NM Espresso: despre Furtună-gate, fețele uitate ale războiului de pe Nistru și noul monopol pe piața de publicitate
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre Furtună-gate, fețele uitate ale războiului de pe Nistru și noul monopol pe piața de publicitate

Cronicile COVID și noile medicamente

În ultimele 24 de ore, în Moldova s-au înregistrat 501 cazuri noi de contaminare cu coronavirus. Municipiul Chișinău continuă să fie lider după numărul de infectări.

Alte 13 persoane au decedat din cauza COVID. Printre acestea, este și un bărbat de 36 de ani. Astfel, numărul total al victimelor virusului din Moldova a ajuns până la 1087 de persoane. 546 de pacienți se află în stare gravă.

În Moldova va fi adus în curând un lot de Remdesivir, medicament antiviral pentru tratamentul împotriva coronavirusului. OMS a declarat deja că acesta este unicul medicament antiviral care și-a demonstrat eficacitatea în lupta contra COVID.

Furtună-gate și victimele COVID

Nicolae Furtună, directorul Centrului Național de Sănătate Publică, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate din seara de 7 septembrie că „în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”.

În dimineața următoare, Partidul Democrat, ex-ministrul sănătății Ala Nemerenco și partidele de opoziție au cerut unanim demisia acestuia.

Furtună a încercat să salveze situația și a declarat că nu a fost înțeles corect, deoarece a avut în vedere faptul că acești bolnavi „sunt o povară din punct de vedere medical și nu social”. Dar a fost prea târziu. În curând după aceasta, președintele Igor Dodon a cerut demisia acestuia.

Iar peste încă o oră, la întrevederea cu premierul Ion Chiu, principalul epidemiolog al țării și-a dat demisia. Luându-și rămas bun, Chicu i-a mulțumit pentru profesionalism.

Chișinău și publicitatea

Continuă reparația Chișinăului: în curând, va fi reconstruită aleea pentru pietoni de pe bulevardul Grigore Vieru din centrul orașului. Pe aceasta vor apărea piste pentru cicliști.

La Țânțăreni, unde deja de trei ani este evacuat tot gunoiul din capitală, promit că până în luna decembrie vor fi finalizate lucrările de construcție a unei stații de epurare.

Iar atmosfera de pe piața de publicitate din capitală iarăși se încinge. În oraș, riscă să apară un monopolist al publicității exterioare. Datorită unui contract cu primăria semnat încă în anul 2007, compania EPA Media are dreptul să instaleze în oraș peste 1500 de panouri de publicitate. Unii operatori de publicitate l-au învinuit deja pe noul proprietar al acestei companii – „Moldpresa Grup” și Alexandru Bilinchis – de viitoarea monopolizare a pieței de publicitate exterioară.

Conflictul de pe Nistru și fețele războiului: proiect special

În anul 2020, a avut loc un nou val de proteste ale veteranilor care au luptat pe Nistru în anul 1992. Atitudinea societății față de aceștia este ambiguă. Și rareori, în spatele uniformei de camuflaj și al lozincilor, sunt văzuți oamenii vii, cu propriile istorii despre războiul care le-a schimbat viața. În noul proiect special, NM a decis să discute sincer și deschis cu participanți reali ai conflictului. Cine sunt acești oameni? Cu ce au trăit ei până la război? Ce au suferit ei la război și cu ce s-au întors acasă? Pentru ce au luptat și ce au primit, până la urmă? Citiți despre toate acestea în articolul lui Mihail Calarașan special pentru NM «Приднестровская травма. За что мы воевали на Днестре» („Trauma transnistreană. Pentru ce am luptat pe Nistru”).

Cinematografia și autocenzura

Festivalul filmului documentar „Moldox” revine în Moldova. De data aceasta, el se va desfășura nu numai la Cahul, dar și la Chișinău. În program – de la noul film al regizorului Pavel Cuzuioc din Moldova despre dificultățile comunicării moderne până la istoriile despre o femeie-colonel transgender din Germania și despre refugiații care se salvează de talibani. Într-un interviu pentru NM, Maxim Cârlan, directorul festivalului, a povestit, cum festivalul extinde în fiecare an granițele a ceea despre ce sunt gata să vorbească oamenii din regiunile din Moldova, cum este lupta contra autocenzurii și de ce și arta este o politică.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 9 septembrie:

– Partidul PACE al lui Gheorghe Cavcaliuc și Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” vor susține conferințe de presă;

– Comisia Electorală Centrală se va convoca în ședință;

– ANRE și CNA vor lansa o campanie de informare a consumatorilor despre standardele de integritate și combatere a corupției;

– Asociația Agențiilor de Publicitate va comunica în cadrul unei conferințe de presă, cum a fost redistribuită piața de publicitate;

– Comisiile parlamentare se vor întruni în ședințe.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: