Epidemia: situația
În ultimele 24 de ore, în Moldova au fost procesate 1646 de teste, fiind depistate 366 de cazuri noi de COVID. Astfel, numărul total al celor contaminați a ajuns până la 11093 de persoane. Din acestea, 6229 s-au vindecat, 385 au decedat. 4480 de pacienți continuă tratamentul.
Conform datelor Ministerului Sănătății, cele mai multe cazuri de contaminare la 100 mii de locuitori s-au înregistrat în raionul Soroca, în Bălți, Găgăuzia și Ștefan Vodă. Chișinău este pe locul șapte, deși în capitală se înregistrează, de obicei, cele mai multe cazuri noi.
Comentând informația despre insuficiența de paturi pentru bolnavii de COVID în raioanele de sud ale Moldovei, cei de la Ministerul Sănătății au menționat că în caz de necesitate, pacienții vor fi reorientați spre spitalele unde sunt locuri. Iar cei de la guvern au comunicat că vor organiza câteva spitale de campanie și vor mai pregăti 500 de paturi pentru bolnavii de coronavirus.
Autoritățile motivează creșterea bruscă a numărului de îmbolnăviri de COVID prin faptul că cetățenii și afacerile au încetat să respecte măsurile de securitate. Poliția a efectuat verificări în aproape 300 de magazine, farmacii, frizerii și clinici stomatologice. Multe localuri au fost amendate sau închise din cauza că nu au respectat regulile de securitate. O altă cauză a înregistrării unui număr record de contaminări în ultimele zile este, potrivit autorităților, Paștele Blajinilor în Moldova, de acum o săptămână.
Iar în Transnistria, numărul îmbolnăvirilor cu COVID se micșorează. La Chișinău nu pot explica acest lucru, menționând că Ministerul Sănătății din Moldova nu dispune de toate informațiile despre situația privind coronavirusul în regiunea din stânga Nistrului.
Înăsprirea măsurilor de carantină
De la 15 iunie, instituțiile bugetare vor trece din nou la regimul de lucrul la distanță: în oficii se vor prezenta doar colaboratorii prezența cărora este obligatorie. Începând cu 12 iunie, terenurile de joacă pentru copii și cele de sport din parcuri și în curțile blocurilor din Chișinău vor fi închise. Duminică, 14 iunie, în capitală nu va circula transportul public.
Premierul Ion Chicu a declarat că în țară „ar trebui să fie restabilită disciplina precedentă” și să se revină la unele măsuri restrictive care au funcționat în perioada stării de urgență. În special, este vorba despre restricționarea regimului de lucru al transportului public „care este unul dintre cele mai mari surse de răspândire a infecției”. Totodată, Chicu a dat asigurări că autoritățile nu vor restricționa activitatea afacerilor.
Poporul e de vină?
Autoritățile învinuiesc poporul de înrăutățirea situației epidemiologice, care s-a relaxat după anularea stării de urgență și relaxarea carantinei. Parțial, așa și este. Întrebarea este alta – care a fost rolul autorităților în acest caz? Nicolai Paholinițchi a analizat această problemă în editorialul «Народ сам виноват?» („Poporul e de vină?”).
Dodon despre Plahotniuc, SUA și republica prezidențială
În noua sa emisiune „Președintele răspunde”, Dodon a vorbit mult despre ex-liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Printre altele, Dodon a înaintat pretenții Washingtonului, care, în opinia președintelui, nu este interesat de extrădarea lui Plahotniuc și de aceea nu se grăbește în acest caz. De asemenea, Dodon a criticat UE și SUA pentru faptul că acestea nu observă cum Plahotniuc cumpără deputații din Moldova, încercând să revină la guvernare. La fel, Dodon a spus că este pentru forma de guvernare prezidențială în Moldova. Potrivit lui, în așa caz, el „ar arăta unde iernează racii” tuturor corupților și „bandiților”.
Extrădarea
Curtea de Apel a menținut mandatul de arestare emis pe numele lui Plahotniuc, respingând recursul avocaților acestuia cu privire la anularea arestului. Procurorii au solicitat mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc în contextul noilor acuzații în dosarul despre furtul miliardului, care i-au fost înaintate la 18 mai. Procuratura Generală a comunicat că va expedia în SUA materialele din dosarul lui Plahotniuc pentru extrădarea acestuia în Moldova.
Un an fără Plahotniuc
La un an de la prăbușirea regimului lui Vladimir Plahotniuc, NM a realizat filmul «Молдова 2.0. Год без Плахотнюка» („Moldova 2.0. Un an fără Plahotniuc”) – despre cum a fost, ce s-a schimbat în țară timp de un an și dacă într-adevăr țara noastră și-a luat rămas-bun de la Plahotniuc. În film au fost incluse secvențe din interviurile cu politicieni din Moldova. Interviul integral cu liderul DA Andrei Năstase – în video-ul «Просто встретились две эгосистемы» („Pur și simplu s-au întâlnit două egosisteme”).