Electorală
3,5 milioane de buletine vor fi tipărite pentru votarea la alegerile parlamentare anticipate. Peste 720 mii dintre acestea vor fi expediate către secțiile de vot din străinătate. În Moldova, aproximativ 75 la sută din buletine vor fi în limba română, celelalte — în limba rusă. Pentru diasporă, mai puțin de 10% din buletine vor fi în limba rusă. Comisia Electorală Centrală a publicat și adresele secțiilor de vot din străinătate. Cele mai multe — 31 — vor fi deschise în Italia.
Totodată, CEC a obligat Partidul «Platforma Demnitate și Adevăr» (DA) să transfere în buget 50 mii de lei care au fost donați pentru DA de către o companie privată, care nu are dreptul să facă așa ceva. Comentând această decizie a CEC, cei de la DA au spus că «partidul nu are acces la informația despre activitatea donatorilor».
Comisia Electorală Centrală a mai constatat că mai multe partide, inclusiv PAS și «Șor», au primit donații foarte mari de la persoane fizice care în ultimul an nu au avut niciun fel de venituri oficiale.
Sandu
Președintele Maia Sandu l-a numit pe Ștefan Țîbuleac în calitate de nou șef al Serviciului Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe lângă președinte. Totodată, Sandu i-a conferit gradul de «funcționar public — consilier de stat de clasa a III-a».
Dodon
Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat că inițiativa Maiei Sandu de a institui facilități fiscale și vamale pentru reprezentanții diasporei care doresc să aducă acasă bunurile acumulate în străinătate este «un populism electoral». Potrivit afirmațiilor lui Dodon, pentru «a întoarce cetățenii moldoveni acasă, sunt necesare cu totul alte măsuri».
Otaci
La Otaci a izbucnit un conflict interetnic care s-a transformat în proteste, încăierări în masă, blocarea drumului. Poliția și batalionul cu destinație specială «Fulger» au trebuit să intervină în această situație. Detalii — în articolul «Пошла толпа на толпу» («S-a pornit mulțimea peste mulțime»).
Autoritățile orășenești au instituit vineri unele restricții la Otaci, pentru a calma spiritele: au fost interzise adunările în masă organizate în stradă, au fost închise discotecile și a fost restricționat orarul vânzărilor de alcool. Totodată, primăria Otaci a dorit să discute despre această situație cu baronul romilor, Artur Cerari, care trăește în Soroca, dar acesta nu a putut veni. NM a discutat cu acesta la telefon. În interviul blitz «Мы уже урегулировали ситуацию» («Noi am reglementat deja situația»), Cerari și-a expus propria versiune a incidentului din cauza căruia a izbucnit conflictul, dar și a cauzelor acestuia.
Iar Alexandra Batanova, reporter NM, a scris un editorial despre conflictul de la Otaci și despre «jocul cu focul» al politicienilor din Moldova — «Враг за забором» («Inamicul din spatele gardului»).
Situația epidemiologică
88 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au înregistrat 6099 de teste. Astfel, numărul celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 256 475 de persoane. 249 465 dintre acestea s-au vindecat, 6182 au decedat (2 — în ultimele 24 de ore). 828 de persoane bolnave continuă să se trateze, 39 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 8 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Imunizare
Ministerul Sănătății a comunicat, ce reprezintă certificatul moldovenesc de vaccinare anti-COVID, dacă acesta va avea versiune electronică și dacă acest certificat va fi recunoscut în UE.
În același timp, cei de la Ministerul Sănătății nu exclud faptul că «tulpina indiană» a coronavirusului («Delta») a ajuns până în Moldova. Ministerul a transmis într-un laborator german câteva probe prelevate de la pacienții suspectați cu această tulpină. Ministerul Sănătății i-a îndemnat pe toți să se vaccineze, subliniind faptul că vaccinurile sunt eficiente și împotriva noii tulpini.
În Israel au revenit la unele restricții în legătură cu creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID. Ministerul Sănătății din această țară presupune că «tulpina indiană» a devenit motiv al noului focar de îmbolnăviri. OMS consideră că această tulpină este mult mai contagioasă și mai agresivă decât cea inițială.
Podcast NM
Timp de un an de pandemie, câțiva preoți și arhimandriți din Moldova au decedat din cauza coronavirusului. Cu toate acestea, cei mai mulți reprezentanți ai bisericii ortodoxe sunt împotriva imunizării. De ce? Și ce va face mitropolia cu lotul de Sputnik V care i-a fost livrat în mod special de la Moscova? Despre toate acestea — în ediția specială a podcastului NM «Церковь, „Спутник“ и „сатанисты“» («Biserica, Sputnik și «sataniștii»).