Tudor Mardei/NewsMaker

NM Espresso: despre imperiul mediatic a lui Șor, reformele în educație și promisiunile lui Ceban

Problemele educației moldovenești

Corespondenta NM Alina Mihalchina a discutat cu ministru Educației Dan Perciun. În interviu, aceștia au abordat problemele sistemului educației moldovenești. Referindu-se la scandalul care a izbucnit la Liceul din Văsieni, ministrul a menționat că situația se repetă în fiecare an, pentru că deciziile privind deschiderea claselor liceale se iau târziu. Ministrul a propus modificarea mecanismului de finanțare a școlilor: dacă instituția de învățământ nu respectă metodologia elaborată de minister, aceasta este privată de finanțarea din bugetul de stat.

În ceea ce privește reforma universitară, aceasta dă deja roade, susține Perciun. Ministrul Educației susține că au fost soluționate problemele ce țin de corupția la Universitatea Agrară. Perciun a mai spus că, pentru a supraviețui, universitățile trebuie să atragă studenți din afara țării.

De asemenea, autoritățile continuă lupta cu combaterea colectărilor ilegale de bani și promit sancțiuni dure pentru acest lucru.

În ceea ce privește minoritățile naționale, Perciun a spus că în cadrul ministerului este examinată posibilitatea predării materiilor în limbile de origine ale minorităților etnice, și nu doar în rusă. Versiunea integrală a interviului – aici.


Șor a devenit principalul mogul din presa din Moldova? 

Corespondentul NM Nicolai Paholinițchi a investigat câte redacții de presă controlează la momentul actual oligarhul fugar Ilan Șor.

Posturile Orhei TV, TV6 și Orizont TV își continuă activitatea chiar și după suspendare. Primul în Moldova și ITV s-au mutat în sediul General Media Group, care îi aparținea lui Vladimir Plahotniuc. Orizont TV rămâne al șaselea în țară la capitolul popularitate și depășește postul TV8. În afară de aceasta, Șor a preluat controlul asupra postului TV din Găgăuzia GRT. Din presa scrisă, oligarhul controlează „Komsomolskaya Pravda”.

Expertul Petru Macovei a menționat că cel mai mare holding media din toate timpurile (în Moldova) i-a aparținut lui Plahotniuc, însă momentan, cel mai mare mogul este Ilan Șor.


Maia Sandu și vizitele externe

Președinta țării Maia Sandu efectuează o vizită de stat în Portugalia. Șefa statului se va întâlni cu autoritățile de la Lisabona și va promova „proiectul de țară” – aderarea Moldovei la UE, dar și relațiile bilaterale. Pe 5 octombrie, Maia Sandu se va afla în orașul spaniol Granada, unde se va desfășura cea de-a treia ediție a summitului Comunității Politice Europene.


Druță a fost condus pe ultimul drum 

Scriitorul și dramaturgul moldovean Ion Druță a fost înmormântat așa cum și-a dorit – la Soroca, lângă „Lumânarea recunoștinței”. Au venit să îl conducă pe ultimul drum speakerul parlamentului Igor Grosu, ex-președintele țării Vladimir Voronin, primarul capitalei Ion Ceban și compozitorul Eugen Doga.

Între timp, la cetatea din Soroca au loc săpături arheologice. Printre cele mai noi descoperiri se numără un vârf de săgeată care ar data din sec. XVI.


Gaze naturale

ANRE a suspendat pentru trei luni licența companiei Rotalin Gaz Trading, cel mai mare furnizor privat de gaz din Moldova.


Ce a făcut și ce nu a făcut Ceban? 

Scrutinul local este tot mai aproape. În ce măsură și-a respectat Ion Ceban promisiunile electorale? Corespondentul NM Alexandr Nugmanov a revăzut programul electoral a lui Ceban din 2019. Și a ajuns la concluzia că multe dintre promisiuni au fost îndeplinite parțial, iar multe altele – deloc. Detalii în materialul „Ceban a promis. Ceban a făcut?” («Чебан обещал, Чебан сделал?»).


Premii Nobel 

La Stockholm a început săptămâna decernării Premiilor Nobel. Astfel, Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023. Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Astăzi vom afla laureații premiului Nobel pentru fizică.


Ce ne mai așteaptă astăzi? 

09:00 ședința Consiliului Superior al Magistraturii;

13:00 la Artcor vor fi înmânate certificatele de grant pentru beneficiarii proiectului „Răspunsul multidimensional la provocările de securitate umană”;

14:00 ședința Consiliului Superior al Procurorilor

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: