernul”.
Termen pentru parlament
Președintele Igor Dodon a declarat că parlamentul actualei legislaturi și majoritatea parlamentară formată din deputații PSRM și ai PDM vor mai exista câteva săptămâni sau câteva luni.
El a menționat că în cazul în care vor pleca și alți câțiva deputați din coaliția de guvernare PDM-PSRM, va trebui să fie anunțate alegeri anticipate. La rândul său, Dodon își dorește ca majoritatea parlamentară să se mai mențină câteva luni și să fie posibilă organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale.
Despre critica ce îl interesează pe Chicu
Prim-ministrul Ion Chicu a răspuns la critica deputatului Parlamentului European Siegfried Mureșan, care consideră că autoritățile moldovenești întârzie în realizarea reformelor. „Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID-19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal (mesajul premierului este redat de pe platforma de socializare, fără a fi redactat – nota trad.)”, a adăugat Chicu, subliniind că îl interesează doar critica cetățenilor Moldovei.
În replică, eurodeputatul Eugen Tomac a declarat că lui Chicu ar trebui să-i fie retrasă cetățenia României.
Demiteri și numiri
Cristina Harea, viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, a demisionat.
Comisia Electorală Centrală a aprobat mandatul noului deputat PSRM Nicolae Pascaru. Fotoliul de deputat PSRM a devenit vacant după ce socialistul Oleg Teterea a depus mandatul la 13 mai.
Protestul transportatorilor
Transportatorii de pasageri în trafic internațional au organizat un protest la Chișinău. Ei cer reluarea curselor.