Proteste — 2023
În dimineața de 26 ianuarie, membrii partidului «Șor» s-au adresat către Curtea Constituțională cu solicitarea de a verifica legalitatea deciziei guvernului, conform căreia în anul 2023, pensiile vor fi indexate doar cu 14,4% (în loc de 30%, adică la nivelul inflației). Remarcăm că anterior, și socialiștii au depus o sesizare în acest sens la Curtea Constituțională.
Și, se pare, pentru a nu se împrăștia așa, pur și simplu, au decis să organizeze un protest în centrul capitalei. Activiștii partidului «Șor», adunați la o măsuță cu crupe, au scandat: «V-ați vândut poporul», «Jos dictatura!», «Rușine» și, în mod tradițional, au acuzat guvernarea de situația economică dificilă.
Menționăm că au fost proteste nu doar la Chișinău, dar și la Strasbourg, unde s-au deplasat jurnaliștii posturilor de televiziune închise temporar. Înainte de aceasta, ei au fost la București. Aceștia au protestat lângă sediul Consiliului Europei, pentru «a atrage atenția societății, pentru a discuta problema cu care ne confruntăm». De fapt, despre proteste a vorbit și primarul de Chișinău, Ceban, și liderul de onoare al Partidului Socialiștilor, Dodon.
Chișinău va rămâne fără apă?
Furnizorul de energie electrică «Premier Energy» a recurs la măsuri extreme, declarând că, din cauza datoriilor, va deconecta căteva locuri de consum ale întreprinderii «Apă-Canal Chișinău». Potrivit datelor furnizorului, datoria totală a întreprinderii «Apă-Canal Chișinău» constituie 73,2 milioane de lei, dintre care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat. Prin urmare, au considerat rezonabil că vor furniza un volum de energie electrică ce ar corespunde posibilităților de plată ale întreprinderii. Totodată, «Premier Energy» își rezervă dreptul de a se adresa în instanța de judecată.
În același timp, primarul capitalei a publicat o listă a străzilor pe care «Premier Energy» intenționează să deconecteze energia electrică la «Apă-Canal Chișinău», dar și a acuzat autoritățile de presiuni asupra primăriei de Chișinău și a «Apă-Canal Chișinău». «Scopul guvernării este să lase Chișinăul fără apă, să întoarcă mirosul neplăcut în capitală, să facă de vină în toate Primăria și să falimenteze Apă-Canal», a scris edilul pe rețelele de socializare.
Bineînțeles, și cei din guvern au reacționat la cele întâmplate: premierul a chemat inspecția financiară să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia «Apă-Canal Chișinău» și cauzele formării datoriilor. Totodată, a cerut «să nu se caute pe seama cui să fie puse propriile eșecuri».
Mai are sens de remarcat faptul că în cea de-a doua jumătate a zilei, acuzațiile, reproșurile și apelurile sănătoase s-au acumulat ca un bulgăre de zăpadă. Continuând să învinuiască autoritățile, primarul de Chișinău a anunțat chiar posibile proteste. Și iată, exact ca într-un film: «Premier Energy» a anunțat că a amânat până la 1 februarie deconectările energiei electrice la obiectivele «Apă-Canal Chișinău».
În același timp, deputatul PAS Perciun a declarat că inspecția financiară se va ocupa totuși de chestiunile «Apă-Canal». «Primarul general a decis totuși să șantajeze chișinăuienii pentru a acoperi gaura financiară pe care a creat-o în ultimii 3 ani. (…) . Doar în 2021 pierderile de apă au fost de 20,5 mln m3. În comparație cu alte orașe din Republica Moldova, mun. Chișinău are cele mai mari pierderi de apă raportate la lungimea țevilor», a scris Perciun.
Legăturile cu Dodon, periculoase?
Ieri dimineață, ex-președintele Dodon a comunicat pe rețelele de socializare despre «teroarea» în raport cu medicii care au prescris tratament pentru fiul său minor. Din spusele sale, toate par cu adevărat îngrozitor: «asupra medicilor au făcut presiuni și i-au amenințat cu dosare și testul la poligraf».
Spre seară, oamenii legii, care au inițiat perchezițiile, au comentat aceste acuzații. Potrivit acestora, medicul care a semnat îndreptarea fiului lui Dodonpentru reabilitare în România nici nu cunoștea pacientul și a semnat îndreptarea la rugămintea colegului său, soția unui consilier municipal din PSRM.
Seara, în cadrul unei emisiuni la N4, Dodon a declarat că «autoritățile au decis, cu orice preț, să-i interzică să plece din țară». Totodată, și-a expus opinia în privința altor chestiuni. Pe scurt: ca și până acum, Dodon susține socialiștii, chiar dacă nu este de acord în toate cu aceștia, socialiștii trebuie să aibă propriul candidat la funcția de primar al capitalei, ex-președintele va crea un partid dacă PSRM va fi lichidat. La fel, acesta a comentat informațiile despre reșinerea fratelui său la Moscova: «credeți că, având legăturile mele în Rusia, cineva dintre cei apropiați ar putea avea probleme acolo?».
Pe scurt, despre alte știri:
Primăria de Comrat nu va plăti bugetarilor suplimentul la salariu — 1300 de lei, promis anterior de către guvern. Primarul orașului a declarat că în bugetul local nu sunt fonduri în acest scop și a acuzat autoritățile centrale de încălcarea legii.
Timp de un an, CEDO a emis 34 de sentințe la adresa Moldovei. Guvernul a fost obligat să plătească reclamanților 529 mii de euro.
Modificările la Codul penal, care presupun sancțiuni pentru separatism, nu vor afecta administrațiile, ONG-urile și firmele înregistrate în regiunea transnistreană, la fel, nu vizează unioniștii și organizațiile unioniste.
Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi:
- La ora 13:00, la Chișinău va fi organizat un miting-requiem de
- La ora 14:00, guvernul va organiza consultări publice privind un proiect de lege care vizează perfecționarea legislației în domeniul securității cibernetice.