Premierul
Premierul Natalia Gavrilița a comunicat într-un interviu pentru Euronews că autoritățile Moldovei intenționează să elimine monopolul în diferite sectoare ale economiei moldovenești, ca să le facă mai atractive pentru investitorii străini. Ea a mai menționat că guvernul va realiza reforme și va combate corupția nu pentru a fi pe placul Uniunii Europene, ci pentru a îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor țării. Și aceasta va contribui, printre altele, la integrarea Transnistriei, a mai spus Gavrilița.
Furtul miliardului
Gavrilița a solicitat sprijinul Europei în reținerea celor care figurează în dosarul despre furtul miliardului. Conturile și imobilele acestora se află în Europa, ceea ce le permite «să se bucure de modul de viață european». Premierul a precizat că este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon, doi dintre aceștia aflându-se acum în Europa, iar cel de-al treilea — în Israel.
În aceeași zi, s-a anunțat că în Belgia a fost arestată Olga Bondarciuc, notarul care se afla în căutare internațională. Bondarciuc este vizată în raportul Kroll-2 ca fiind unul dintre acționarii Unibank, după ce a luat un credit de 1 milion de lei. Aceasta a legalizat mai multe contracte încheiate de către companiile lui Plahotniuc, Șor și Platon.
Bani
UE a alocat Moldovei 36 milioane de euro pentru combaterea pandemiei și relansarea economică. Este prima tranșă din cele 600 milioane de euro pe care Uniunea Europeană este dispusă să le ofere Moldovei pentru realizarea planului de relansare economică a Moldovei cu durata de trei ani.
Vizite
Borut Pahor, președintele Sloveniei, va efectua o vizită de două zile în Moldova. Programul vizitei include întrevederi cu primele persoane oficiale ale Moldovei, precum și o vizită la unul dintre liceele din Chișinău și plantarea unui arbore la Grădina Botanică. Slovenia deține președinția în Consiliul UE până la sfârșitul acestui an.
CEC
Președintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Angelica Caraman, a fost aleasă să dețină președinția Asociației Oficialilor Electorali din Europa (ACEEEO) în perioada 2022-2023. Candidatura sa a fost votată la Adunarea Generală a ACEEEO, care a avut loc la București. ACEEEO este constituită din 24 de țări din Europa de Est și din spațiul postsovietic.
CEDO
Diana Scobioală, directorul Institutului Național al Justiției, va reprezenta Moldova în calitate de judecător la CEDO. Din cei doi candidați propuși APCE spre examinare, a fost votată Scobioală.
Afaceri
Restauratorii s-au adresat către autorități cu solicitarea de a ajusta restricțiile instituite recent pentru clienții restaurantelor și ai cafenelelor. Restauratorii au propus să fie anulată prezentarea certificatelor COVID de către clienții care se află la terase ori vin după mâncare «la pachet». Altfel spus, aceste certificate să fie obligatorii doar pentru clienții din interiorul localurilor.
Situația epidemiologică
1209 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 28 de lucrători medicali. Alte 19 persoane cu vârste cuprinse între 47 și 79 de ani au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID. 9405 persoane contaminate continuă tratamentul, 158 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 16 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Cei de la Ministerul Sănătății au anunțat că în ultima săptămână, mortalitatea cauzată de COVID a crescut cu 35%, iar morbiditatea — cu 6%. Cele mai multe persoane contaminate (81%) suportă o formă ușoară a coronavirusului.
Iar în România s-a înregistrat un nou record zilnic de contaminări: 11 049 de cazuri noi, 180 dintre acestea fiind repetate. Recent, în România a fost inițiată imunizarea cu cea de-a treia doză a vaccinului împotriva coronavirusului a persoanelor care și-au administrat deja două doze.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 29 septembrie
- Vor avea loc ședințele comisiilor parlamentare.
- Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, va veni într-o vizită în Moldova.
- În urma întrevederii la Chișinău, Steinmeier și Sandu vor susține un briefing.