Război, declarații, amenințări
Alexei Arestovici, consilierul președintelui Ucrainei, a declarat că Ucraina «este capabilă să răspundă pe măsură» la orice atacuri din partea forțelor ruse. Arestovici a răspuns astfel la amenințările Ministerului rus al Apărării de a lansa bombardamente asupra centrelor decizionale din Ucraina dacă armata ucraineană va continua tentativele de a ataca obiectivele de pe teritoriul Rusiei. «Suntem mereu pregătiți pentru asta, să zboare, vom vedea. Vreți să escaladați, să escaladăm», a propus Arestovici.
Câteva ore mai târziu, autoritățile regiunii Breansk au raportat despre bombardarea satului Klimovo de către trupele ucrainene. Această localitate se află la 20 km de frontiera ruso-ucraineană.
Comentând informațiile Kievului despre atacul cu rachete ucrainene asupra crucișătorului «Moskva» al flotei Mării Negre, Ministerul rus al Apărării a confirmat faptul că nava a fost avariată, doar că în urma unei detonări a munițiilor care a fost provocată de un incendiu.
Cei de la Moscova au comentat și intenția Finlandei și a Suediei de a adera la NATO. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia va trebui să-și consolideze frontierele în zona respectivă și să transporte arme nucleare în regiunea Baltică, au avertizat cei din Consiliul Suprem de Securitate al Federației Ruse.
Republica Moldova și partenerii
Premierul Natalia Gavrilița și premierul Belgiei Alexander De Croo au discutat la Chișinău probleme privind cooperarea dintre cele două țări în domeniul securității regionale. Gavrilița l-a mai informat pe De Croo, cum luptă Republica Moldova împotriva dezinformării și a propagandei, în special, împotriva propagandei simbolurilor de război. În Republica Moldova, se dorește includerea panglicii Sf. Gheorghe la aceste simboluri.
Panglica Sf. Gheorghe
Majoritatea parlamentară a votat în lectură finală un proiect de lege care interzice utilizarea în Republica Moldova a panglicii Sf. Gheorghe și a semnelor Z și V ca fiind simboluri ale agresiunii militare din partea Rusiei. În semn de protest împotriva interzicerii panglicii Sf. Gheorghe, comuniștii au părăsit sala de ședințe. Socialiștii au lipsit de la această ședință — ei au protestat la Cahul.
Și deputații partidului «Șor» au părăsit sala de ședințe în semn de protest. Doar că înainte de examinarea acestui proiect. Deputații de la «Șor» s-au arătat indignați din cauza că majoritatea parlamentară le ignoră inițiativele legislative. Partidul «Șor» a mai anunțat că la 16 aprilie, vor organiza proteste antiguvernamentale în toată țara.
Energia electrică
Tarifele la energia electrică ar putea să crească și mai mult în Republica Moldova. Conform unei decizii a autorităților, tariful va fi majorat din nou dacă prețul la energia electrică pe care ÎS «Energocom» o va achiziționa începând cu data de 1 mai pe piețele externe va fi mai mare cu mai mult de 5% decât prețul actual.
Gazele naturale
Autoritățile moldovenești au decis să majoreze cu 3,6 milioane metri cubi, adică până la 18,5 milioane de metri cubi rezervele de gaze naturale pe care Republica Moldova le depozitează în România pentru situații excepționale. Reamintim că la 1 mai, conform contractului, «Gazprom» ar putea sista livrările de gaze naturale în Republica Moldova, din cauza că Chișinăul n-a organizat în termenele stabilite evaluarea datoriei istorice a companiei «Moldovagaz» față de «Gazprom».
Recolte
Anul acesta, fermierii din Republica Moldova s-au confruntat cu probleme grave: prețuri înalte la carburanți și îngrășăminte, dificultăți de logistică și incertitudinea privind piața de desfacere. NM a analizat în articolul «Война и урожай» («Războiul și recoltele»), ce se va întâmpla anul acesta cu recoltele și prețurile la produsele agricole din Republica Moldova.
Transport
Călătoria cu transportul public din Chișinău ar putea să se scumpească până la 6 lei. Această chestiune a fost discutată în cadrul audierilor publice de la primărie. Autoritățile municipale au reamintit că acest tarif nu a mai fost majorat din anul 2009. Din această cauză, transportul public din capitală suportă pierderi mari, iar primăria este nevoită să acorde compensații de până la 1 miliard de lei anual.
Interviu NM
Vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spânu a vorbit într-un interviu pentru NM despre contractul pentru gazele naturale, securitatea energetică a Republicii Moldova, prețul la energia electrică, construcțiile ilegale din capitală, drumuri și multe altele. Interviul live cu Andrei Spânu.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 15 aprilie
- Ședința Consiliului Superior al Magistraturii și a Consiliului Audiovizualului.
Bună dimineața.