Epidemia: situația
356 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 1996 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 21 798 de persoane. 14 856 din acestea s-au vindecat, iar 712 au decedat. 6 230 de pacienți continuă tratamentul, 404 dintre ei fiind în stare gravă, iar 25 — conectați la aparatele de respirație asistată.
Un nou record negativ zilnic a fost înregistrat azi în România — 1030 de cazuri noi de coronavirus, numărul total al celor care s-au infectat depășind 40 mii de persoane. Un nou focar de contaminări a fost înregistrat și în Ucraina, unde s-au depistat peste 61 mii de cazuri de COVID. Iar la nivel mondial, numărul celor care s-au contaminat a depășit 15 milioane de persoane. Aproape o jumătate din acestea sunt din SUA (3,9 milioane), Brazilia (2,15 milioane) și India (1,19 milioane).
Școlile
Frecventarea școlilor din Chișinău începând cu 1 septembrie va fi obligatorie pentru elevii din clasele întâi și cele absolvente. Celelalte clase, cel mai probabil, vor învăța în ture, iar o parte din lecții se vor desfășura în regim online. Aceasta este decizia primăriei capitalei, după ce a discutat metodele posibile prin care să protejeze elevii de coronavirus.
Leul
Leul moldovenesc continuă constant să se consolideze: pentru prima dată în ultimii doi ani, un dolar costă mai puțin de 17 lei. Experții susțin că motivul principal în acest sens îl constituie scumpirea leului — este vorba despre scăderea consumului și, în consecință, reducerea cererii de valută din partea importatorilor. NM a analizat, cum se va răsfrânge consolidarea leului asupra consumatorilor și a producătorilor, dar și dacă ne-am putea aștepta în timpul apropiat la fluctuații puternice ale cursului.
Sistemul judiciar
Zilele acestea, Curtea de Apel a anulat sentința pronunțată «Grupului Petrenco» și a expediat dosarul spre reexaminare. De menționat că acum un an, la emiterea sentinței, una dintre magistrate și-a expus «opinia specială» despre nevinovăția inculpaților. NM a publicat istoria magistratei Svetlana Balmuș și a dosarului «Grupului Petrenco» în articolul «Как судебная система Молдовы наказывает за „особое мнение“» («Cum sistemul judiciar din Moldova pedepsește pentru `opinii deosebite`»).
Protestul de la Ambasada Armeniei
Câteva zeci de simpatizanți și membri ai Congresului Azerilor au organizat la Chișinău un protest lângă Ambasada Armeniei, din cauza agravării conflictului dintre Baku și Erevan. Protestatarii au cerut Armeniei să întoarcă Karabahul. Protestul s-a încheiat cu o altercație dintre polițiști și reprezentanții comunității armenilor. Cei de la poliție au comunicat că participanții la confruntare vor fi atrași la răspundere.
Transnistria
Ghennadii Kuzimicev, fostul șef al MAI din Transnistria, condamnat acum doi ani pentru contrabandă, a fost ținut de unul singur, în toată această perioadă, într-o celulă dintr-o închisoare de lângă Tiraspol. Periodic, el este maltratat, medicii nu au acces la el și așa și nu i-au permis să ia cunoștință de materialele dosarului și de sentință. Veaceslav Țurcan, avocat din Chișinău, ne-a povestit în interviul pentru NM «Безнаказанность в Приднестровье рождает монстров» («Lipsa de pedeapsă în Transnistria naște monștri»), ce nu e în regulă cu acest dosar, de ce la Kuzimicev nu are acces avocatul său și care este principala «fărădelege» a sistemului de drept din Transnistria.
Graffiti
Decizia primăriei municipiului Chișinău de a oferi zona de sub podul de la Telecentru pentru a fi amenajată cu picturi murale cu caracter publicitar i-a revoltat pe activiștii OccupyGuguță. Ei au reamintit că acest spațiu a fost mai mult de 20 de ani o platformă de creație pentru pictorii autohtoni. «Acești 20 de ani urmează să fie acoperiți de încă un covor pseudo-patriotic», au declarat activiștii și au cerut ca acest spațiu să rămână liber pentru toți artiștii graffiti.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 23 iulie
- Consiliul Municipal Chișinău se va întruni în ședință.
- Va avea loc ședința Consiliului Audiovizualului.
- Transparency International va prezenta rezultatele unui studiu despre interesele de conflict și restricțiile în organele puterii.