Epidemia: situația
632 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în Moldova, după ce s-au procesat 2736 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat a crescut până la 38372 de persoane. Peste 27 de mii dintre acestea s-au însănătoșit, 1037 au decedat (13 — astăzi). 10319 pacienți continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 537 dintre ei fiind în stare gravă, iar 36 — conectați la aparatele de respirație asistată.
Din cauza creșterii numărului de cazuri active de coronavirus, autoritățile pregătesc locuri suplimentare în spitalul din Basarabeasca și la Institutul Mamei și Copilului (pentru copiii care s-au infectat cu COVID). Anterior, Ministerul Sănătății a anunțat că SCR a pregătit 120 de paturi suplimentare pentru persoanele bolnave de coronavirus care sunt în stare gravă.
Guvernul și banii
Guvernul a propus să fie reduse veniturile și cheltuielile în bugetul de stat. În consecință, deficitul bugetar se va micșora cu 1,2 miliarde de lei (până la 16 miliarde) — de la 8,5% până la 8%. Reducerea deficitului constituie una dintre condițiile noului program de creditare al FMI.
Președintele și distincțiile de stat
Președintele Igor Dodon a decorat-o pe Viorica Dumbrăveanu, ministrul sănătății, cu Ordinul de Onoare. De distincții de stat, pe care președintele le înmânează anual, s-au mai învrednicit Vladimir Țurcan, judecător la Curtea Constituțională, regizorul Valeriu Jereghi, procurorul Iurie Ghervas și alți funcționari, oameni de știință și de cultură, dar și doi medici.
Președintele și Moldova
Coronavirusul e coronavirus, dar alegerile sunt alegeri. Luând în calcul declarațiile și acuzațiile pretențioase din fiecare zi, forțele politice principale s-au afundat deja cu totul în cursa prezidențială care abia a început oficial. Veaceslav Balan, expert în domeniul drepturilor omului, consideră că în spatele acestei lupte politice, este trecută cu vederea o problemă fundamentală. Care este această problemă și de ce Moldova ar trebui să o soluționeze — el a scris despre aceasta în editorialul «Нужен ли Молдове президент?» («Dar oare Moldova are nevoie de președinte?»).
Alegerile și diaspora
Comisia Electorală Centrală consideră că în condițiile pandemiei de coronavirus, organizarea alegerilor peste hotare va fi dificilă. Autoritățile Moldovei s-au adresat către guvernele țărilor în care există diaspore mari ale moldovenilor cu rugămintea de a permite deschiderea acolo a secțiilor de votare în perioada alegerilor prezidențiale de la 1 noiembrie.
Pensionarii și pensiile
Autoritățile au decis să majoreze de la 700 până la 900 de lei îndemnizația unică pentru pensionarii care primesc o pensie mai mică de 3 mii de lei. În acest scop, în buget sunt prevăzute peste 133 milioane de lei. Îndemnizațiile vor fi acordate începând cu 1 octombrie. Pentru aceeași dată este prevăzută și cea de-a doua indexare a pensiilor din acest an.
Șor și furtul miliardului
Israelul a refuzat să-l extrădeze în Moldova pe Ilan Șor. Și asta a fost încă acum un an. A refuzat pentru că Șor este cetățean al Israelului. «Iar Israel, la fel ca și Moldova, nu-și extrădează cetățenii», a menționat procurorul general Alexandru Stoianoglo. Dar NM a aflat că legislația Israelului prevede totuși posibilitatea de a-și extrăda cetățenii. Pentru aceasta însă e nevoie de respectarea anumitor condiții.
Stoianoglo a mai spus că investigația furtului miliardului se confruntă cu opoziția și chiar sabotajul — și în interiorul procuraturii, și în sistemul judiciar. Procurorul general a menționat că în acest caz, «aproape nimeni nu cooperează cu ancheta, pentru că oamenii încă trăiesc cu frică».
Test NM
De la începutul epidemiei, măsurile restrictive în Moldova ba erau înăsprite, ba relaxate. Mulți nu mai înțeleg deja, ce e permis acum în Moldova și ce e interzis. Iată, se pare că și premierul Ion Chicu nu mai înțelege, deși el însuși a aprobat aceste măsuri. Puteți afla, cum vă orientați în restricțiile-permisiunile de astăzi susținând testul NM «Сыну Кику можно, а мне нет?» («Fiul lui Chicu are voie, iar eu nu?»).
Apropo, comentând nunta fiului lui Chicu, Dodon a reamintit că a fost împotriva interzicerii de a organiza nunți: pentru că «viața merge înainte, trebuie să nască deja mireasa, dar lor nu le dau voie să facă nuntă». În opinia lui Dodon, Chicu nu trebuia să ascundă nunta, ci să vorbească deschis despre ea și să invite jurnaliștii, ca aceștia să vadă câți oaspeți sunt și ca să nu fie «interpretări și discuții urâte».
Și despre ceea ce va fi astăzi, 4 septembrie
- Consiliul Superior al Procurorilor se va întruni în ședință.
- Președintele Igor Dodon va răspunde la întrebările jurnaliștilor într-o nouă ediție a emisiunii «Președintele Răspunde».