Coronavirusul: ce se întâmplă în Moldova
În ultimele 24 de ore, în Moldova s-au înregistrat 24 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Astfel, numărul total al bolnavilor a crescut până la 149. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, 20 din ei sunt în stare gravă.
Spitalele
Primarul de Chișinău Ion Ceban a comunicat că, în caz de necesitate, bolnavii de coronavirus vor fi plasați în sanatoriile de la Vadul lui Vodă.
Medicii
În condiții de carantină, medicii de familie au început să activeze în special la telefon și online, iar rețetele sunt transmise pe e-mail.
Avocatul Poporului Mihai Cotorobai a declarat că la Chișinău, mulți medici intenționează să depună cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție. Ministerul Sănătății a răspuns că toate spitalele, mai ales cele în care sunt tratați bolnavii de Covid-19, sunt asigurate cu toate cele necesare.
Totodată, autoritățile au explicat de ce a fost demis directorul SCR Andrei Ciubotaru: pentru încălcarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale. El a fost demis după ce a decis efectuarea testelor de coronavirus pentru colaboratorii spitalului, fără a informa Ministerul Sănătății în acest sens.
Armata
În timpul nopții, la Chișinău au fost eliminate mitralierele de pe mașinile blindate care au fost scoase pe străzile orașului. Ministerul Apărării a explicat acest lucru prin faptul că nu a reușit să pregătească tehnica militară pentru ieșirea în oraș și a dat asigurări că armele nu erau încărcate.
Carantina
Epidemia de coronavirus i-a forțat pe mulți să-și schimbe radical obiceiurile și stilul de viață, dar și serviciul și să se gândească la ceea ce va urma după Covid-19. NM prezintă istoriile unor transnistreni care au povestit, cum au ajuns acasă din Europa, la mijlocul lunii martie, de ce și-au schimbat serviciul și cum fac față preocupărilor despre epidemie și despre viitor.
Noul reportaj despre cum trăiește Moldova în condiții de carantină este de la Cahul. NM relatează, ce material recomandă farmaciile din Cahul pentru coaserea măștilor, de ce polițiștii locali au înregistrat un spot și cum «Apă-canal» de aici a decis să deconecteze apa.
La fel, noi continuăm să publicăm «jurnalul nostru de carantină»: reporterii și redactorii NM povestesc, cum trăiesc și lucrează în condiții de carantină. Așadar — miercuri cu Alexandra Batanova: «Попытки медитации, „тайный офис“ и идеальное убийство» («Încercările de a medita, „oficiul secret“ și omorul perfect»).
Ajutoarele
Primul lot de ajutoare din China a ajuns în Moldova: 1,5 mii de teste pentru diagnosticarea coronavirusului.
Un om de afaceri din Moldova a transmis spitalelor șapte aparate de ventilare artificială a plămânilor. Autoritățile nu au dezvăluit identitatea acestuia. Ce ajutoare mai oferă antreprenorii în combaterea pandemiei, puteți afla din articolul «Бизнес против коронавируса» («Businessul împotriva coronavirusului»).
Energia electrică
Autoritățile au decis să renunțe deocamdată la licitația pentru livrarea energiei electrice, care se organizează anual până la 1 aprilie. Și au decis că de la 1 aprilie până la 1 iulie, energia electrică va fi livrată în Moldova de către întreprinderea de stat «Energocom», care o va achiziționa de la un furnizor.
De la ministru la secretar de stat
Fostul ministru al economiei, Anatol Usatîi a fost numit secretar de stat al acestui minister. Usatîi a fost lipsit de fotoliul de ministru la 16 martie, când socialiștii au împărțit cu democrații locurile în guvern, formând coaliție cu aceștia.
Presa
Consiliul Audiovizualului (CA) a obligat toate posturile de televiziune și cele de radio să prezinte informații despre coronavirus doar din surse de încredere. În acest sens, CA a avut în vedere Comisia pentru Situații Excepționale, guvernul, Ministerul Sănătății și OMS. Totodată, CA a interzis expunerea în emisie a propriei opinii despre pandemia de coronavirus.
Violul de la Tvardița
Procurorul general Alexandru Stoianoglo a dat indicații ca dosarul despre violul în grup al unei adolescente de 16 ani, care a avut loc la 15 martie, la Tvardița, să fie transmis la Chișinău. Investigațiile vor fi coordonate de către Procuratura pentru Cauze Speciale. Stoianoglo a mai dispus să fie verificate acțiunile poliției și ale procuraturii de la Taraclia, care au gestionat această infracțiune.
Examenele de absolvire
Ministerul Educației a aprobat orarul pretestărilor pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a. Examenele vor avea loc în regim online, de la 30 martie până la 10 aprilie. Acestea nu vor fi apreciate cu note.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 26 martie
- Va avea loc ședința Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei de coronavirus.
- Ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu va comunica în cadrul briefingului informațiile de ultimă oră despre coronavirus.