NM Espresso: despre îndemnul de a anula alegerile de la Bălți, mesajul video al lui Sandu și despre scumpirea locuințelor în Chișinău
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre îndemnul de a anula alegerile de la Bălți, mesajul video al lui Sandu și despre scumpirea locuințelor în Chișinău

Bălți

Ex-deputatul Arina Spătaru a contestat decizia CEC de a organiza turul doi al alegerilor primarului de Bălți în pofida excluderii din cursă a unui finalist al turului întâi. Spătaru consideră că aceste alegeri au fost compromise și ar trebui să fie anulate.

După Spătaru, și Alexandr Nesterovschi, candidatul la funcția de primar din partea Blocului PCRM-PSRM, a cerut anularea «acestor alegeri rușinoase și ilegale». În turul întâi, Nesterovschi a împărțit locul trei cu candidatul PAS. Potrivit afirmațiilor lui Nesterovschi, PSRM consideră că «aceste alegeri au fost discreditate și sunt nelegitime din punct de vedere moral, politic și juridic». Nesterovschi va boicota turul doi și i-a îndemnat și pe alți candidați să facă la fel.

Situația privind alegerile primarului de Bălți rămâne a fi incertă. Nu-i clar, între cine vor avea de ales bălțenii în turul doi, în afară de Nicolai Grigorișin. În articolul «Бельцы в тумане» («Bălți, în ceață»), NM a analizat deciziile CEC și posibilele scenarii ale evenimentelor.

Găgăuzia

În Găgăuzia a eșuat și cea de-a șaptea încercare de a alege speakerul Adunării Populare. Cum deputații găgăuzi au purtat cabina de vot timp de șase ore și de ce, până la urmă, unii deputați au părăsit ședința — aflați din articolul «Вы хотите спрятаться там и сфоткаться» («Vreți să vă ascundeți acolo și să vă fotografiați»).

Șeful statului

Președintele Maia Sandu i-a conferit «Ordinul de Onoare» Katarinei Mathernová, Directorul general adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere în cadrul Comisiei Europene.

De asemenea, Sandu a înregistrat o un mesaj video pentru popor în care a îndemnat populația să se vaccineze împotriva coronavirusului. Potrivit afirmațiilor lui Sandu, doar vaccinarea va ajuta societatea «să revină la o viață normală».

CCM

Curtea Constituțională a interzis Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) să refuze prelungirea mandatului judecătorilor fără motive întemeiate. De ce peste 30 de judecători din Moldova primesc salarii, dar nu pot examina dosare și cum «perioada de probă» a devenit un instrument de intimidare a magistraților — aflați din reportajul «ВСМ ограничили в правах» («CSM, limitat în drepturi»).

Locuințe

Prețurile la locuințe în Chișinău au explodat anul acesta cu 20-30%. Experții prezintă un complex întreg de cauze, inclusiv creșterea cererii, dată fiind sporirea accesibilității locuințelor. NM a analizat cauzele scumpirii spațiului locativ, dar și ce se va întâmpla cu prețurile în continuare.

Carburanți

Iar carburanții continuă să se ieftinească în Moldova. ANRE a redus prețurile maxime de comercializare cu amănuntul la benzina Ai-95 cu 9 bani, până la 20,17 lei, iar la motorina standard — cu 10 bani, până la 17,28 lei. Între timp, prețurile la produsele petroliere la nivel mondial au început din nou să crească, după scăderea cu 20% în luna decembrie.

Energia electrică

Moldova s-a clasat pe locul 58 în clasamentul global al tarifelor la energia electrică, cu un preț de 0,085 dolari/Kwh. Cele mai mici prețuri pentru energie electrică se atestă în Libia (0,007 dolari/Kwh), iar cele mai mari — pe Insulele Solomon (0,692 dolari/Kwh).

Podcast NM

Noul podcast NM — discuția cu activistul de mediu Evghenii Camenșcic despre motivele pentru care Moldova ar trebui să treacă de la soluționarea crizei gazelor naturale la cea climatică și cum aceasta ar putea fi salvată de o altă abordare a încălzirii.

Date meteo

Potrivit prognozelor sinopticienilor, în Moldova se așteaptă răcirea vremii și lapoviță. Deci, îmbrăcați-vă mai cald și nu uitați umbrela acasă.

Situația epidemiologică

România înăsprește începând cu 10 decembrie regulile de intrare în țară pentru cetățenii străini.

Iar în Moldova s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 588 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus, inclusiv la 12 lucrători medicali. Ministerul Sănătății a anunțat despre 26 de persoane răpuse de Covid, dintre care o persoană a decedat în ultimele 24 de ore, celelalte — mai devreme, dar nu au fost incluse în statistica generală.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 8 decembrie

  • Guvernul se va întruni în ședință.
  • Va avea loc ședința CEC și cea a Consiliului Superior al Procurorilor.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: