Andrei Mardari / NewsMaker

NM Espresso: despre îndemnul de a anula alegerile de la Bălți, mesajul video al lui Sandu și despre scumpirea locuințelor în Chișinău

Bălți

Ex-deputatul Arina Spătaru a contestat decizia CEC de a organiza turul doi al alegerilor primarului de Bălți în pofida excluderii din cursă a unui finalist al turului întâi. Spătaru consideră că aceste alegeri au fost compromise și ar trebui să fie anulate.

După Spătaru, și Alexandr Nesterovschi, candidatul la funcția de primar din partea Blocului PCRM-PSRM, a cerut anularea «acestor alegeri rușinoase și ilegale». În turul întâi, Nesterovschi a împărțit locul trei cu candidatul PAS. Potrivit afirmațiilor lui Nesterovschi, PSRM consideră că «aceste alegeri au fost discreditate și sunt nelegitime din punct de vedere moral, politic și juridic». Nesterovschi va boicota turul doi și i-a îndemnat și pe alți candidați să facă la fel.

Situația privind alegerile primarului de Bălți rămâne a fi incertă. Nu-i clar, între cine vor avea de ales bălțenii în turul doi, în afară de Nicolai Grigorișin. În articolul «Бельцы в тумане» («Bălți, în ceață»), NM a analizat deciziile CEC și posibilele scenarii ale evenimentelor.

Găgăuzia

În Găgăuzia a eșuat și cea de-a șaptea încercare de a alege speakerul Adunării Populare. Cum deputații găgăuzi au purtat cabina de vot timp de șase ore și de ce, până la urmă, unii deputați au părăsit ședința — aflați din articolul «Вы хотите спрятаться там и сфоткаться» («Vreți să vă ascundeți acolo și să vă fotografiați»).

Șeful statului

Președintele Maia Sandu i-a conferit «Ordinul de Onoare» Katarinei Mathernová, Directorul general adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere în cadrul Comisiei Europene.

De asemenea, Sandu a înregistrat o un mesaj video pentru popor în care a îndemnat populația să se vaccineze împotriva coronavirusului. Potrivit afirmațiilor lui Sandu, doar vaccinarea va ajuta societatea «să revină la o viață normală».

CCM

Curtea Constituțională a interzis Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) să refuze prelungirea mandatului judecătorilor fără motive întemeiate. De ce peste 30 de judecători din Moldova primesc salarii, dar nu pot examina dosare și cum «perioada de probă» a devenit un instrument de intimidare a magistraților — aflați din reportajul «ВСМ ограничили в правах» («CSM, limitat în drepturi»).

Locuințe

Prețurile la locuințe în Chișinău au explodat anul acesta cu 20-30%. Experții prezintă un complex întreg de cauze, inclusiv creșterea cererii, dată fiind sporirea accesibilității locuințelor. NM a analizat cauzele scumpirii spațiului locativ, dar și ce se va întâmpla cu prețurile în continuare.

Carburanți

Iar carburanții continuă să se ieftinească în Moldova. ANRE a redus prețurile maxime de comercializare cu amănuntul la benzina Ai-95 cu 9 bani, până la 20,17 lei, iar la motorina standard — cu 10 bani, până la 17,28 lei. Între timp, prețurile la produsele petroliere la nivel mondial au început din nou să crească, după scăderea cu 20% în luna decembrie.

Energia electrică

Moldova s-a clasat pe locul 58 în clasamentul global al tarifelor la energia electrică, cu un preț de 0,085 dolari/Kwh. Cele mai mici prețuri pentru energie electrică se atestă în Libia (0,007 dolari/Kwh), iar cele mai mari — pe Insulele Solomon (0,692 dolari/Kwh).

Podcast NM

Noul podcast NM — discuția cu activistul de mediu Evghenii Camenșcic despre motivele pentru care Moldova ar trebui să treacă de la soluționarea crizei gazelor naturale la cea climatică și cum aceasta ar putea fi salvată de o altă abordare a încălzirii.

Date meteo

Potrivit prognozelor sinopticienilor, în Moldova se așteaptă răcirea vremii și lapoviță. Deci, îmbrăcați-vă mai cald și nu uitați umbrela acasă.

Situația epidemiologică

România înăsprește începând cu 10 decembrie regulile de intrare în țară pentru cetățenii străini.

Iar în Moldova s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 588 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus, inclusiv la 12 lucrători medicali. Ministerul Sănătății a anunțat despre 26 de persoane răpuse de Covid, dintre care o persoană a decedat în ultimele 24 de ore, celelalte — mai devreme, dar nu au fost incluse în statistica generală.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 8 decembrie

  • Guvernul se va întruni în ședință.
  • Va avea loc ședința CEC și cea a Consiliului Superior al Procurorilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: