Electorală: secții de votare
Curtea de Apel Chișinău așa și nu a reușit să examineze la ședința de joi cererile câtorva partide împotriva deciziei CEC de a deschide peste hotare mai puține secții de votare decât a propus MAEIE. Pe parcursul zilei, reclamanții au declarat despre recuzarea a trei magistrați.
Initial, DA și PAS au cerut recuzarea a doi judecători. CA a respins această cerere. Imediat după aceasta, Dorin Chirtoacă, liderul liberalilor, care candidează pe listele Alianței pentru Unirea Românilor, a cerut recuzarea tuturor magistraților din completul de judecători. CA a respins și această cerere. Ultima recuzare a fost din nou revendicată de Partidul DA. Cu aceasta, ziua de muncă s-a încheiat.
Ședința CA s-a desfășurat pe fundalul unui protest care a fost inițiat de Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”. Participanții la protest au cerut ca în străinătate să fie deschise 190 de secții de votare, așa cum a propus MAEIE.
Iar cei de la DA au declarat că vor contesta la Curtea Supremă de Justiție decizia CEC de a majora numărul secțiilor de votare pentru locuitorii din Transnistria, dar și de a deschide secții de votare în localitățile care nu sunt controlate de Chișinău (este vorba despre Bender și comuna Corjova, raionul Dubăsari).
Electorală: Transnistria
Unele mass-media au revenit la declarația de acum o lună a lui Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale. Acesta a declarat că locuitorilor din Transnistria ar trebui să le fie interzis să voteze la alegerile din Moldova, pentru că „avem teritorii ocupate, avem oameni care ne sunt ostili”. NM a analizat, ce nu e în regulă în acest sens și de ce acest subiect este din nou actual.
„Imaginea președintelui Sandu”
Blocul PCRM-PSRM s-a adresat către Comisia Electorală Centrală cu o plângere împotriva PAS. Comuniștii și socialiștii consideră că PAS a încălcat legea folosind imaginea președintelui Maia Sandu în materialele de propagandă electorală. Blocul a cerut ca PAS să distrugă toate materialele de acest gen.
În replică, cei de la PAS au declarat că socialiștii înșiși folosesc imaginea președintelui Sandu, „vorbind neadevăruri despre ea de dimineața până seara”. Totodată, cei de la PAS au dat asigurări că vor continua să promoveze „programul de salvare a Moldovei de hoți și corupți, cu care Maia Sandu a câștigat la alegerile prezidențiale”.
Promo-LEX
Observatorii de la Promo-LEX au anunțat despre cel puțin 40 de cazuri de utilizare a resurselor administrative de către partidele participante la alegeri. Conform datelor Promo-LEX, cele mai multe încălcări de acest gen (34) au fost admise de blocul electoral PCRM-PSRM. Printre autorii încălcărilor sunt și PDM, PAS și blocul „Renato Usatîi”.
CSM
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale amendamentele la Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiție (CSM), pe care majoritatea parlamentară neformală PSRM-„Șor” a adoptat-o în luna decembrie 2020. După aceasta, ei au numit patru membri noi ai CSM. CC a declarat neconstituționale și numirile respective. Și a suspendat mandatul celor patru membri ai CSM.
Agricultorii
Ministerul Agriculturii a solicitat guvernului să aloce 47 milioane de lei pentru a acoperi parțial pierderile pe care agricultorii le-au suportat din cauza ploilor torențiale, grindinei și a vântului puternic. Conform estimărilor Ministerului Agriculturii, din cauza intemperiilor, au fost afectate 3 mii de hectare de terenuri agricole. Este vorba despre porumb, floarea soarelui, grâu, orz, sfeclă de zahăr, livezi, legume și pomușoare. În același timp, ploile torențiale au spălat drumurile din localitățile rurale și au distrus câteva poduri.
Situația epidemiologică
60 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 4946 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 255 661 de persoane. 248 384 dintre acestea s-au vindecat, 6147 au decedat (2 – în ultimele 24 de ore). 1130 de persoane bolnave continuă tratamentul, 52 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 14 – conectate la aparatele de respirației asistată.
În Moldova a scăzut brusc numărul de îmbolnăviri de COVID. Se poate oare afirma că Moldova a învins coronavirusul sau nu vom putea evita un nou val de contaminări? Totuși, câte persoane din Moldova au fost bolnave de coronavirus? Igor Pokanevych, șeful oficiului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova, ne-a vorbit despre acestea și despre multe altele în interviul «Молдову ждет новая вспышка ковида?» („Va fi un nou focar de COVID în Moldova?”).
Și despre ceea ce va fi astăzi, 11 iunie
BNM și BNR vor semna un acord de cooperare.
P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.