NM Espresso: despre Furtună-gate, fețele uitate ale războiului de pe Nistru și noul monopol pe piața de publicitate

Cronicile COVID și noile medicamente

În ultimele 24 de ore, în Moldova s-au înregistrat 501 cazuri noi de contaminare cu coronavirus. Municipiul Chișinău continuă să fie lider după numărul de infectări.

Alte 13 persoane au decedat din cauza COVID. Printre acestea, este și un bărbat de 36 de ani. Astfel, numărul total al victimelor virusului din Moldova a ajuns până la 1087 de persoane. 546 de pacienți se află în stare gravă.

În Moldova va fi adus în curând un lot de Remdesivir, medicament antiviral pentru tratamentul împotriva coronavirusului. OMS a declarat deja că acesta este unicul medicament antiviral care și-a demonstrat eficacitatea în lupta contra COVID.

Furtună-gate și victimele COVID

Nicolae Furtună, directorul Centrului Național de Sănătate Publică, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate din seara de 7 septembrie că „în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”.

În dimineața următoare, Partidul Democrat, ex-ministrul sănătății Ala Nemerenco și partidele de opoziție au cerut unanim demisia acestuia.

Furtună a încercat să salveze situația și a declarat că nu a fost înțeles corect, deoarece a avut în vedere faptul că acești bolnavi „sunt o povară din punct de vedere medical și nu social”. Dar a fost prea târziu. În curând după aceasta, președintele Igor Dodon a cerut demisia acestuia.

Iar peste încă o oră, la întrevederea cu premierul Ion Chiu, principalul epidemiolog al țării și-a dat demisia. Luându-și rămas bun, Chicu i-a mulțumit pentru profesionalism.

Chișinău și publicitatea

Continuă reparația Chișinăului: în curând, va fi reconstruită aleea pentru pietoni de pe bulevardul Grigore Vieru din centrul orașului. Pe aceasta vor apărea piste pentru cicliști.

La Țânțăreni, unde deja de trei ani este evacuat tot gunoiul din capitală, promit că până în luna decembrie vor fi finalizate lucrările de construcție a unei stații de epurare.

Iar atmosfera de pe piața de publicitate din capitală iarăși se încinge. În oraș, riscă să apară un monopolist al publicității exterioare. Datorită unui contract cu primăria semnat încă în anul 2007, compania EPA Media are dreptul să instaleze în oraș peste 1500 de panouri de publicitate. Unii operatori de publicitate l-au învinuit deja pe noul proprietar al acestei companii – „Moldpresa Grup” și Alexandru Bilinchis – de viitoarea monopolizare a pieței de publicitate exterioară.

Conflictul de pe Nistru și fețele războiului: proiect special

În anul 2020, a avut loc un nou val de proteste ale veteranilor care au luptat pe Nistru în anul 1992. Atitudinea societății față de aceștia este ambiguă. Și rareori, în spatele uniformei de camuflaj și al lozincilor, sunt văzuți oamenii vii, cu propriile istorii despre războiul care le-a schimbat viața. În noul proiect special, NM a decis să discute sincer și deschis cu participanți reali ai conflictului. Cine sunt acești oameni? Cu ce au trăit ei până la război? Ce au suferit ei la război și cu ce s-au întors acasă? Pentru ce au luptat și ce au primit, până la urmă? Citiți despre toate acestea în articolul lui Mihail Calarașan special pentru NM «Приднестровская травма. За что мы воевали на Днестре» („Trauma transnistreană. Pentru ce am luptat pe Nistru”).

Cinematografia și autocenzura

Festivalul filmului documentar „Moldox” revine în Moldova. De data aceasta, el se va desfășura nu numai la Cahul, dar și la Chișinău. În program – de la noul film al regizorului Pavel Cuzuioc din Moldova despre dificultățile comunicării moderne până la istoriile despre o femeie-colonel transgender din Germania și despre refugiații care se salvează de talibani. Într-un interviu pentru NM, Maxim Cârlan, directorul festivalului, a povestit, cum festivalul extinde în fiecare an granițele a ceea despre ce sunt gata să vorbească oamenii din regiunile din Moldova, cum este lupta contra autocenzurii și de ce și arta este o politică.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 9 septembrie:

– Partidul PACE al lui Gheorghe Cavcaliuc și Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” vor susține conferințe de presă;

– Comisia Electorală Centrală se va convoca în ședință;

– ANRE și CNA vor lansa o campanie de informare a consumatorilor despre standardele de integritate și combatere a corupției;

– Asociația Agențiilor de Publicitate va comunica în cadrul unei conferințe de presă, cum a fost redistribuită piața de publicitate;

– Comisiile parlamentare se vor întruni în ședințe.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

Blocul Împreună, „mirat și dezamăgit” de plecarea LOC: „Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții”

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea” față de decizia Partidului „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) de a se retrage din alianța politică. Reprezentanții blocului au menționat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”, făcând referire la precedentul retragerii Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”. Totuși, au adăugat că Partidul LOC a ales să urmeze un drum similar, chiar înainte de alegerile parlamentare, „ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului”.

Blocul „Împreună” a declarat că retragerea LOC „vine într-un moment esențial pentru viitorul Republicii Moldova, când miza alegerilor parlamentare din 28 septembrie devine tot mai clară, iar strategiile Kremlinului capătă contur din ce în ce mai limpede”. „Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament”, a adăugat blocul.

Blocul a adăugat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”.

„Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar — o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului. Din punctul de vedere al membrilor Blocului Împreună, mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice. Nu vorbim despre oameni cu viziune sau proiecte pentru cetățeni, ci despre figuri motivate de frustrare și dorință de revanșă, al căror unic efect va fi încetinirea parcursului european al Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții blocului.

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea față de această alegere”: „Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova”.

Blocul a mai declarat că „în fața tentativelor repetate ale Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și de a compromite coeziunea taberei proeuropene rămâne fidel ideii de consolidare a forțelor proeuropene și va acționa, până la capăt, pentru unificarea votului proeuropean în jurul unui proiect comun, credibil și orientat spre viitor”.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”. Aceștia au mai subliniat că nu vor accepta scenarii în care „personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS”. Totodată, au lansat un apel către foștii parteneri din bloc, în special către Platforma „DA”, pentru a analiza posibilitatea unei fuziuni în perspectiva alegerilor parlamentare, sub umbrela Ligii Orașelor și Comunelor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: