NM Espresso: despre Furtună-gate, fețele uitate ale războiului de pe Nistru și noul monopol pe piața de publicitate

Cronicile COVID și noile medicamente

În ultimele 24 de ore, în Moldova s-au înregistrat 501 cazuri noi de contaminare cu coronavirus. Municipiul Chișinău continuă să fie lider după numărul de infectări.

Alte 13 persoane au decedat din cauza COVID. Printre acestea, este și un bărbat de 36 de ani. Astfel, numărul total al victimelor virusului din Moldova a ajuns până la 1087 de persoane. 546 de pacienți se află în stare gravă.

În Moldova va fi adus în curând un lot de Remdesivir, medicament antiviral pentru tratamentul împotriva coronavirusului. OMS a declarat deja că acesta este unicul medicament antiviral care și-a demonstrat eficacitatea în lupta contra COVID.

Furtună-gate și victimele COVID

Nicolae Furtună, directorul Centrului Național de Sănătate Publică, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate din seara de 7 septembrie că „în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”.

În dimineața următoare, Partidul Democrat, ex-ministrul sănătății Ala Nemerenco și partidele de opoziție au cerut unanim demisia acestuia.

Furtună a încercat să salveze situația și a declarat că nu a fost înțeles corect, deoarece a avut în vedere faptul că acești bolnavi „sunt o povară din punct de vedere medical și nu social”. Dar a fost prea târziu. În curând după aceasta, președintele Igor Dodon a cerut demisia acestuia.

Iar peste încă o oră, la întrevederea cu premierul Ion Chiu, principalul epidemiolog al țării și-a dat demisia. Luându-și rămas bun, Chicu i-a mulțumit pentru profesionalism.

Chișinău și publicitatea

Continuă reparația Chișinăului: în curând, va fi reconstruită aleea pentru pietoni de pe bulevardul Grigore Vieru din centrul orașului. Pe aceasta vor apărea piste pentru cicliști.

La Țânțăreni, unde deja de trei ani este evacuat tot gunoiul din capitală, promit că până în luna decembrie vor fi finalizate lucrările de construcție a unei stații de epurare.

Iar atmosfera de pe piața de publicitate din capitală iarăși se încinge. În oraș, riscă să apară un monopolist al publicității exterioare. Datorită unui contract cu primăria semnat încă în anul 2007, compania EPA Media are dreptul să instaleze în oraș peste 1500 de panouri de publicitate. Unii operatori de publicitate l-au învinuit deja pe noul proprietar al acestei companii – „Moldpresa Grup” și Alexandru Bilinchis – de viitoarea monopolizare a pieței de publicitate exterioară.

Conflictul de pe Nistru și fețele războiului: proiect special

În anul 2020, a avut loc un nou val de proteste ale veteranilor care au luptat pe Nistru în anul 1992. Atitudinea societății față de aceștia este ambiguă. Și rareori, în spatele uniformei de camuflaj și al lozincilor, sunt văzuți oamenii vii, cu propriile istorii despre războiul care le-a schimbat viața. În noul proiect special, NM a decis să discute sincer și deschis cu participanți reali ai conflictului. Cine sunt acești oameni? Cu ce au trăit ei până la război? Ce au suferit ei la război și cu ce s-au întors acasă? Pentru ce au luptat și ce au primit, până la urmă? Citiți despre toate acestea în articolul lui Mihail Calarașan special pentru NM «Приднестровская травма. За что мы воевали на Днестре» („Trauma transnistreană. Pentru ce am luptat pe Nistru”).

Cinematografia și autocenzura

Festivalul filmului documentar „Moldox” revine în Moldova. De data aceasta, el se va desfășura nu numai la Cahul, dar și la Chișinău. În program – de la noul film al regizorului Pavel Cuzuioc din Moldova despre dificultățile comunicării moderne până la istoriile despre o femeie-colonel transgender din Germania și despre refugiații care se salvează de talibani. Într-un interviu pentru NM, Maxim Cârlan, directorul festivalului, a povestit, cum festivalul extinde în fiecare an granițele a ceea despre ce sunt gata să vorbească oamenii din regiunile din Moldova, cum este lupta contra autocenzurii și de ce și arta este o politică.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 9 septembrie:

– Partidul PACE al lui Gheorghe Cavcaliuc și Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” vor susține conferințe de presă;

– Comisia Electorală Centrală se va convoca în ședință;

– ANRE și CNA vor lansa o campanie de informare a consumatorilor despre standardele de integritate și combatere a corupției;

– Asociația Agențiilor de Publicitate va comunica în cadrul unei conferințe de presă, cum a fost redistribuită piața de publicitate;

– Comisiile parlamentare se vor întruni în ședințe.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Trei lideri de partid acuză Guvernul de subordonarea sistemului „Alegeri”. Reacție: Alegerile vor fi libere

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

Într-o conferință de presă alături de Galbur și Urîtu, Igor Munteanu a declarat că SIAS „Alegeri” ar fi fost „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale și transferat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, aflat sub jurisdicția Guvernului. „Este un atac brutal în adresa adresa independenței procesului electoral. (…) Prin această mișcare, Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date, iar partidul aflat la guvernare obține controlul politic total, inacceptabil asupra infrastructurii care procesează voturile dvs, a cetățenilor R. Moldova, cele din străinătate, precum și cele din Republica Moldova”, a spus președintele CUB.

Liderii celor trei partide consideră că găzduirea SIAS „Alegeri” de către STISC ar putea genera mai multe riscuri.

În condițiile în care Guvernul nu este un actor independent sau obiectiv, ci este un actor politic, elector, noi nu putem să avem nicio garanție asupra faptului că datele care sunt colectate din secțiile de vot, datele care sunt procesate, datele personale ale alegătorilor nu sunt folosite în mod fraudulos de către o agenție, o unitate aflată sub controlul partidului aflat la guvernare. (…) Există riscul manipulării sau întârzierii raportării de prezență la vot. Datele privind prezența la vot sunt colectate și transmise în timp reale către comisiile electorale. O eventuală manipulare a acestor date înainte prezentarea lor publică poate influența comportamentul alegătorilor, favorizând anumite strategii de mobilizare sau întârziere, sau de prezență diferențiată a partidelor în ziua votului”, a declarat Munteanu.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile celor trei politicieni, catalogându-le drept „neîntemeiate”.

Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în ultimii ani, SIAS „Alegeri” a fost ținta unor „atacuri masive”, care au reușit a fi respinse „cu succes” de către autorități. El mai precizat că, în același timp, poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă.

Alegerile din Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a adăugat Daniel Vodă.

Amintim că, pe 4 iulie, atât Comisia Electorală Centrală, cât și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au comentat subiectul dat. Acestea au menționat că STISC oferă „exclusiv” protecție tehnică SIAS „Alegeri”, însă operarea, integritatea, accesul și utilizarea rămân în continuare în gestionarea CEC. „În ceea e privește verificarea numărului de alegători care au votat, se respinge orice posibilitate de manipularea a datelor în sistem or, acestea pot fi verificate în baza proceselor-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare. În context, CEC denunță răspândirea de informații eronate și interpretări rău-intenționate referitoare la independența sa. CEC consideră că aceste informații false, propagate în spațiul public, reprezintă un atac deliberat la adresa democrației, având ca scop discreditarea instituției și obținerea de avantaje politice în perspectiva alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 28 septembrie”, a menționat Comisia Electorală Centrală.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: