Criza energetică în Transnistria
Tiraspolul nu a comentat deocamdată condițiile acordării celor 60 de milioane de euro din ajutorul UE. Totuși, șeful Biroului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, este sigur că «va exista o reacție». În opinia sa, este un semn încurajator faptul că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a mulțumit anterior Bruxellesului și Chișinăului pentru sprijin.
Între timp, grădinițele și școlile de pe malul stâng revin la programul obișnuit de funcționare. În prezent, în regiune sunt asigurate c agent termic 144 de școli și 141 de grădinițe. Alte cinci școli și opt grădinițe așteaptă să fie conectate la sistemul centralizat de încălzire.
Chiar și așa, starea de urgență economică din regiune a fost prelungită până pe 10 martie.
De asemenea, în Transnistria au început să fie difuzate două canale TV moldovenești — Moldova 1 și We Sport TV. Conducerea companiei Teleradio-Moldova a declarat că acest lucru este un motiv de bucurie și a precizat că semnalul postului public de televiziune este disponibil gratuit.
Noua ediție a RealPolitik
Poate fi reunificată țara prin metode economice? Va supraviețui Transnistria fără subvenții și gaze gratuite, și ce se va întâmpla dacă nu va supraviețui? Cum va arăta Republica Moldova peste 10 ani? Despre toate acestea se discută în noua ediție RealPolitik cu Dașa Slobodcicova. Invitații emisiunii sunt expertul economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, și doctorul în științe politice, sociologul Alexandr Macuhin.
Tariful la apă
Apă Canal Chișinău a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului la apă. Costul unui metru cub de apă pentru consumatorii din Chișinău ar putea crește cu 3,54 lei, ajungând la 14,33 lei. Anterior, Apă Canal a avertizat că tariful va fi majorat din cauza creșterii prețurilor la energia electrică necesară pentru pomparea apei.
Între timp, Republica Moldova este de două luni fără un ministru al Energiei. Potrivit administrației prezidențiale, atribuțiile acestuia continuă să fie exercitate de premierul Dorin Recean. Totodată, nu a fost găsit încă un nou candidat, întrucât «prioritatea actuală este depășirea crizei energetice».
Protecția împotriva inundațiilor în Chișinău
Primarul capitalei, Ion Ceban, a semnat un contract cu compania italiană Idrostudi privind reabilitarea râului Bâc și protecția împotriva inundațiilor. Proiectul va fi realizat în parteneriat cu compania moldovenească Sigma Engineering, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și al Fondului Verde pentru Climă. Bugetul total al proiectului este de 21 de milioane de euro, dintre care 4 milioane vor fi acordate sub formă de grant.
În următoarea etapă, va fi modernizat sistemul de drenaj al orașului și va fi reprofilat un segment de 7,6 km al râului Bâc pentru a reduce riscul de inundații.
Banca Națională, economie
Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat rata de bază de la 5,6% la 6,5%. De asemenea, ratele la depozitele overnight și creditele overnight au fost majorate cu 0,9%. BNM a explicat această decizie prin ajutorul financiar oferit de UE Moldovei, creșterea tarifelor, necesitatea stabilizării așteptărilor inflaționiste și situația economică globală.
Fratele lui Dodon reținut
Procurorii anticorupție l-au reținut pe Alexandru Dodon, fratele fostului președinte și lider al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Acesta se află în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) și este suspectat de îmbogățire ilicită.
Comentând reținerea fratelui său, Igor Dodon a acuzat guvernarea PASde «continuare a represiunilor». PAS a respins aceste acuzații, numindu-le «absurde».
Moartea din salonul de înfrumusețare: informații noi
Soțul femeii care a decedat într-un salon de înfrumusețare din Chișinău a declarat într-o conferință de presă că în cabinetul unde a avut loc procedura «totul era plin de sânge». Potrivit acestuia, personalul salonului nu a chemat la timp ambulanța, nu a permis accesul imediat al poliției, iar când oamenii legii au reușit să intre, locul fusese deja curățat.
Inspectoratul General al Poliției a anunțat că proprietara salonului a părăsit țaraîndată după incident.
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a reacționat la criticile aduse după această tragedie, precizând că instituția pe care o conduce «nu are nicio legătură cu saloanele de înfrumusețare».
Corupție la spitalul din Florești
CNA acuză doi șefi de secție din Spitalul raional Florești că emiteau certificate medicale fără examinarea pacienților, îi direcționau către clinici private și le indicau farmaciile de unde să cumpere medicamente, în schimbul unor comisioane din partea companiilor farmaceutice.
În cadrul acestui dosar, ofițerii CNA au efectuat 20 de percheziții în Chișinău, Bălți și Florești. Ala Nemerenco a comentat cazul, subliniind că obiectivul ministerului este «toleranța zero față de corupție» și că «cei care nu sunt de acord cu acest principiu ar trebui să părăsească sistemul».
Universitatea de Medicină
După 16 luni de renovare, a fost redeschis Blocul morfologic al Universității de Stat de Medicină și Farmacie «Nicolae Testemițanu». Studenții au acum acces la laboratoare moderne, dotate cu echipamente inovatoare, inclusiv masa anatomică EDU 10.0, care permite vizualizarea 3D a corpului uman.
Șor: Guțul și salariile în plic
O fostă angajată a partidului Șor a depus mărturii în instanță împotriva bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, și a Svetlanei Popan, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului. Ea a povestit despre plățile în plic, aducerea de bani în Republica Moldova și implicarea inculpatelor în activitățile partidului.
Între timp, oligarhul fugar Ilan Șor a negat că i s-a interzis intrarea în Israel și a solicitat ca declarația sa să fie publicată.
Ecologie
Guvernul Republicii Moldova a decis că deșeurile din cupru, fier, oțel, aluminiu, cioburile de sticlă și compostul nu vor mai fi considerate deșeuri. După reciclare sau prelucrare, acestea vor fi clasificate drept materii prime valoroase și vor putea fi comercializate.
Agenda zilei:
- 10:00 — Ședința Parlamentului Republicii Moldova.