Războiul din Ucraina
Serviciul de Urgență al Ucrainei a anunțat că de când s-a declanșat războiul, în țară au fost deteriorate 3780 de blocuri de locuit, iar 651 de case au fost distruse complet. Primarul orașului Borispol (regiunea Kiev) a recomandat locuitorilor să plece din oraș. Luni, s-a reușit evacuarea a peste 8 mii de persoane din zonele de luptă prin coridoare coordonate.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că rezultatele negocierilor cu Rusia privind Crimeea și Donbass vor fi expuse la un referendum național. Totodată, Zelenski a ținut un discurs în fața deputaților din parlamentul Italiei și a cerut ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie înăsprite și mai mult.
Legea din Rusia cu privire la «fake»-urile despre războiul din Ucraina a fost extinsă. Cei de la Kremlin au declarat că aud opiniile cetățenilor Rusiei care se declară împotriva războiului, dar aceștia sunt în minoritate. Potrivit datelor Kremlinului, 75 la sută din ruși susțin operațiunea militară din Ucraina.
UE și Moldova
În calea sa spre UE, Moldova va trebui să parcurgă aceleași etape de integrare ca și alte țări. UE monitorizează cu strictețe respectarea regulilor de aderare la UE, a declarat Șeful Delegației UE în Moldova Jānis Mažeiks, comentând cererea Moldovei de aderare la UE. Referindu-se la Transnistria, oficialul a menționat că UE stabilește relații cu Moldova în baza recunoașterii integrității teritoriale a țării.
România, Germania și Franța au inițiat crearea «Platformei de sprijin pentru Republica Moldova» și au chemat comunitatea internațională să acorde ajutor Moldovei să depășească criza umanitară și cea economică. Este vorba despre donațiile care vor sprijini Chișinăul în criza refugiaților, precum și în consolidarea economiei și a energeticii.
Moldova și războiul
Elveția va acorda Moldovei 1,9 milioane de euro pentru gestionarea fluxului de refugiați. Anunțul a fost făcut de către președintele Confederației Elvețiene Ignazio Cassis, în urma întrevederii cu președintele Maia Sandu la Chișinău. Cassis a mai spus că Asociația Europeană a Liberului Schimb (din care fac parte Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein) examinează oportunitatea semnării unui acord de liber schimb cu Republica Moldova. În același timp, cei doi președinți au comunicat că Ambasada Elveției la Kiev se va transfera temporar la Chișinău.
OMS a promis Moldovei 2 milioane de euro pentru soluționarea crizei migranților provocate de războiul din Ucraina. Potrivit datelor Chișinăului, peste 1,3 milioane de refugiați ucraineni au solicitat asistență medicală în Moldova, 400 de persoane dintre acestea au fost internate. Moldova speră că va acoperi aceste cheltuieli cu ajutorul partenerilor externi.
Refugiații
Odessa a devenit un punct de tranzit pentru mulți ucraineni care fug din calea războiului. De aici, ei pleacă în țările din Occident sau în Moldova. Istoriile câtorva refugiați — în noul reportaj NM de la Odessa «Обстановка — война» («Atmosfera — e război»).
Transnistria
Despre alertele cu bombă în Transnistria s-a anunțat și marți. De data aceasta, persoane necunoscute au anunțat despre dispozitive explozibile amplasate în centrele comerciale din Râbnița. Luni, persoane necunoscute au anunțat despre «bombe» în școlile din stânga Nistrului și au cerut eliberarea regiunii transnistrene de «ocupația rusă». Ce se știe despre toate acestea și ce declară în acest sens cei de la Tiraspol și Chișinău — aflați din articolul «Бомбы» в школах и торговых центрах” («Bombe în școli și în centrele comerciale»).
Gazele naturale
«Moldovagaz» a anunțat că în luna aprilie, prețul de achiziție al gazelor naturale rusești ar putea depăși 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi. Cauzele — modificarea formulei de calcul a prețului în perioada caldă a anului și prețurile record la gazele naturale în Europa. Cei de la «Moldovagaz» nu au precizat dacă acest lucru se va răsfrânge asupra tarifului. Însă în noul tarif la gazele naturale, care a fost aprobat în luna ianuarie, este inclus prețul gazelor de 620 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Guvernul a anunțat că din luna aprilie, va înceta să mai compenseze facturile consumatorilor la gazele naturale. Și au dat asigurări că cel puțin în luna aprilie, nu vor majora tariful, în pofida creșterii prețului de achiziție al gazelor naturale.
Carburanți
Carburanții s-au mai ieftinit puțin în Moldova. Prețul de achiziție cu amănuntul al benzinei Ai-95 s-a redus cu 14 bani — până la 27,26 lei pentru un litru, iar cel al motorinei — cu 15 bani, până la 26,55 lei pentru un litru.
TikTok
Războiul din Ucraina e acum peste tot: în presă, rețelele de socializare, bloguri și mesagerii. Chiar și un serviciu aparent pur de divertisment precum TikTok a fost zguduit de război. NM a prezentat în articolul «TikTok ушел на фронт» («TikTok a plecat pe front»), ce poți găsi astăzi în această aplicație populară de divertisment și ce mai e în vogă acum pe TikTok.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 23 martie
- Ședința Guvernului.
- Ședința Consiliului Audiovizualului.